Ce trebuie sa stii despre drepturile copilului - Woman2woman.ro

Ce trebuie sa stii despre drepturile copilului

By on January 2, 2018
Share Button

Copilul este acea fiinta total dependenta de cei care il cresc in primii 7 ani de viata. Socieatea, insa, a evoluat atat de mult, incat perioada de dependenta a crescut, direct proportional cu gradul de confort si siguranta pe care familia le ofera. Sa fie acesta un semn de progres sau de regres – este greu de stabilit! Cu siguranta, insa, copilul, indiferent de varsta si indiferent de ceea ce ii poate oferi familia careia ii apartine, este o entitate unica, cu necesitati si dorinte diferite si nu exista un sablon general valabil pentru a stabili drepturile copilului si indatoririle acestuia.

Totusi, pentru ca exista cazuri in care copilul a fost exploatat, fiindu-i blocate din start drepturi elementare pentru o viata implinita, au fost discutate si stabilite fara echivoc o serie de conditii recunoscute in mod incontestabil ca fiind drepturile copilului.

Ce trebuie sa stii despre drepturile copilului

Ce trebuie sa stii despre drepturile copilului

Ce trebuie sa stii despre drepturile copilului

Conventia cu privire la drepturile copilului cuprinde cca 40 de articole clasificate in 3 categorii astfel: dreptul la dezvoltare si evolutie, dreptul la sustinere si protectie, dreptul de a se integra si participa la viata sociala.

Care sunt drepturile copilului?

In data de 20 noiembrie 1989, Adunarea Nationala a Natiunilor Unite a adoptat Conventia asupra drepturilor copiilor, adica o suita de reglementari cu privire la drepturile copilului. Acestea au fost adoptate si in tara noastra prin Legea 18/1990 si definesc nu numai principiile dezvoltarii normale a unui copil, indiferent de locul unde acesta creste, ci si drepturile copilului.

Totul a fost legiferat astfel incat reprezentantii justitiei si ai politiei sa se ocupe de respectarea si aplicarea lor, in toate situatiile posibile! Astfel, indiferent daca mediul in care creste copilul este familia lui naturala sau o institutie speciala, cazurile de abuz si de nerespectare a drepturilor copiilor trebuie raportate si sanctionate!

Desi exista despre drepturile copilului referate elaborate si chiar desene cu drepturile copiilor, vom incerca sa trecem in revista cele mai importante dintre acestea.

Iata cele ma importante dintre drepturile copilului:

  • Copilul are dreptul de a fi protejat de orice activitate care are ca scop exploatarea sa;
  • Copilul are dreptul de a beneficia de servicii medicale si de cea mai buna sanatate;
  • Copilul are dreptul la vacanta si odihna;
  • Copilul are dreptul la un nivel de viata care sa ii asigure atat dezvoltarea mentala si fizica, cat si pe cea spirituala si sociala;
  • Copilul are dreptul la libertatea de exprimare si gandire, si, desi poate fi educat in concordanta cu convingerile religioase ale parintilor, are dreptul sa isi aleaga singur linia spirituala sau religioasa, neputand fii constrans la nimic in acest sens;
  • Copilul are dreptul sa ii fie respectate individualitatea si personalitatea, neputand fii expus tratamentelor umilitoare sau pedepselor fizice;
  • Copilul care nu poate beneficia de sprijinnul si ocrotirea parintilor, pe o perioada scurta sau mai lunga, va beneficia de solutii alternative de protectie;
  • Copilul are dreptul sa fie crescut langa parintii lui, intr-un mediu plin de armonie si afectiune, dar si in conditii de siguranta morala si materiala;
  • Copilul are dreptul sa fie informat in legatura cu drepturile copilului si sa depuna plangere in cazul incalcarii acestora.

Cum sunt mediatizate drepturile copilului si cum se aplica ele

Pe internet se pot gasi diverse materiale referitoare la drepturile copilului si inca se mai redacteaza altele noi. Astfel, ele sunt puternic mediatizate, scopul fiind acela de a se face cat mai bine raspandite si cunoscute.

Putem gasi despre drepturile copilului referate laborios redactate, dar si informatii exprimate cat mai facil de genul – drepturile copilului compunere clasa iv. Pentru a fi prezentate in diverse situatii, putem gasi si materiale despre drepturile copilului ppt, sau chiar desene cu drepturile copilului.

Mediatizate sub toate formele posibile si pe intelesul tuturor, drepturile copiilor trebuie respectate, fiind riguros reglementate. Nerespectarea lor si orice abuz se poate semnala politiei si justitiei, aceasta putand atrage repercursiuni drastice!

Desi se spune ca oricarui copil ii va fi mai bine in sanul familei in care s-a nascut, sunt situatii in care, datorita conditiilor nefavorabile, a abuzurilor inregistrate si a incalcarii flagrante a drepturilor minorilor, copiii au fost luati de la parintii de drept si plasati in centre alternative de ingrijire si educatie, unde aveau conditiile si posibilitatea sa se dezvolte armonios pe toate planurile.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *