Cum sa faci fata durerilor cauzate de schimbarile hormonale la menopauza - Woman2woman.ro


Cum sa faci fata durerilor cauzate de schimbarile hormonale la menopauza

By on noiembrie 22, 2022

mancare de post

Share Button

Unul dintre simptomele pe care femeile le observa cand ajung la menopauza este faptul ca incep sa simta mai des durerea la nivelul articulatiilor. Daca inainte le era usor sa se aseze si sa se ridice, acum muschii si articulatiile incep sa doara, iar acest lucru are legatura cu modificarile hormonale de la menopauza.

Hai sa vedem despre ce este vorba si ce solutii exista pentru a depasi problemele si disconfortul:

Cauzele durerilor articulare la menopauza

Motivul pentru care femeile ajunse la menopauza incep sa se confrunte cu dureri de oase si articulatii este scaderea nivelului de estrogen, hormonul feminin care are un rol important in organism. Cand nivelul acestuia scade, femeile devin mai sensibile la durere, se reduce productia de colagen, se inflameaza articulatiile iar oasele se subtiaza si pierd din densitate.

Tendinita

Estrogenul stimuleaza productia de colagen si, pe masura ce nivelul lui scade, structura de sustinere a articulatiilor devine mai putin robusta. Astfel, apare tendinopatia care este o degenerare a proteinei de colagen a tendoanelor mai des folosite si apare cel mai des la tendonul lui Ahile. Aceasta degenerare cauzeaza o inflamatie locala numita tendinita si poate genera durere.

Osteoartrita

Pe masura ce inaintam in varsta, articulatiile se uzeaza atat din cauza faptului ca sunt solicitate din cauza greutatii, cat si din cauza reducerii nivelului de estrogen. Zonele cele mai afectate sunt soldurile, genunchii, gleznele si incheieturile mainilor. Aceasta uzura a articulatiilor este insotita de inflamatie si se numeste osteoartrita.

Estrogenul are rolul de a reduce inflamatiile articulare si a diminua durerile. Insa, la menopauza, cand nivelul acestuia scade, inflamatiile sunt mai mari si riscul de osteoartrita creste.

Osteoporoza si osteopenie

Estrogenul are rolul si de a mentine oasele puternice si sanatoase, iar fara el, acestea se subtiaza si pierd din densitate. Osteopenia se refera la pierderea masei osoase, iar osteoporoza la subtierea oaselor atat de mult incat riscul de rupere devine foarte mare.

Femeile aflate la menopauza ar trebui sa acorde atentie durerilor de oase persistente pentru ca acestea pot insemna cresterea riscului de fracturi de fragilitate. Acestea sunt  foarte frecvente in cazul oaselor osteoporotice si se refera la faptul ca oasele se sparg usor chiar si la impact minim.

Tratamente eficiente pentru durerile articulare la menopauza

Pentru a oferi sprijin suplimentar si a creste stabilitatea la nivelul articulatiilor si a muschilor, fara a reduce mobilitatea, poti apela la Kinesio Tape. Este o metoda de terapie pusa la punct in urma cu 50 de ani de medicul japonez Dr. Kenzo Kase care are numeroase beneficii si se bucura de o popularitate in crestere. 

Benzile kinesiologice se pot folosi pentru a trata mai multe afectiuni articulare si musculare, reduc inflamatiile, atenueaza durerile locale, cresc stabilitatea articulara si musculara si reduc edemele de la nivelul muschilor si a tesutului cutanat. 

Din fericire, exista si cateva metode naturale si eficiente pentru a-ti proteja la menopauza oasele, muschii si articulatiile, fara a fi necesar sa iei estrogen. Vei avea nevoie de o alimentatie bogata in proteine pentru a ajuta la mentinerea masei musculare, dar si in calciu si vitamina D pentru a mentine sanatatea oaselor.

De asemenea, ar fi bine sa te lasi de fumat si sa reduci consumul de alcool, sa adopti un stil de viata activ si sa eviti sedentarismul. Ai nevoie zilnic de exercitii anaerobe precum mersul pe jos, jogging-ul, ciclismul, pilates, yoga, antrenamente de forta, dansul sau activitati in gradina.

Share Button

LASA UN RASPUNS

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *