Ce trebuie sa stii despre profesia de avocat - Woman2woman.ro


Ce trebuie sa stii despre profesia de avocat

By on March 12, 2021

mancare de post

Share Button

Meseria de avocat nu este tocmai usoara. In spatele unui avocat de succes stau cativa ani buni de facultate si chiar de masterat. Cu toate acestea, avocatura a fost si este considerata in continuare una dintre cele mai nobile profesii pe care o poate urma cineva.

Un avocat este de fapt o persoana licentiata in stiinte juridice care ulterior, in urma unui examen organizat de baroul in care va urma sa isi exercite meseria, obtine diploma de libera practica. Pentru inceput, un avocat va profesa sub numele de avocat stagiar timp de 2 ani. Ulterior, va sustine inca un examen de definitivat de pe urma caruia va primi titlul de avocat definitiv.

Ce activitati poate desfasura avocatul

Meseria de avocat presupune mai multe servicii pe care le poate oferi atat persoanelor fizice, cat si juridice printre care: consultanta juridica de orice fel, inclusiv in cazurile de despagubiri accidente vatamari corporale, asistenta in fata instantelor judecatoresti, a organelor de urmarire penala, notari publici, activitati de mediere, redactare de acte juridice si multe alte activitati pe care orice avocat poate alege sa le practice in functie de domeniul de studiu.

Cum se poate exercita meseria de avocat

Un avocat poate sa functioneze la alegere prin intermediul unui cabinet individual, cabinet asociat ori societati civile profesionale sau cu raspundere limitata. Astfel intr-un cabinet individual poate sa isi exercite profesia un avocat definitiv, singur sau cu alti avocati cu care doreste sa colaboreze.

Cabinetele individuale pot sa recurga la asociere chiar si cu societati civile profesionale, pentru a-si exercita in comun profesia. O societatea civila profesionala se poate constitui din doi sau mai multi avocati definitivi, iar aici isi pot exercita profesia chiar si avocati salarizati sau colaboratori.

Despre onorariul avocatului

Exista deja onorarii minime fixate de catre legislatia romana, pe care orice avocat trebuie sa le solicite in urma serviciilor oferite. Aceste onorarii sau taxele percepute sunt stabilite in functie de dificultatea sau durata cazului si depind de mai multe elemente printre care: natura cazului, timpul si volumul de munca solicitat, notoritatea si vechimea in munca a avocatului, situatia financiara a clientului, conlucrarea cu alti experti, etc. 

Totodata, onorariile pot fi de mai multe feluri: onorarii fixe, onorarii de succes, onorarii orare sau formate din combinarea acestor criterii.

Ce calitati trebuie sa aiba un bun avocat

Un avocat trebuie sa detina o serie de calitati pentru ca acesta sa aiba succes in cariera si sa ajunga renumit. Acesta trebuie sa detina in primul rand toate cunostintele necesare in aria pe care o va practica. O baza legala solida este deosebit de importanta pentru a cladi o cariera si pentru a avea o meserie in adevaratul sens al cuvantului. 

De asemenea, capacitatea de gandire trebuie sa fie una destul de ridicata si sa se coreleze cu o baza solida de cunostinte din cadrul legal. Avocatul trebuie sa fie capabil sa traga concluzii rezonabile si bine argumentate.

Un bun avocat trebuie sa mai aiba abilitati de cercetare, de relationare cu oamenii cu care ia contact, dar si de comunicare. Acestia trebuie sa fie si buni oratori, buni ascultatori, dar sa aiba si abilitati bune in scris. Pentru a avea succes in castigarea cauzelor un avocat trebuie sa aiba putere de convingere si sa stie sa aleaga cuvintele si argumentele potrivite.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *