Ce ar trebui sa stii despre exfolierea pielii - Woman2woman.ro


Ce ar trebui sa stii despre exfolierea pielii

By on aprilie 14, 2020

mancare de post

Share Button

Gomajul sau exfolierea este procesul prin care sunt indepartate celulele moarte ale stratului exterior al pielii pentru a imbunatati aspectul acesteia. Exista mai multe variante pentru produse si metode de gomaj, iar tipul de piele este cel care stabileste ce vei folosi.

Tipuri de exfoliere a pielii

Exfolierea pielii se poate realiza mecanic sau chimic. Scrubul facial si periile sunt destinate exfolierii mecanice, in vreme ce peelingul si acizii sunt forme de exfoliere chimica.

Exfolierea chimica

Se poate realiza cu acizii alfa-hidroxi (AHA) care includ acizii glicolici, lactici, tartrici si citrici. Acesti acizi functioneaza prin ruperea legaturilor care tin celulele moarte pe suprafata pielii. Este un procedeu de gomaj chimic prin care pielea indeparteaza in mod natural particulele moarte.

O alta medoda de exfoliere chimica implica utilizarea acizilor beta-hidroxi (BHA) care includ beta hidroxil si acid salicilic. Este o metoda de gomaj recomandata pentru pielea predispusa la acnee.

Exfolierea mecanica

Pentru a face o exfoliere mecanica a pielii, ai nevoie de o perie, un burete sau o manusa exfolianta si, desigur, de un scrub exfoliant.

Peria pentru gomaj este utilizata pentru a indeparta straturile de celule moarte ale pielii de pe fata sau corp. Unele perii de gomaj sunt concepute pentru periaj uscat, altele putand fi utilizate in timpul demachierii sau spalarii corpului.

Buretele pentru gomaj se va folosi pentru o exfoliere mai blanda a pielii. Se poate utiliza cu apa calda si sapun in timpul dusului.

Manusa pentru gomaj se poate utiliza si la dus, fiind eficienta pentru suprafetele mari cum ar fi bratele sau picioarele.

Scrubul exfoliant se va alege in functie de tipul de piele. Acesta este un produs care se poate aplica direct pe piele si apoi, folosind miscari blande, circulare, se va masa cu peria, buretele sau manusa. Dupa exfolierea stratului de celule moarte, suprafetele vor fi clatite cu apa calduta.

Cum facem gomajul

La exfolierea pielii este important ca procesul sa fie cat mai bland. Scrubul exfoliant se aplica cu ajutorul degetelor, prin miscari mici, circulare sau se vor folosi peria, buretele sau manusa de gomaj.  

Daca folosesti peria de gomaj, miscarile vor fi asemenea unor lovituri scurte si foarte usoare. Exfoliaza aproximativ 30 de secunde si apoi clateste cu apa calduta, dar nu fierbinte. Gomajul nu este recomandat daca ai taieturi, rani deschise sau pielea este arsa de soare. Dupa exfoliere, aplica o crema hidratanta cu SPF.

Cum alegem gomajul in functie de tipul de piele

Pentru rezultate bune este important ca gomajul sa se realizeze corespunzator tipului de piele:

  • Piele uscata – Exfolierea pielii uscate trebuie realizata cu foarte multa atentie. Se recomanda utilizarea unui produs de exfoliere pe baza de acid glicolic, care ajuta la indepartarea celulelor moarte de la suprafata pielii. Nu se recomanda gomajul mecanic pe pielea uscata.
  • Piele sensibila – Se va evitarea spalarea sau exfolierea mecanica a pielii sensibile si se va utiliza un exfoliant chimic usor. Acesta aplica cu o carpa moale, cu miscari cat mai blande.
  • Piele grasa – Pe acest tip de piele se pot face exfolierea si periajul manual. Pielea grasa poate avea un strat suplimentar de reziduuri acumulate pe suprafata, iar exfolierea mecanica il poate indeparta cu succes. Se va utiliza un exfoliant sau un scrub cu miscari circulare, blande.

Piele normala – Daca pielea ta nu are complicatii, poti alege oricare dintre metodele de exfoliere. Este posibil sa fie necesar sa testezi pentru a afla care dintre acestea da cele mai bune rezultate pentru tine.

Share Button

One Comment

LASA UN RASPUNS

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *