Despre cariera si viata profesionala, cu sens – Woman2woman.ro

Despre cariera si viata profesionala, cu sens

By on May 29, 2019
Share Button

Latura profesionala, fie din postura de angajat, fie de antreprenor, ocupa un loc important in viata fiecaruia. Iar pentru a dobandi succesul, fiecare femeie are secretele ei in business-ul in care activeaza.

Cateva dintre femeile de succes din Romania au spus prezent invitatiei woman2woman.ro, in data de 23 mai 2019, la cea de-a X-a editie a conferintei Femei de cariera, unde ne-au dezvaluit chiar ele, cateva dintre secretele reusitei lor in cariera si antreprenoriat.

In antreprenoriat, succesul depinde in primul rand de perseverenta si dorinta fiecareia de reusita.

Alexandra Olteanu – fondatoarea companiei de training, consultanta si coaching, All to Know  – “Nevoia de sens”

Una dintre femeile de cariera prezente la acest eveniment a fost Alexandra Olteanu.

“Nevoia de sens. De la vidul existential – sentimentul de gol si lipsa de sens (atat pe plan personal, cat si profesional) – la descoperirea sensului unic si specific pe care il poarta fiecare scanteie de viata” a fost tema abordata de Alexandra in cadrul conferintei Femei de cariera.

Alexandra a lucrat timp de peste 20 de ani in companii multinationale, a facut resurse umane, control intern, logistica, comunicare si a coordonat echipe de peste 100 de oameni. A invatat cat mai mult in mediul corporatist si, in timp, a decis sa se reinventeze  ca antreprenor.

Si-a dorit intotdeauna mai mult de la ea insasi pe plan profesional si nu regreta decizia de a renunta la un job stabil intr-un Grup mare. De aceea, cu pasi marunti a creat o companie valoroasa de training, coaching si consultanta, iar acum, Alexandra Olteanu este fondatoare si directorul general  All to Know.

Alexandra incurajeaza femeile care vor sa renunte la statutul de angajat, sa fie antreprenor, sa faca ceea ce le place, insa le recomanda sa se asigure ca au o baza temeinica pentru ceea ce urmeaza sa faca.

Fiecare avem un “de ce”, pentru care avem si cate un raspuns unic. Voltaire spunea ca “mintile oamenilor difera chiar mai mult decat chipurile lor”, cate milioane de sensuri poate avea o simpla intamplare!

Alexandra ne-a explicat care este “de ce-ul” ei: “sensul, pentru mine, inseamna sa impartasesc bucurie, sa simt oamenii.”

Lucrurile sunt lipsite de sens in sine, noi le imbracam cu sensuri, devenind astfel mici creatori. Fiecare dintre noi avem un sens si daca il cautam, cu siguranta il gasim. Sensul nu poate fi identificat de altcineva pentru noi, este doar al nostru. Fiecare din noi da sens specific intamplarilor vietii, chiar vietii insasi si il integreaza intr-o forma unica.

De cele mai multe ori avem sensuri peste sensuri, scopuri peste scopuri, spune Alexandra, si ne putem pierde in ele. Scopurile mici (sa ma trezesc de dimineata, sa ajung la serviciu, sa imi fac treaba bine) sunt doar parte din scopurile mari (sa fiu responsabil, sa ma bucur, sa traiesc in conformitate cu ceea ce este valoros pentru mine), de aceea este important sa avem repere corecte si sa ne cunoastem sensurile majore. Altfel suntem tentati sa ne pierdem in scopurile mici, carora sa nu le intelegem valoarea, sa ne frustreze rutina si nevoia de a ne inscrie in lucruri care ne plac mai putin. Daca pierdem din vedere scopurile majore ale vietii noastre, exista riscul de a ne pierde pe noi insine. Primul lucru pe care il putem face este sa ne asiguram sa suntem prezenti in viata noastra, pentru a constientiza si a ne asuma cu responsabilitate drumul pe care decidem sa mergem.

Este important sa nu ne pierdem sensul

Din ce in ce mai departe de traditie, de ceea ce bunii nostri stiau ca e bine sa faca, suntem pierduti intre ceea ce ni se spune ca trebuie si ceea ce ne-ar placea. Il detestam pe trebuie, insa nu stim exact ce si cum ne place, ne vedem astfel obligati sa cautam raspunsuri  imitand sau conformandu-ne unor reguli in a caror valoare nu credem. Devenim incarcati, deprimati, nemultumiti de noi insine si, in cele din urma, ne pierdem definitiv speranta – atingem golul interior.

Alexandra Olteanu: “Speranta este ceea ce ne da putere sa mergem mai departe”

Vidul din noi isi cere dreptul de a fi acoperit cu o nevoie profunda de putere, de control. Aceasta se manifesta, cel mai adesea, prin nevoia de a face bani sau prin placere frivola. De aici cel mai probabil isteria actuala dupa titluri si variante de a arata lumii puterea noastra, fie ea, chiar financiara sau de a ne abandona in relatii superficiale.

“Suntem Responsabili”

Sensul fiecarei intamplari de viata, mai spune Alexandra, este doar in buzunarul tau. Doar tu poti da sens intamplarilor tale si esti responsabil sa te asiguri ca poti sa ajungi la sensul sensurilor, cel adevarat pentru tine.

Alexandra a explicat care sunt cele trei cai care te ajuta sa ajungi la un sens:

1.Creatia

Fiecare om creeaza permanent, noi suntem cei care modelam realitatea, intamplarile, lucrurile, noi dam sens si este esential sa ne intelegem propriul DE CE.

2. Experienta si intalnirile

Putem da sens experientelor noastre prin contact real cu mediul din care facem parte. Intalnirile noastre si-ar dovedi substanta, daca am indrazni sa ne privim in ochi, sa fim noi insine in raport cu sine si cu ceilalti. Fiecare intalnire este purtatoare de sens, atunci cand suntem cu adevarat prezenti.

„Nicio putere de pe pamant nu-ti poate lua experienta” spunea Nietzsche. Tot ceea ce ai gandit, ai facut, ai simtit, nimic nu poate fi pierdut, orice s-ar intampla. Sa fie oare sansa noastra?

3.Atitudinea fata de suferinta

Atunci cand simti sensul, poti sa treci ma usor prin suferinta. Sensul te ajuta sa ai putere sa lupti. Chiar si atunci cand simti ca ceea ce este in afara ta nu se mai poate schimba, iti ramane puterea de a te schimba pe tine insuti, spunea V. Frankl, despre care Alexandra a vorbit de mai multe ori.

Cand esti la limita, sensul devine mai clar, insa ce bine ar fi daca am acorda mai multa atentie sensurilor noastre, inainte ca suferinta sa ne copleseasca.

Plecand de la sens, Alexandra a vorbit despre meserie, cariera si vocatie, amintind parabola celor trei zidari, care fiecare facand acelasi lucru dau sens diferit: pun caramizi, construiesc o biserica sau fac loc de rugaciune pentru lauda lui Dumnezeu. Toti trei lucreaza perfect, insa sensul pe care il dau activitatii lor poate transforma ceea ce fac ei in pasiune si bucurie, transferand energie benefica si celorlalti.

Alexandra Olteanu: “Scopul nostru este sa ne bucuram de ceea ce traim, sa devenim mai buni, sa dam sens intalnirilor noastre cu intamplari si oameni”

Vezi si prezentarea video

Sponsorii care au sustinul acest eveniment: SEOmark.ro, sponsor princial, dar si AnswearAll To Know sau Cupio, care s-au alaturat ca sponsori secundari ai conferintei.

Evenimentul a fost moderat de Dorina Florea, pe care probabil o stii deja de la pupitrul Telejurnalului de la ora 14 si de la 20, programe de stiri difuzate la TVR1.

Eveniment mediatizat si de: Acasa.ro, Afaceri si leadership feminin, Business24, Comunicatedepresa.ro, Fashion8, LivePR, Jurnalul de Afaceri, Portal Management, PR2Advertising.ro, Profitinfo, PRwave, Ziare.com.

Mai multe detalii despre conferinta din 23 mai poti gasi in pagina evenimentului.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *