Diabetul gestational – cauzele aparitiei si simptomele diabetului in sarcina - Woman2woman.ro


Diabetul gestational – cauzele aparitiei si simptomele diabetului in sarcina

By on May 12, 2021

mancare de post

Share Button

Diabetul gestational este o forma de diabet care poate sa apara la femeile insarcinate care nu au avut vreodata aceasta afectiune si dispare de regula dupa ce aceasta a nascut. Aceasta afectiune se trateaza in special daca se intervine chiar din primele stadii, daca se depisteaza de timpuriu. Este importanta tratarea deoarece poate sa previna o serie de probleme de sanatate cu care se poate confrunta bebelusul.

Afla si tu ce este diabetul gestational, care sunt cauzele aparitiei si simptomele pe care le poate da femeii insarcinate.

Ce este mai exact diabetul gestional

Pe toata perioada sarcinii se petrec mai multe modificari hormonale in organismul femeii, tocmai pentru a putea asigura o buna dezvoltare a bebelusului pentru urmatoarele noua luni in burta mamei. Insa, toate aceste modificari pot produce si afectiuni pentru aceasta, cum ar fi impiedicarea secretiei de insulina secretata de pancreas. 

Astfel apare diabetul gestational, o afectiune care are mai multi factori de risc precum: greutatea, varsta peste 25 de ani, mostenirea genetica sau istoricul medical – daca in familie exista rude cu diabet ori a suferit de aceasta forma de diabet la sarcini anterioare.

Care sunt cauzele aparitiei diabetului gestational

Deoarece in timpul sarcinii uterul dezvolta treptat placenta pe care se dezvolta fatul, aceasta are si rolul de a hrani bebelusul cu toate substantele nutritive din organismul mamei. Unul dintre hormonii pe care aceasta ii secreta poate sa ingreuneze actiunea insulinei, ce nu mai are capacitatea de a pastra un nivel de zahar optim in sange. 

Cu toate acestea se pot adauga si factorii de risc de mai sus, care pot contribui la aparitia acestei afectiuni. Insa, tratata corespunzator, nu va pune sarcina sau mama in pericol.

Legatura dintre diabetul gestational si dezvoltarea bebelusului

Multe dintre femeile care sunt diagnosticate cu diabet gestational nasc copii sanatosi, mai ales daca au identificat la timp afectiunea si au tratat-o. In cazuri extreme insa, poate chiar sa afecteze fatul aducand complicatii pe perioada sarcinii sau pe termen lung in copilarie, dezvoltand chiar autismul la copil.

Totodata, daca bebelusul primeste o cantitate mare de energie, mai mult decat necesarul pentru a se dezvolta corespunzator, acesta poate sa depunda un surplus de grasime iar la nasterea poate fi mai mare decat este normal.

Simptomele pe care le poate da diabetul gestational

Diabetul gestational poate sa nu dea mereu simptome, astfel ca exista femei care ajung sa faca aceasta afectiune, insa fara sa stie ca o au. De aceea este recomandat ca pe timpul sarcinii sa mergi la consultatii si faci analizele de sange recomandate de medic. In general acesta poate sa recomande sa faci testele necesare pentru depistare intre a 24-a si 28-a saptamana de sarcina.

Simptomele pe care le poti avea daca te confrunti cu diabet in sarcina pot fi urmatoarele:

  • Vedere incetosata
  • Nevoia de a bea apa mereu, chiar si dupa ce ai baut apa
  • Senzatia de a urina foarte des
  • Senzatia de foame mai des ca de obicei
  • Te simti mai obosita ca de obicei

Unele dintre simptome si anume urinatul des poate sa nu reprezinte o problema in sine pentru ca apare de obicei din cauza presiunii sarcinii pe vezica urinara. Pentru linistea ta, insa, poti face si testul pentru diabet gestational.

Cum se poate trata diabetul gestational

Daca esti insarcinata si ai fost diagnosticata cu o astfel de forma de diabet este important sa verifici constant nivelul de glucoza din sange, sa iti monitorizezi glicemia periodic. Medicul diabetolog este cel care iti poate prescrie un tratament, dar in special iti va recomanda un regim sanatos. In situatii extreme el poate recomanda sa faci injectii cu insulina. 

In acelasi timp, poate fi necesar sa faci ecografii suplimentare de sarcina pentru a verifica nivelul lichidului amniotic si cum se dezvolta bebelusul.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *