Daniela Badea, de la vânzări și marketing la coaching – un parcurs ghidat de pasiune și empatie - Woman2woman.ro


Daniela Badea, de la vânzări și marketing la coaching – un parcurs ghidat de pasiune și empatie

By on februarie 20, 2025

mancare de post

Share Button

Proiect sustinut de MindsetCoaching.ro

Daniela Badea este coach certificat, cu o experiență vastă în vânzări, un domeniu în care a lucrat timp de 20 de ani. Deși a excelat în această industrie, dorința de a sprijini oamenii dincolo de strategiile de business a condus-o spre coaching. Fascinația pentru psihologie a început încă din adolescență, iar astăzi îmbină cunoștințele acumulate de-a lungul anilor cu o abordare profund umană, ajutându-și clienții să își clarifice obiectivele și să își atingă potențialul.

În acest interviu, Daniela ne povestește despre motivația care a ghidat-o în această călătorie, provocările întâmpinate, valorile care îi definesc activitatea și lecțiile învățate de-a lungul timpului.

De asemenea, ne oferă o perspectivă asupra viitorului coachingului și a modului în care această practică poate transforma nu doar cariere, ci și vieți.

M-am inscris la facultatea de Psihologie pentru a invata despre cum functioneaza creierul nostru

Cum ai ajuns în domeniul în care activezi acum? Ce te-a motivat să urmezi această cale?

Iubesc sa lucrez cu oamenii. Ma incarca sa incarc. Stii cum e bicicleta aceea la care pedalezi, si se aprinde o imagine pe perete? Cam asa ma simt si eu cand sunt in preajma oamenilor si pot apasa pedala ca sa se aprinda.

Am descoperit primul manual de Neuro prin clasa a 10-a, la matusa mea care studia psihologia la momentul acela. M-a impresionat felul in care functioneaza creierul nostru, de la nivel de stimul, cum reactionam fiecare, in functie de mediu, de informatia stocata anterior si cum se modifica perceptia noastra si modul nostru de functionare in functie de fiecare astfel de stimul/experienta.

M-am inscris la facultatea de Psihologie pentru a invata despre cum functioneaza creierul nostru si a putea aplica asta mai departe. Apoi am intrat in vanzari pentru a sustine cheltuielile… si acolo am ramas timp de 20 de ani. 

In vanzari si marketing lucrezi de fapt tot cu oamenii, tot cu nevoile lor. Este un domeniu care imi vine natural si pe care il fac cu placere. Insa inima mea a ramas tot la a lucra cu oamenii la nivel mai profund. Astfel ca, anul trecut am terminat un curs de Coaching cu acreditare ANC, iar anul acesta am pornit pe drumul acreditarii internationale. Cred ca voi putea imbina foarte bine experienta acumulata pana acum in vanzari si marketing, cu tot ceea ce am invatat din coaching, pentru a sustine cu pasiune antreprenorii sa isi descopere calea pe aceste domenii.

Cea mai mare provocare este gestionarea timpului dupa jobul de zi

Care sunt cele mai mari provocări cu care te confrunți în activitatea ta de zi cu zi?

Oh! Acum activez inca in domeniul vanzarilor, astfel ca, cea mai mare provocare este gestionarea timpului dupa jobul de zi, pentru a-mi putea atinge obiectivele in domeniul coachingului.

Ce consideri că te definește ca profesionist?

Integritatea. Nu vreau sa iti promit mai mult decat pot face pentru tine. Intotdeauna clientii mei, indiferent ca a fost vorba de vanzari, marketing, sau partea de dezvoltare personala, s-au putut baza pe mine. Apoi empatia – pot sa ma pun in papucii tai, sa inteleg prin ce treci, de unde vine raspunsul sau reactia ta, si sa actionez in functie de asta.

Cred ca cea mai importanta lectie pe care am invatat-o a fost sa nu judec

Care sunt valorile care îți ghidează activitatea profesională?

Integritatea, empatia, increderea si profesionalismul.

Poți împărtăși o experiență sau o lecție învățată în cariera ta, care ți-a schimbat perspectiva?

Cred ca cea mai importanta lectie pe care am invatat-o a fost sa nu judec. Nici nu subevalua, nici nu supraevalua pe cineva! Se spune “Nu judeca o carte dupa coperta!”. 

Pot sa imi amintesc de mine, acum mai multi ani, cand abia descoperisem domeniul coachingului, in calitate de client, si intr-una din sesiunile de coaching cu Ruxandra Predincea (coach-ul meu), i-am spus ca ma pierd in momentul in care interactionez cu o persoana cu o pozitie mai mare decat a mea. In sesiunea aceea am realizat ca toti suntem egali, toti suntem intregi, toti avem doua maini, doua picioare si un singur creier, care functioneaza aproximativ la fel pentru fiecare dintre noi. Toti, indiferent de pozitia sociala, avem provocari cu care ne confruntam, insecuritati si schimband perspectiva astfel, dupa acea sesiune am reusit sa ma pozitionez altfel in fata clientilor mei cu pozitie mai inalta decat a mea – asta despre supraevaluare.

Am avut insa si momente in care m-am simtit superioara, ca eu stiu si fac mai bine – “De ce se poarta omul acela asa nepotrivit?” – dar apoi, ce crezi, tot in coaching, am realizat ca erau butoanele mele apasate, ca era despre mine, despre ce nu vreau eu sa vad la mine si am incercat sa corectez acel comportament sau acea perceptie despre mine, apoi perceptia mea despre persoana respectiva s-a schimbat in bine.

In concluzie – toti suntem oglinzi, fiecare dintre noi il percepe pe cel din fata noastra prin propriile filtre.

Nu poti vedea in altcineva decat ceva ce recunosti in tine! Indiferent ca e de bine sau de rau.

Am o clienta care s-a lasat de fumat dupa doua sesiuni de coaching

Care este cel mai mare succes profesional de care ești mândră?

In acest moment, realizarile clientilor cu care lucrez. 

Am o clienta de life coaching care s-a lasat de fumat dupa doua sesiuni de coaching. Atentie! Nu imi asum meritul pentru realizare ei, ea este cea care a reusit! Eu ma bucur ca am fost acolo pentru ea, doar sa pun lumina la locul potrivit. 

In business coaching ma bucur cand reusesc sa aduc claritate clientilor mei, care reusesc sa vada cu mai mare usurinta drumul pe care sa il urmeze pentru reusita.

În ce măsură consideri că dezvoltarea personală este esențială pentru succesul în carieră?

Este esentiala. Daca am fi intr-o sesiune de coaching si m-ai pune sa dau o nota de la 1 la 10, ar fi 10. Indiferent ca esti angajat sau antreprenor, fara a lucra la tine, sa te autoactualizezi in permanenta, nu vei avea cum sa faci asta pentru cariera ta. E ca si cand ai schimba ochelarii prin care privesti lumea.

Acum patru ani aveam dioptrii de 0.5 cu 0.75. Vedeam foarte bine prin ei. Dupa un timp nu am mai vazut la fel de bine, parca vedeam putin mai in ceata, nu reuseam sa focalizez foarte bine, vedeam in continuare, dar nu la fel de clar. Aveam optiunea sa zic – vad  – am ochelarii dati de medic, nu am de ce sa schimb nimic, sau sa merg la medic, sa actualizez diopriile – ochiul cu 0.5 a crescut la 0.75 – si sa vad din nou perfect. Asa e si cu dezvoltarea personala. Da, am invatat, am luat examenul, informatia este perfecta pentru momentul asta. Peste doi ani, e in continuare actuala, dar totul in jurul meu evolueaza. Daca eu nu actualizez in permanenta informatia, voi ajunge sa “nu mai vad la fel de clar”. 

Ce ți-a adus lucrul cu un coach?

Cu ajutorul Ruxandrei Predincea am descoperit coachingul. Mi-a adus in primul rand imputernicire.

Apoi mi-a adus posibilitatea sa ma uit si la mine cu blandete si empatie, nu doar la cei din jur.

Mi-a adus claritate, sa pot vedea mai clar drumul, sa vad ce unelte am adunat pana acum in calatoria mea pe Pamant si cum le pot folosi cel mai bine in folosul meu si al celorlalti. 

Cerne cu atentie de unde iti iei informatia, intreaba, intreaba, intreaba

Ce obiective îți propui pentru următorii ani?

Anul acesta vreau sa iau acreditarea ICF, este un pas foarte important pentru mine, in recunoasterea abilitatilor mele, dar si a codului de etica pe care il respect. Anul urmator vreau sa am gata programul de Marketing Coaching la care am inceput sa lucrez. Stiu ca toata lumea este acum in marketing sau cel putin asa mi se pare mie. Stii cum e cu masina rosie, o vezi peste tot, dar cu cat ma uit mai atent, cu atat observ ca pot aduce o abordare diferita in acest domeniu, iar acest drum de 20 de ani in vanzari si marketing vine cu niste beneficii pe care le pot aplica si da mai departe clientilor mei.

Daniela, despre coaching: “cred ca va prinde aripi”

Cum îți imaginezi evoluția domeniului tău în următorii 5 ani?

Ha ha! Asta e ca intrebarea aceea din interviurile din angajare care nu se mai poarta:)) Acum e “Si care sunt asteptarile tale salariale?” 😅

Cred ca se va mai cerne piata, astfel incat sa ramana in picioare, cu denumirea de Coach, doar cei care fac coaching la nivel profesional, etic. 

Si mai cred ca va prinde aripi, atat la nivel individual, cat si la nivel de companii. Indiferent ca esti intr-un impas la nivel personal sau ca ai nevoie de coaching la nivel executiv sau pentru echipa ta, cu siguranta vor fi din ce in ce mai multe persoane care vor cunoaste beneficiile acestui tip de serviciu. Ma uit in jurul meu si vad profesionisti care lucreaza cu companii, atat cu managerii, cat si cu echipele, cu rezultate exceptionale, deoarece coachingul te ajuta sa ajungi din punctul A in punctul B, cu focus pe punctul D, pe Final Goal, te ajuta sa vezi marele obiectiv, impartindu-l in pasi mici, usor de urmat si implementat. 

Ce sfat i-ai da cuiva care începe în domeniul tău sau care se află la început de drum?

Curaj! Fa primul pas, coachingul e transformational si empowering (suna mai corect decat imputernicitor)! Si fa-o corect, cerne cu atentie de unde iti iei informatia, intreaba, intreaba, intreaba, pune toate intrebarile care iti vin in minte inainte de a lua decizia cu cine vei lucra pentru a te perfectiona si fa coaching profesionist des. Cu cat practici mai mult, cu atat te vei perfectiona! Succes!

Share Button

LASA UN RASPUNS

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *