Depresia poate fi tratata cu sport
Activitatea fizica ne ajuta sa ne pastram o stare fizica foarte buna si sa fim sanatosi, dar studiile au demostrat ca practicarea exercitiilor fizice ne ajuta si in lupta impotriva depresiei, o boala care afecteaza 10% din populatia lumii.
Dintre persoanele afectate jumatate primesc tratament, dar rezultatele nu sunt cele asteptate intotdeauna. Starile de bine pe care le traim se formeaza intr-o structura a creierului numita hipocamp – parte cheie in stocarea amintirilor. Este bine stiut ca activitatea fizica are un rol important in producerea endorfinelor. Acestea au rolul de a reduce durerile si de a produce o stare de bine.
Autor: Claudia Ilies
Feniletilamina, o substanta care este secretata de creier joaca de asemenea un rol important pentru starea noastra de bine si pentru energie. S-a demonstat ca aceasta substanta este responsabila pentru euforia pe care o simt cei care alearga, stare pusa pana acum pe seama endorfinelor.
Practicarea cu regularitate a exercitiilor fizice creste si sinteza enzimelor care genereaza secretia de serotonina “secretul fericirii”. Din pacate, creierul femeilor secreta cu aproximativ 50% mai putina serotonina si de aceea ele sunt mult mai afectate de depresie, anxietate si disconfort psihic. Incidenta mai mare a acestei boli in randul femeilor se explica si prin depresia postnatala prin care trece una din cinci femei.
De cele mai multe ori, toate aceste stari sunt tratate cu antidepresive. Desi regleaza nivelul de serotonina din organism, acestea au insa si o multime de efecte secundare.
Pentru sustinerea acestei afirmatii, un grup de cercetarori israelieni au studiat comportamentul unor muncitori si au ajuns la concluzia ca activitatea fizica sustinuta permite evitarea epuizarii acute, dar si a depresiei. Rezultatele studiului cercetatorilor de la Tel Aviv se bazeaza pe date obtinute de la un numar de 1632 de persoane timp de 9 ani si pe baza unor chestionare referitoare la starea de sanatate fizica, mentala si psihica.
Ei au putut stabili o legatura intre activitatea fizica, depresie si starea de epuizare psihica, pe care o putem descrie precum o oboseala psihica si mentala cauzata de regula de stresul profesional.
In baza acestor concluzii, au afirmat beneficiile reale pe care le ofera sportul pentru evitarea acestor probleme : persoanele care practica cel putin patru ore de sport saptamanal nu vor trai aproape niciodata asemenea stari.
0 comments