Cele mai frecvente probleme stomatologice la adulti - Woman2woman.ro


Cele mai frecvente probleme stomatologice la adulti

By on October 12, 2021

mancare de post

Share Button

Sanatatea orala este extrem de importanta pentru orice persoana iar aceasta poate fi afectata in special din cauza anumitor alimente sau in lipsa unei igiene corespunzatoare a cavitatii bucale. Oricine a intampinat o afectiune la nivelul gurii macar o gata in viata.

Mai usoare sau mai complicate, important este sa avem grija sa le depistam la timp deoarece netratate, se pot agrava. De aceea este importanta si preventia, vizita anuala la medicul stomatolog, care poate sa depisteze din timp anumite probleme precum cariile sau anumite leziuni.

Iata care sunt cele mai frecvente probleme stomatologice care pot aparea la adulti si care necesita o vizita la medicul stomatolog:

Cariile dentare

Cariile dentare reprezinta cea mai raspandita problema orala pe care o au adultii si copiii din intreaga lume. Acestea apar in general din cauza consumului in exces de alimente sau bauturi bogate in zahar. Placa dentara formata produce acizi care ataca in timp smaltul dintilor. Netratate la timp, cariile pot afecta serios structura dintelui natural, ajungand chiar la pierderea acestuia.

Gingivita

Cat despre cauzele gingivitei, aceasta poate sa apara de pe urma unei igiene orale necorespunzatoare sau din cauza depunerii de tartru la nivelul gingiilor. In general prezenta gingivitei se face simtita prin durere la locul afectat si printr-o umflatura de culoare rosie. Daca aceasta nu trece intr-un timp scurt este necesara vizita la medicul stomatolog pentru a o trata.

Boala parodontala

Boala paradontala se refera la infectia gingiilor si este una dintre principalele cauze pentru pierderea dintilor in randul adultilor. Gingivita si parodontita sunt primii pasi spre aceasta boala, afectiuni care se pot trata la medicul dentist pentru a evita pierderea dintilor. Tratamentul si vizitele periodice la medic sunt importante in tratarea si vindecarea acestei boli dentare.

Abcesul dentar

Abcesul dentar poate sa dea din pacate dureri dentare severe fiind o infectie care apare la radacina unui dintre ori intre dinte si gingie. Pe langa durere, cu cat abcesul afecteaza mai mult cavitatea orala, cu atat poate da mai multe simptome: de febra, inflamarea zonei, dureri la masticatie ori durere pulsatila. Ca si cauze, acesta poate aparea de pe urma existentei bacteriilor in cavitatea orala ori a folosirii protezelor dentare.

Depunerile de tartru

Depunerile de tartru de pe suprafata dentara apar din cauza depunerii de placa bacteriana care nu a fost indepartata in urma periajului zilnic. Acesta se poate indeparta ulterior doar in urma unui detartraj si periaj profesional realizat doar in cabinetele medicilor stomatologi. Este destul de important sa acorzi atentie acestei afectiuni care, in timp, netratata, poate duce la mobilitatea dintilor, aparitia cariilor sau la aparitia respiratiei urat mirositoare.

Ingalbenirea dintilor

In timp dintii nostri incep sa se pateze si sa devina mai galbeni, iar cauzele pentru acest lucru sunt numeroase. Astfel, cei care folosesc fluorul in exces, ori au acumulari de tartru sunt mai predispusi sa aiba probleme cu ingalbenirea dintilor. Totodata si factori precum fumatul, consumul de anumite alimente sau medicamente pot sa contribuie la aparitia acestei afectiuni.

Respiratie urat mirositoare

In cele mai multe cazuri respiratia urat mirositoare este cauza unor afectiuni dentare precum cariile, boala parodontala sau limba incarcata. Desi cu ajutorul apei de gura se poate acoperi aceasta respiratie urat mirositoare, pentru a o indeparta de tot va trebui gasita adevarata problema dentara si rezolvata la un medic dentist. 

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *