Cum sa realizezi prezentari captivante care sa isi atinga scopul - Woman2woman.ro


Cum sa realizezi prezentari captivante care sa isi atinga scopul

By on May 17, 2022

mancare de post

Share Button

Chiar daca tendinta este de a realiza prezentari high-tech pe computer, utilizarea metodelor clasice ramane o practica eficienta pentru a-ti expune ideile atat online, cat si intr-o sedinta de birou. Astfel, ajutoarele audiovizuale precum un flipchart sau un videoproiector raman suporturi de lucru ideale in majoritatea prezentarilor reusite, nu costa mult si te pot ajuta considerabil sa captezi atentia publicului.

Pregatirea si realizarea prezentarii necesita planificare si implicare, iar cu strategiile adecvate si atentie la detalii, vei putea fi convingatoare. Iata cateva sfaturi si strategii care te vor ajuta!

 

Organizeaza-ti punctele de discutat

Nu incerca niciodata sa tii o prezentare sau un discurs bazandu-te pe memorie sau pe abilitatile tale de a improviza si a te adapta. Scrie o schita, ordoneaza-ti ideile dupa importanta si relevanta si urmeaza un flux logic si coerent. Acest lucru te va ajuta sa expui ideile cat mai clar si, totodata, va fi de folos publicului pentru a te urmari, a ramane implicat si a intelege ce vrei sa spui.

Nu coplesi audienta cu informatii

Nu uita ca lucrurile simple sunt cele mai eficiente. Nu te simti obligata sa oferi audientei toate informatiile posibile legate de subiectul tratat si include in prezentare doar lucrurile care sunt relevante. Daca te vei lungi prea mult si vei intra in detalii complicate, risti sa iti complesesti publicul care poate deveni confuz si isi va pierde interesul.

Daca simti ca prezentarea ta ofera prea multe informatii si nu stii la ce sa renunti, alege un punct si intreaba-te ce s-ar pierde daca l-ai elimina. Este chiar atat de important?

Foloseste mijloace vizuale bune

Indiferent daca vei folosi calculatorul sau un flipchart, asigura-te ca publicul te poate urmari si ca va ramane implicat. Listele plictisitoare pot duce la pierderea interesului auditorului, in vreme ce slide-urile cu texte, desenele sau animatiile pot capta atentia. Realizeaza-le insa in mod echilibrat pentru a nu duce la suprasolicitare si a deveni obositoare sau coplesitoare.

De asemenea, doteaza-te cu rechizite de calitate, carioci si markere pentru flipchart sau un model de stilouri Schneider pe care sa stii ca te poti baza pentru a nota intrebarile, observatiile sau alte idei venite din partea publicului.

Vorbeste cu incredere

Lipsa de incredere a vorbitorului este cea mai mare problema care poate aparea in sustinerea unei prezentari. Sigur ai muncit din greu la aceasta, in spate sunt multe ore de studiu si cercetare si nimeni nu cunoaste mai bine decat tine subiectul. Prin urmare, ai toate motivele sa ai incredere in tine! Publicul iti va simti entuziasmul si va fi cucerit de atitudinea ta increzatoare, ramanand atent si ascultand cu interes ceea ce ai de spus.

Explica doar atat cat este suficient

Acest lucru merge mana in mana cu ideea de a nu oferi prea multe informatii in discursul tau. Nu simtii nevoia sa citesti fiecare cuvant de pe slide-uri sau de pe flipchart si nici sa explici fiecare lucru de cate doua ori. Pleaca de la premiza ca publicul te urmareste si te intelege usor si nu trece in extrema opusa, coplesindu-l cu detalii, pentru ca il vei pierde.

Comunica cu publicul tau

Nu uita ca esti in fata unui grup de oameni. Pastreaza contactul vizual cu acestia si vorbeste cu fiecare membru al audientei, facandu-i pe toti sa simta ca ai o conversatie directa cu ei. Daca vrei sustine prezentarea pe baza unui dialog cu audienta, fiind deschisa la intrebari si pregatita sa le faci fata, sigur vei capta atentia, oamenii te vor putea urmari usor si vei avea succes.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *