Ce fac dacă nu scap de grăsime cu sport și dietă?
Ți-ai pus vreodată întrebarea ce spune grăsimea de pe abdomen despre sănătatea ta? La femei, de cele mai multe ori, acumularea grăsimii pe abdomen este asociată cu menopauza. Insa nu e singura cauza pentru care nu poti scapa de grasimea din zona abdomenului.

Grăsimea de pe abdomen nu are doar consecințe estetice și practice (cine mai încape în blugii cumpărați în urmă cu 10 ani?), ci afectează direct sănătatea corpului. Din fericire, se pot lua măsuri pentru diminuarea grăsimii de pe abdomen, reducând astfel și impactul acesteia asupra sănătății.
Greutatea noastră depinde, în mare, de 4 factori: caloriile consumate în fiecare zi, caloriile arse în fiecare zi, vârsta și bagajul genetic. E foarte clar și evident că persoanele care consumă în fiecare zi mai multe calorii solide și lichide decât ard prin activitățile cotidiene, iau în greutate, în special în zona abdomenului. Fiecare persoană își cunoaște părțile corpului care reacționează imediat la depășirea numărului de calorii necesare pe o perioadă medie de timp.
Vârsta contează și ea, căci după un anumit prag, oamenii pierd din masa musculară. Iar pentru persoanele care nu fac niciun fel de sport situația este și mai gravă. Scăderea masei musculare reduce drastic ritmul în care corpul arde caloriile. De aceea la menopauză este greu să se mențină greutatea optimă dacă nu se face sport constant, de cel puțin 2-3 ori pe săptămână.
Multe femei observă adunarea grăsimii pe abdomen chiar dacă nu iau semnificativ în greutate. Acest lucru se datorează scăderii nivelului de estrogen, deoarece estrogenul influențează locul din corp unde se adună grăsimea.
Genele influențează tendința spre supraponderal sau obezitate.
Grăsimea de pe abdomen este mai mult decât cea de sub piele, pe care o simțim prin pipăit. De aici pornesc și problemele, căci grăsimea abdominală include și grăsimea viscerală ce înconjoară organele interne. Astfel, întâmpinăm probleme de sănătate ce nu mai țin cont de greutatea totală și sunt influențate doar de grăsimea viscerală: ficat gras, apnee, tensiune arterială crescută, boli de inimă, diabet etc.
Vestea cea bună este că grăsimea viscerală răspunde la aceeași dietă și tipuri de exerciții fizice care ajută la scăderea în greutate și reducerea grăsimii abdominale în general. Vestea și mai bună este că liposucția te ajuntă acolo unde dieta și exercițiile fizice nu dau rezultate, când se ajunge la un platou al greutății de care nu reușești să treci.
Liposucția este procedura prin care se îndepărtează o cantitate de grăsime aflată în exces într-o anumită porțiune a corpului și care nu poate fi îndepărtată prin dietă și activităti fizice. Dacă problema principală este pielea căzută și elasticitatea redusă a pielii apărută în urma unei sarcini sau scăderi dramatice în greutate, atunci trebuie luată în considerare abdominoplastia.
Liposucția nu este o metodă prin care se tratează obezitatea ci o metodă de modelare a excesului de grăsime din anumite zone ale corpului. Dacă nu îți schimbi stilul de viață care a dus la nevoia de liposucție, riști ca grăsimea să se depună din nou în zonele operate, însă într-o proporție ceva mai mică deoarece de acolo au fost scoase un număr de celule grase.
De aceea, înainte și după operația de liposucție este necesară adoptarea unui stil de viață sănătos și echilibrat. Asta include selectarea mai atentă a alimentelor și modul lor de preparare, recalibrarea mărimii porțiilor, renunțarea la băuturile dulci dar și creșterea nivelul de activitate fizică.
Dacă deja faci sport, după operația de liposucție poți relua activitatea fizică imediat ce starea generală îți permite. Treptat, de la plimbări în pas alert, la aerobic, alergare ușoară, la antrenamente cu greutăți sau de tipul HIIT ai foarte multe opțiuni care să te mențină activă în concordanță cu starea de sănătate.
Remodelarea zonei abdominale necesită efort și răbdare, însă totul pleacă de la decizia fermă de a-ți schimba stilul de viață pe termen lung. Încet dar sigur – aceasta este ce mai bună strategie pentru a obține rezultatele dorite. Poftele pot fi satisfăcute o dată pe săptămână, fără regrete sau sentimente de vinovăție.
0 comments