Cum alegem hrana in functie de tipologia predominanta Ayurveda? - Woman2woman.ro


Cum alegem hrana in functie de tipologia predominanta Ayurveda?

By on august 9, 2016

mancare de post

Share Button

Viata tumultoasa in care traim ne obliga sa mancam in graba, sa nu mai tinem cont de ceea ce mancam sau de orele de masa pe care trebuie sa le respectam, iar toate acestea ne influenteaza greutatea, sanatatea si calitatea energiei si a emotiilor pe care le avem.

stil de viata sanatos

Profesorul de yoga, Dana Tupa, afirma ca, in traditia indiana Ayurveda, exista trei tendinte care se manifesta in anumite proportii in fiecare fiinta umana si in functie de predominanta, trebuie sa ne alegem hrana adecvata pentru a ne recastiga armonia si echilibrul in viata noastra.

Cum alegem hrana in functie de tipologia predominanta Ayurveda?

Persoanele dominate de aer (Vatta) au o constitutie supla si delicata, invata usor, dar uita repede, obosesc usor si au tendinta de surmenaj, indeplinesc activitatile repede, le place sa faca schimbari in viata lor, sar peste mese, sunt entuziaste, au somnul usor, adeseori intrerupt si cu tendinte de insomnie.

“Persoanele dominate de aer ar trebuie sa consume mai des fructe dulci, legume gatite si mancaruri un pic mai grase. Totodata, pentru aceasta tipologie predominanta, se recomanda ceaiuri din coaja de portocola, din cuisoare, din ghimbir, ienupar sau din menta si urmatoarele condimente: anason stelat, busuioc, cardamon, cimbru, coriandru, cuisoare, fenicul etc.”, afirma Tupa.

Persoanele dominate de bila (Pitta) au constitutie medie si bine proportionata, sunt ambitioase si, in general, sunt asociate cu liderul, au forta de anduranta medie, mintea este ascutita si au capacitate mare de concentrare. De asemenea, au tendinta de a se infuria, vorbesc clar, formulat, cu precizie, au impact si sustin cu fermitate punctul de vedere. Uneori sunt sarcastice si prea solicitante, iubesc provocarea si ii fac fata cu determinare, pasesc hotarat, cu pasi mari si sunt foarte organizati.

“Persoanele din tipologia Pitta ar trebui sa consume mai des fructe dulci si legume cu gust usor amarui sau dulce si sa evite mancarurile iuti si condimentate. Se recomanda ceaiul de afine, de capsuni, de ghimbir, de zmeura si ceaiul negru, iar mancarea ar trebui sa o condimenteze cu busuoic proaspat, ghimbir, scortisoara, sofran, turmeric, vanilie, marar sau menta”, considera Dana Tupa.

Persoanele de limfa (Kapha) au constitutie masiva si puternica, sunt relaxati, au putere fizica si anduranta mare, nu le place schimbarea si iubesc stabilitatea, de aceea iubesc muncile repetitive fara a se plictisi. Au forme rotunde la corp, au energie multa si constanta, au rezistenta mai mare decat cea a altor persoane, se misca lent si incet in orice activitate pe care o depun. De asemenea, vorbesc rar si gandesc indelung la ceea ce spun, au sanatate deosebita, somn adanc si prelungit, mai mult de 8 ore pe noapte, merg relaxati, sunt afectuosi, toleranti si iarta usor.

“Persoanele din tipologia Kapha ar trebui sa isi includa mai des in meniu fructe astringente, legume cu gust usor picant sau usor amarui si mancaruri mai condimentate si mai iuti. Se recomanda ceaiul de ghimbir, de cuisoare, ginseng, de hibiscus, de iasomie, de ienupar sau de scortisoara. De asemenea, ar putea folosi urmatoarele condimente la preparatele zilnice: boia de ardei dulce, cimbru, coriandru, cuisoare, ghimbir, mustar seminte, nucsoara, piper cayenne, piper negru, turmeric.

Sursa: www.pluscommunication.eu

Share Button

LASA UN RASPUNS

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *