Cum sa iti incurajezi copilul sa citeasca mai mult: trucuri si recomandari - Woman2woman.ro


Cum sa iti incurajezi copilul sa citeasca mai mult: trucuri si recomandari

By on septembrie 12, 2023

mancare de post

Share Button

Cititul este o activitate benefica pentru dezvoltarea cognitiva, emotionala si sociala a copiilor. Prin citit, copiii isi imbogatesc vocabularul, isi stimuleaza imaginatia, isi dezvolta gandirea critica si isi formeaza valori si atitudini. Dar cum sa ii determinam sa citeasca mai mult, intr-o lume plina de alte tentatii si distractii? Iata cateva trucuri si recomandari care te pot ajuta.

Cum sa iti incurajezi copilul sa citeasca mai mult - trucuri si recomandari-2

Fii un exemplu pentru copilul tau

Copiii invata prin imitatie, asa ca daca vor sa te vada citind cu placere si interes, vor fi mai motivati sa faca la fel. Poti sa iti rezervi zilnic un timp pentru lectura si sa il inviti pe copil sa se alature. Poti sa discuti cu el despre cartile pe care le citesti, sa ii povestesti despre personaje, actiune, mesaj. Astfel, ii vei arata ca cititul este o sursa de cunoastere, de distractie si de relaxare.

Creeaza un spatiu confortabil si placut pentru citit

Copilul trebuie sa asocieze cititul cu o stare de bine, nu cu o obligatie sau cu o corvoada. De aceea, este important sa ii amenajezi un coltisor de lectura, unde sa aiba la indemana carti, perne, lumanari, jucarii sau orice altceva il face sa se simta confortabil. Poti sa il lasi sa isi personalizeze spatiul dupa preferintele lui, sa isi aleaga culorile, accesoriile, iluminatul. Un spatiu confortabil si placut pentru citit il va face pe copil sa se bucure mai mult de aceasta activitate.

Alege carti potrivite pentru varsta si interesele copilului

Nu toate cartile sunt potrivite pentru toti copiii. Pentru a il stimula pe copil sa citeasca mai mult, trebuie sa tii cont de varsta lui, de nivelul lui de cunostinte si de interesele lui. Poti sa il consulti pe copil despre ce genuri de carti ii plac, ce teme il atrag, ce personaje il fascineaza. Poti sa ii oferi sugestii de lectura, dar nu sa ii impui anumite titluri sau autori. Poti sa ii permiti sa aleaga singur cartile pe care vrea sa le citeasca, din biblioteca, librarie sau online. Astfel, il vei respecta pe copil ca individ si il vei responsabiliza.

Stabileste un ritual de lectura in familie

Cititul nu trebuie sa fie o activitate solitara sau izolata. Dimpotriva, poate fi o oportunitate de a petrece timp de calitate in familie si de a va apropia mai mult. Poti sa stabilesti un ritual de lectura in familie, in care sa va adunati cu totii in jurul unei carti si sa o cititi pe rand sau impreuna. Poti sa alegi carti care au legatura cu anumite evenimente sau situatii din viata voastra, care vizeaza anumite valori sau lectii de viata, care provoaca emotii sau reactii diverse. Dupa ce terminati de citit, poti sa discuti cu copilul despre carte, sa ii pui intrebari, sa ii ceri parerea, sa il provoci la reflectie.

Implica-l in activitati care au legatura cu lectura

Un alt mod de a il motiva pe copil sa citeasca mai mult este sa il implici in activitati care au legatura cu lectura, cum ar fi cluburi de carte, ateliere de creatie literara, concursuri de lectura sau petreceri tematice. Daca vrei sa duci lucrurile la un nivel mai amuzant, poti sa apelezi la serviciile unor animatori petreceri copii Bucuresti pentru a organiza o petrecere inspirata dintr-o carte preferata de copil. Astfel, copilul se va distra, va socializa cu alti copii si, totodata, va descoperi si alte aspecte interesante ale lecturii.

Recompenseaza-i eforturile si progresele

Copilul are nevoie de incurajare si apreciere pentru a-si mentine interesul si entuziasmul pentru citit. De aceea, este bine sa ii recompensezi eforturile si progresele, fie prin laude, fie prin recompense materiale sau simbolice. Poti sa ii spui cat de mandra esti de el, sa ii oferi diplome sau medalii, sa ii cumperi o carte noua, sa il duci la o activitate preferata. Recompensele nu trebuie sa fie exagerate sau conditionate, ci doar sa ii arate copilului ca ii recunosti meritele si ca il sustii.

Cititul este o activitate esentiala pentru dezvoltarea copilului, dar nu intotdeauna usor de promovat. Aplicand aceste sfaturi, vei observa cum copilul tau va deveni un cititor avid si fericit.

Share Button

LASA UN RASPUNS

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *