Cum poate ajuta endocrinologia functionala in cazul diabetului si a problemelor tiroidiene - Woman2woman.ro


Cum poate ajuta endocrinologia functionala in cazul diabetului si a problemelor tiroidiene

By on September 12, 2019
Share Button

Diabetul zaharat de tip 2 si problemele tiroidiene genereaza necesitatea tratamentelor tulburarilor sistemului endocrin. Sistemul endocrin, care include glande cum ar fi tiroida, suprarenalele, glanda pituitara si altele, produce hormoni care influenteaza cresterea, metabolismul, reproducerea si dezvoltarea sexuala.

Cum poate ajuta endocrinologia functionala in cazul diabetului si a problemelor tiroidiene

Cum poate ajuta endocrinologia functionala in cazul diabetului si a problemelor tiroidiene

Diabetul si tulburarile tiroidiene – cele mai raspandite boli ale sistemului endocrin

Diabetul se manifesta atunci cand pancreasul nu produce suficienta insulina sau corpul nu este capabil sa foloseasca eficient insulina produsa. Acest lucru genereaza probleme in transformarea corespunzatoare a zaharului din sange in energie.

Bolile tiroidiene pot include: hipertiroidism (tiroida hiperactiva), hipotiroidism (tiroida mai putin activa) si altele. Ele pot influenta numeroase procese ale corpului si pot genera cresterea in greutate, oboseala, probleme emotionale, toleranta scazuta la frig si multe altele.

In urma diagnosticarii, multi pacienti care sufera de aceste afectiuni sunt trimisi la endocrinologie. Totusi, un endocrinolog functional este si el o optiune, oferind o abordare holistica a tratamentului.

Endocrinologie alopatica versus endocrinologie functionala

Endocrinologii sunt instruiti sa diagnosticheze si sa trateze dezechilibrele si problemele hormonale. Cu toate acestea, majoritatea endocrinologilor sunt medici alopati, care stiu sa recunoasca semnele si simptomele bolii, pentru ca apoi sa prescrie medicamente sau chirurgie pentru a trata aceste simptome. Astfel, ei trateaza simptomele si nu cauza problemelor.

Endocrinologia functionala, insa, poate ajuta oamenii sa se vindece prin recunoasterea timpurie a semnelor de avertizare si abordarea cauzelor principale ale bolii. Ei apeleaza la schimbarea obiceiurilor de viata. De exemplu, in timp ce analizele medicale pot parea normale, pot exista semne care indica faptul ca organismul nu este in echilibru, ceea ce poate cauza aparitia unei boli. Un medic endocrinolog experimentat va recunoaste acest lucru si va ajuta pacientul sa isi schimbe stilul de viata, astfel incat organismul lui sa isi redobandeasca echilibrul normal.

Ce este endocrinologia functionala

Simptomele sau bolile pe care le simtim acum sunt doar varful icebergului. Cauzele, care constituie cea mai mare parte a icebergului si care stau la baza acestor simptome sau boli (expunerile chimice, emotiile negative, dezechilibrele hormonale) nu se vad.

In timp ce endocrinologii conventionali abordeaza doar varful icebergului, cei functionali se adreseaza restului, adica vizeaza cauzele care nu se vad.

Cu alte cuvinte, endocrinologia functionala este o ramura specializata a medicinei functionale, un termen larg utilizat pentru a descrie un sistem proactiv de ingrijire a sanatatii, el fiind centrat pe pacient. Medicamentele functionale sunt medicamente personalizate care se ocupa de prevenirea primara si cauzele de baza, in loc de simptomele bolilor cronice grave. Acest sistem de ingrijire functioneaza pe principiul potrivit caruia fiecare persoana este o entitate speciala si necesita un tratament personalizat, fiind posibil ca tratamentele unice (hormonii sintetici si medicamentele) sa nu fie adecvate.

Astfel, un endocrinolog conventional ar folosi hormonii tiroidieni pentru a rezolva o tiroida cu o activitate scazuta, ocupandu-se astfel numai de manifestarea tulburarii sau a dezechilibrului si nerezolvand cauza. Pe de alta parte, un medic endocrinolog functional va incerca sa ajunga la cauza care a determinat pierderea functiei glandei tiroide si sa caute solutii pentru restabilirea normala a activitatii glandei.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *