Cele mai frecvente probleme ginecologice cu care se pot confrunta femeile - Woman2woman.ro


Cele mai frecvente probleme ginecologice cu care se pot confrunta femeile

By on January 13, 2022

mancare de post

Share Button

La un moment dat, fiecare femeie a suferit o tulburare ginecologica si a avut anumite simptome care sa ii dea motive de ingrijorare. Chiar daca acestea nu afecteaza intotdeauna viata sexuala, nu trebuie trecute cu vederea pentru ca pot duce la infertilitate sau semnaleaza afectiuni mai grave care trebuie tratate.

Iata care sunt cele mai frecvente probleme si simptome cu care se pot confrunta femeile la orice varsta.

Vaginita si candidoza

Vaginita este foarte frecventa in timpul copilariei cand este prezenta lipsa de estrogen si vaginul este expus la infectii cu organisme microscopice. Simptomele sunt secretiile vaginale abundente, iritatii si mancarimi in zona vaginala, urinari dese si dureroase. Secretiile sunr subtiri, galben-verzui, spumoase si au un miros neplacut.

Candidoza este cauzata de Candida Albicans si se manifesta prin scurgeri vaginale, mancarimi vulvovaginale intense si durere in timpul actului sexual. Secretiile sunt groase, de culoare alba si au aspectul branzei de vaci.

Relatii sexuale dureroase

Numit si dipareunie, actul sexual dureros este una dintre cele mai frecvente disfunctii sexuale. Cauzele pot fi vaginul ingust, himenul prea dur, infectii ale vulvei, afectiuni uretrale, vaginita, endometrioza, boala inflamatorie pelvina si multe altele.

Pentru a stabili exact cauza este nevoie de examene ginecologice si clinice meticuloase care includ examinarea sanilor, a abdomenului si a zonei pelviene, a organelor genitale externe, a interiorului vaginului si a colului uterin si chiar si a zonei rectale. Testul Papanicolau este deseori utilizat pentru screening si pentru a stabili cat mai exact cauzele.

Dismenoreea sau menstruatia dureroasa

Daca te confrunti cu dureri mari in perioada menstruala, este foarte posibil sa suferi de dismenoree. Acesta poate fi:

  • Primara – este frecventa la adolescente si perioada de ovulatie si dispare de la sine dupa o sarcina;
  • Secundara – este specifica femeilor cu varsta peste 30 de ani si apare in asociere cu boala pelvina subadicenta. Poate fi cauzata de infectii pelvine cronice, fibroame sau endometrioza pelvina.  

Amenoree sau absenta menstruatiei

Amenoreea poate fi fiziologica sau patologica. Cea fiziologica apare inainte de pubertate, in perioada de sarcina si alaptare si dupa intrarea la menopauza. Amenoreea patologica apare in cazul unei boli asociate si poate fi:

  • Criptomenoree – sangele nu poate iesi din vagin din cauza obstructiilor sau a himenului imperforat
  • Primara – la adolescentele care se apropie de 16 ani din cauza unor anomalii de dezvoltare cum ar fi absenta vaginului, sindromul Turner, disfunctia tiroidiana sau suprarenala
  • Secundara – se manifesta la femeile cu ciclu normal prin absenta menstruatiei timp de sase luni sau mai mult si poate fi cauzata de endometrioza, boala ovarelor polichistice, tumori ale ovarelor, stres, hipotiroidism sau diabet.

Sindromul ovarului polichistic

Este una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confrunta femeile tinere din cauza stresului si a vietii sedentare. Simptomele sunt amenoree, obezitate, ovare marite cu multiple chisturi si productia excesiva de testosteron. Pacientele se plang in general de obezitate abdominala, anomalii menstruale, infertilitate si acnee, si, pentru ca dezvolta insuficienta la insulina, sunt predispuse catre diabet.

Fibroamele

Fibromul este una dintre cele mai frecvente tumori benigne solide ale uterului. Mai bine de 20% dintre femeile trecute de 30 de ani pot avea un fibrom, insa jumatate dintre acestea sunt asimptomatice.

Fibromul este mai des intalnit la femeile care nu au copii sau au devenit infertile dupa o nastere, fiind frecvent intre 35 si 45 de ani. Simptomele includ sangerari menstruale abundente si neregulate, dismenoree, infertilitate, act sexual dureros, avorturi spontane sau travaliu prematur, dureri pelvine sau abdominale inferioare si cresterea dimensiunii abdomenului.

Endometrioza

Este o afectiune a mucoasei uterului, a ovarelor sau a tuburilor uterine. Simptomele includ dureri abdominale, act sexual dureros, sangerari vaginale excesiva la menstruatie si intre menstruatii, greata, infertilitate, constipatie sau diaree.

Boala inflamatorie pelvina

Aceasta boala se refera la un spectru de infectii si inflamatii ale tractului genital superior si poate afecta uterul, trompele uterine, peritoneul pelvin si tesuturile din jur. Este o problema majora care poate afecta sanatatea reproductiva a femeilor tinere. Simptomele includ dureri abdominale si pelvine inferioare, letargie, febra, dureri de cap, sangerari vaginale neregulate si excesive, act sexual dureros si secretii vaginale anormale.

Menopauza

Menopauza este cauzata de incetarea activitatii ovarelor si se confirma abia dupa 12 luni consecutive de lipsa a menstruatiei fara alte patologii. Este o stare normala care se instaureaza la femeile cu varsta cuprinsa intre 45 si 55 de ani. Simptomele sunt bufeurile, anxietatea, durerile de cap, iritabilitate, insomnie sau depresie. Alte simptome pot include lipsa apetitului sexual, infectii vaginale, uscaciune vaginala, act sexual dureros, urinare dureroasa, incontinenta de stres sau infectii ale tractului urinar.

Leucoreea

Leucoreea se caracterizeaza printr-o secretie vaginala alba excesiva. Nu este infectioasa, nu are miros neplacut, nu provoaca iritatii si nici mancarime. Este normala si poate apare din motive fiziologice in timpul pubertatii, la ovulatie, in timpul sarcinii sau a excitatie sexuale. Mai poate fi cauzata de uter retrovers sau inflamatii pelvine cronice.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *