Cea mai simpla forma de organizare economica – sfaturi pentru micii intreprinzatori la inceput de drum - Woman2woman.ro


Cea mai simpla forma de organizare economica – sfaturi pentru micii intreprinzatori la inceput de drum

By on September 25, 2019

mancare de post

Share Button

Unul dintre cele mai mari avantaje ale epocii in care traim este accesul nelimitat la informatie si oportunitate economica. Datorita internetului si a tehnologiei in general, o idee de afacere sau de generare a unui venit poate fi astazi pusa in practica mult mai rapid si mai usor fata de acum 50 de ani. Tocmai din acest motiv, calea antreprenoriatului este mai accesibila si mai ravnita decat oricand.

Chiar si in Romania se observa in ultimul timp o crestere a elanului antreprenorial in randul populatiei. Nu este vorba despre idei revolutionare care vor schimba lumea sau de inventii si descoperiri miraculoase, ci mai degraba despre dorinta oamenilor de a-si suplimenta venitul, de a face ceva pe cont propriu, de a-si dovedi ca pot si de a contribui intr-o mica masura la progresul comunitatii lor.

Ar fi greu de definit o tipologie a noului (mic) intreprinzator. Exemplele sunt diverse sidin belsug. De la directori de multinationale care fabrica produse handmade dupa serviciu, la mamici in concediu de maternitate care se aventureaza cu cateva produse in e-commerce, la tineri absolventi de 20 de ani care isi gasesc contracte de colaborare cu firme straine si din care scot un venit cu mult peste media nationala, cu totii contribuie la raspandirea conceptiei conform careia si noi putem mai mult.

Sa trecem deci la sfaturi practice. Intre decizia de a porni un mini-business pe cont propriu si inceperea efectiva a activitatii mai este un pas important pe care nu ai cum sa il sari – inregistrarea unei forme legale, adica infiintarea unei firme.

Daca ai trecut deja de faza de cercetare si experimentare si vrei sa mergi mai departe cu ideea ta de business, va trebui sa faci asta prin intermediul unei entitati legale, adica printr-o firma. Sa ai propria ta firma nu este complicat insa trebuie sa te informezi corect cu privire la optiunile existente si sa iti asumi responsabilitatea indeplinirii obligatiilor legale.

Desi cea mai intalnita forma de organizare economica este societatea cu raspundere limitata (SRL), acest tip de firma presupune un grad mai mare de implicare si o atentie sporita asupra chestiunilor contabile si administrative.

Pentru cei la inceput de drum, care trebuie sa se concentreze in principal pe activitatea desfasurata si sa evite costurile fixe (precum cele cu onorariul unui contabil), cea mai buna optiune este infiintarea unui PFA. Persoana Fizica Autorizata (PFA) este cea mai simpla forma de organizare economica. Se infiinteaza ieftin si rapid, este flexibila, simplu de gestionat si iti poti tine chiar si singur evidenta contabila, astfel incat nu vei avea nevoie de un contabil.

Un PFA este modalitatea perfecta prin care iti poti valida ideea de afacere. Tot venitul realizat este al tau si poti dispune de el oricand si dupa cum doresti, ceea ce nu este valabil in cazul unui SRL. Atata timp cat incasarile sunt inca volatile (spre exemplu, daca nu te dedici activitatii in mod constant sau ai luni in care nu desfasori activitate) si la un nivel relativ mic, regimul fiscal al PFA-ului te va avantaja cel mai mult.

Totodata, daca businessul se dezvolta, cifra de afaceri creste si doresti sa investesti mai mult timp in firma, este foarte simplu sa inchizi PFA-ul si sa infiintezi un SRL.

Este important sa stii ce forma juridica ti se potriveste in functie de etapa in care se afla afacerea ta. Ideea este sa nu te complici mai mult decat trebuie la inceput si sa stii sa te adaptezi atunci cand este cazul. Practic, asta e „strategia” pe care va trebui sa o aplici mereu in business, inca de la primii pasi.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *