Ce este anemia feripriva si care sunt analizele care ajuta la diagnosticare - Woman2woman.ro


Ce este anemia feripriva si care sunt analizele care ajuta la diagnosticare

By on February 11, 2022

mancare de post

Share Button

Pentru a putea functiona normal, fiecare tesut din organism are nevoie de oxigen. Acesta este transportant din plamani in fiecare organ prin intermediul celulelor rosii. In momentul in care apare un deficit, inseamna ca suferi de anemie, iar calitatea de hemoglobina din sange nu este una tocmai buna pentru a functiona corespunzator. Afla mai multe despre ceea ce inseamna anemia feripriva, cel mai comun tip de anemie, si cum se depisteaza aceasta.

Ce este mai exact anemia feripriva?

Acest tip de anemie se caracterizeaza prin incarcarea redusa a hematiilor cu hemoglobina. Cel mai des aceasta este depistata la o simpla recoltare intr-un laborator de analize a hemoleucogramei complete si a sideremiei. Persoanele care sufera de anemie feripriva primesc cantitati insuficiente de fier prin alimente ori se confrunta cu o absorbtie defectuoasa prin intermediul intestinului.

Orice laborator de analize va putea sa te ajute cu recoltarea pentru aceste analize importante pentru depistarea anemiei. Totodata, trebuie sa stii ca daca locuiesti in Maramures, poti sa mergi la un laborator analize in Baia Mare, deschis de luni pana vineri pentru recoltari pe care le poti programa online din timp.

Cine poate suferi de anemie feripriva

Oricine poate sa se confrunte macar o data in viata cu un deficit de fier si sa urmeze un tratament pentru a combate anemia. Insa cele mai vizate persoane pentru a suferi de aceasta afectiune sunt copiii sau femeile insarcinate ori cele care au o menstruatie abundenta. Totodata si persoanele care au afectiuni gastrointestinale pot sa se confrunte cu o lipsa de fier, in special persoanele care au suferit o interventie chirurgicala majora.

In principiu, pierderile de sange in general, chiar daca persoana este sanatoasa pot sa duca la o scadere considerabila a fierului din organism si astfel sa apara anemia feripriva. Acesta poate fi restabilit in organism cu tratamentul potrivit, in functie de gravitatea anemiei.

Simptomele anemiei feriprive

In momentul in care te confrunti cu o lipsa de fier din organism poti sa ai mai multe simptome care sa te anunte faptul ca ceva este in neregula si trebuie sa investighezi la un laborator de analize din orasul in care locuiesti. Acestea pot fi: dificultatea de a respira, epuizare fizica, ameteli, somnolenta, tiuit in urechi, pete in camp vizual, iritabilitate, dispnee, paloare, slabiciune, dureri in zona pieptului, dureri de cap, senzatie de lesin sau crampe abdominale. Insa cel mai frecvent simptom care ar trebui sa iti dea de gandit ca poti suferi de anemie este senzatia de ameteala.

Pentru recoltarea analizelor necesare pentru depistarea anemiei poti sa mergi intr-un centru de recoltare sau sa recoltezi direct la un laborator unde se prelucreaza analizele. De exemplu, daca locuiesti in Mures, poti sa alegi sa mergi in laboratorul central de analize in Targu Mures.

Netratata la timp si corespunzator, anemia poate sa ajunga sa aiba forme severe precum probleme cardiace din cauza deficitului de oxigen transportat prin sange, nastere prematura pentru femeile insarcinate, tulburari de crestere pentru copii sau alte complicatii precum depresie sau malformatii congenitale.

Cum se diagnosticheaza anemia feripriva si care sunt formele de tratament

Dupa un consult la medicul de familie, medicul generalist sau la hematolog, acesta iti va spune ca trebuie sa faci o serie de analize pentru a vedea daca suferi de anemie si cat de grav este deficitul de fier din organism. Acestea pot fi: hemoleucograma, feritina, sideremia, CTLF, transferina, electroforeza hemoglobinei, acid folic sau vitamina B12. 

In functie de rezultatul analizelor si de cauza anemiei, medicul iti mai poate recomanda si alte investigatii precum endoscopii, colonoscopii sau radiografii.

Cat despre tratamentul anemiei feriprive, in primul rand medicul va recomanda o dieta cu alimente bogate in fier, insa si administrarea de medicamente care sa te ajute sa iti refaci nivelul de fier in organism. In cazuri mai grave in care anemia necesita un aport rapid de fier in organism, se poate administra fier intravenos sau chiar si perfuzii de sange.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *