Ce este diabetul zaharat si ce analize ajuta la diagnosticarea acestuia - Woman2woman.ro


Ce este diabetul zaharat si ce analize ajuta la diagnosticarea acestuia

By on March 9, 2021

mancare de post

Share Button

O afectiune foarte des intalnita a sistemului endocrin care produce tulburari la nivelul intregului metabolism este diabetul zaharat. Acesta se declaseaza atunci cand organismul nu mai secreta suficienta insulina, ori cand celulele periferice nu mai raspund la actiunea pe care o intreprinde acest hormon. Insulina are rolul de a micsora concentratia de glucoza din sange.

Cum apare diabetul zaharat

Energia necesara pentru corpul nostru o obtinem cu ajutorul vitaminelor si a nutrientilor din alimentatie. Mancarea pe care o oferim organismului se transforma ulterior cu ajutorul digestiei in glucoza. Aceasta ajunsa in sange este sintetizata de insulina produsa de pancreas. 

Atunci cand acesta nu mai produce suficienta insulina, glucoza obtinuta nu se mai transforma in energie si se pastreaza in organism, ceea ce nu este normal. Astfel se declaseaza diabetul zaharat, prin cresterea cantitatii de glucoza din sange peste limitele normale.

Ce analize sunt necesare pentru a diagnostica diabetul

Daca medicul de familie sau specialistul suspecteaza o persoana cum ar putea avea diabet, aceasta va fi supusa unor analize ce pot duce la diagnosticul de diabet zaharat. 

Acestea pot fi:

Hemoglobina glicata (Hb A1c)

Hemoglobina glicata sau hemoglobina glicozilata este un test care monitorizeaza pe termen lung glicemia la pacientii suspecti sau confirmati cu diabet zaharat. Rezultatul va arata media glicemiilor din ultimele trei luni iar rezultatul obtinut in urma acestui test sunt independente de fluctuatiile de glucoza din sange sau de dieta, in comparatie cu o determinare simpla a glicemiei.

Insulina

Insulina este un hormon foarte important in diabet, care se testeaza in cadrul oricarui protocol de depistare a acestei afectiuni. Se urmareste sa se constate actiunea hormonului in organism, daca acesta sintetizeaza corespunzator glucoza din organism.

Glicemia

Prima optiune pe care medicii o iau in calcul este chiar determinarea glicemiei. Aceasta se recolteaza pe nemancate dimineata pentru a observa care sunt valorile glicemiei din organism. Analiza se poate corela si cu celelalte investigatii suplimentare, chiar si cu hemoleucograma pentru a determina reactiile inflamatorii din organism sau sumarul de urina pentru a vedea daca in urina se elimina anumite substante care au aparut de pe urma nefunctionarii corespunzatoare a insulinei.

Peptid C

O alta analiza care se poate realiza pentru depistarea diabetului este peptid C. Aceasta reprezinta o parte din molecula de proinsulina si are un nivel seric mai putin fluctuant decat insulina. Cu ajutorul analize se poate diferentia diabetul de tip 1 fata de diabetul de tip 2.

Tipuri de diabet zaharat

Cele mai intalnite tipuri de diabet zaharat in functie de cauzele care duc la declansarea acestuia sunt diabetul zaharat de tip 1 si diabetul zaharat de tip 2. Primul tip de diabet apare atunci cand nu se produce insulina in corp sau nu se produce suficient. Astfel, pancreasul este cel care nu functioneaza corespunzator. In acest caz, persoanele care sunt afectate trebuie sa urmeaze constant tratament cu insulina.

Diabetul zaharat de tip 2 apare atunci cand sunt deficiente la nivelul pancreasului si atunci cand celulele rezista la actiunea insulinei. Aceasta forma de diabet este foarte frecventa si se asociaza cu diabetul. Persoanele in cauza trebuie sa isi controleze constant nivelul gliemiei si sa adopte o alimentatie corespunzatoare si sport, dar si tratamentul recomandat, nefiind depdendenti de insulina. 

Simptomele diabetului

Pentru ca nu da simptome vizibile, diabetul zaharat nu poate fi depistat din fazele incipienta. Aceasta crestere de glucoza din sange are loc treptat. Primele simptome ale diabetului pot fi setea, oboseala, urinare in cantitati mari si apetit culinar ridicat. Odata ce boala evolueaza, simptomele pot sa apara si la nivelul altor parti ale corpului: infectii ale pielii, vedere incetosata, amorteala sau furnicaturi ale membrelor.

Alimentatia si diabetul zaharat

Cei care sufera de aceasta afectiune trebuie sa fie foarte atenti la alimentatia zilnica, pentru ca aceasta poate sa fie de ajutor in a tine sub control boala. Astfel, trebuie sa tina cont in ceea ce priveste consumul moderat de produse care contin glucide precum cerealele sau fructele. 

Exista si alimente permise, dar cu limitare calorica precum pestele, carnea, legumele fara amidon sau ouale. Alimentele interzise in dieta unei persoane care sufera de diabet sunt alcoolul, grasimile, prajeala si zaharul.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *