Cum sa ai grija de dintii tai in 5 pasi simpli
Vrei sa ai grija de dintii tai mai bine insa nu esti sigura daca procedezi ca la carte? Este foarte important sa ai obiceiuri bune in ceea ce priveste sanatate orala pentru ca o problema dentara poate avea mai multe consecinte negative decat ti-ai imagina. Prin urmare, preventia e cheia. Coroziunea chimica este unul dintre inamicii invizibili ai danturii tale care erodeaza suprafata dintelui. Daca nu ai grija de cavitatea orala nu va mai dura mult pana dintii si gingiile nesanatoase iti vor provoca inflamatii sau diverse rani bucale. Astfel, nu te vei mai putea bucura de mese si nici nu-ti va mai veni sa zambesti la fel de des. Prin urmare, afla cum sa ai grija ca aceste lucruri neplacute sa nu se intample.
Cum sa ai grija de dintii tai
Desi nu dai prea multa atentie dintilor tai pe timpul zilei mai apoi vei suporta consecintele. Astfel, invata sa iti ingrjesti cavitatea bucala in cinci pasi simpli.
1. Alegeti mancarea cu grija
Clateste-ti gura dupa fiecare gustare dulce. Resturile de mancare alimenteaza bacteriile din gura, care vor produce substante acide ce vor coroda smaltul dintilor, lucru ce va duce la halena, adica o respiratie urat mirositoare, si dureri puternice de masele.
Evita sa iei gustari dese. Micile gustari dintre mesele principale pot provoca placa bacteriana daca ai obiceiul de a consuma des snakuri. Acest obicei va creste riscul formarii cariilor, prin urmare, incearca sa ai un program alimentar mai organizat.
Mesteca mai putin. Semintele tari pot produce fisuri in morali. De asemenea, obiceiul de a mesteca guma, bomboane sau caramele iti suprasolicita dintii si ii le provoaca sensibilitate, pentru ca stratul lor protector va fi distrus. Astfel, vei avea dureri dentare de ficare data cand vei manca ceva prea rece ori prea fierbinte sau atunci cand un aliment va fi prea dulce ori prea acru.
2. Periajul dintilor
Periaza-ti dinti de cel putin doua ori pe zi, timp de doua minute. Asigura-te ca periezi fiecare parte a dintelui, inclusiv limba. Daca ai nelamuriri ii poti cere dentistului sa iti arate cum se face un periaj in mod profesionist. De asemenea, este recomandat sa te speli pe dinti inainte de a merge la culcare, pentru ca pe timpul noptii nu vei avea la fel de multa saliva ca in cursul zilei, care sa iti protejeze cavitatea bucala.
Foloseste o periuta uscata cu peri aspri. Nu pasta de dinti este cea care iti curata dintii, ci periajul este cel care indeparteaza placa bacteriana. De asemena, daca folosesti prea multa pasta, aceasta iti poate ingalbeni dintii.
Periaza-ti gingiile. Dupa ce ti-ai curatat bine dintii, poti folosi pasta de dinti. Nu uita sa insisti asupra gingiilor si sa incepi periajul de la baza lor si sa continui cu dintii.
3. Foloseste ata dentara
Utilizeaza ata dentara dupa fiecare gustare care iti poate ramane printre dinti (cum ar fi untul de arahide, porumbul fiert etc). Ata poate curata mai bine parti ale dintelui unde periuta nu poate ajunge. Nu uita sa folosesti ata dentara dupa periaj, nu inainte.
Foloseste peria pentru limba. Majoritatea periutelor de dinti au aplicate o suprafata de cauciuc care se foloseste pentru curatarea limbii. Aceasta indeparteaza bacteriile de pe limba si incetineste procesul de formare a placii pe dintii. De asemenea, te va ajuta sa ai astfel o respiratie mai proaspata
4. Nu uita de apa de gura
Apa pentru curatarea cavitatii bucale ajuta la intarirea smaltului dintilor tai. Utilizeaza ori de cate simti nevoia si dupa fiecare periaj executat conform pasilor de mai sus.
5. Mergi la stomatolog
Nu uita sa mergi la stomatolog de cel putin doua ori pe an, ori de fiecare data cand ai o problema dentara. Un control de rutina si o igiena dentara facuta intr-un cabinet profesionist te va ajuta de asemenea sa ai o dantura frumoasa si sanatoasa.
Tu cum ai grija de dintii tai?
One Comment