Cat de importanta este comunicarea in cuplu - Woman2woman.ro


Cat de importanta este comunicarea in cuplu

By on iulie 12, 2013

mancare de post

Share Button

cuplu-restaurant-te-iubescFoarte multe cupluri se confrunta din ce in ce mai frecvent cu probleme de comunicare. Fie ca tine de personalitatea unuia din parteneri, unul dintre voi fiind mai tacut, iar celuilalt nu-i mai tace gura,  fie ca timpul petrecut impreuna este din ce in ce mai limitat din cauza serviciului, multi dintre noi uitam cat conteaza acest aspect intr-o relatie.

Autor: Cristina Eremia

Psihologii  compara lipsa acestei abilitati cu un fel de handicap

Fara aceasta capacitate de a ne exprima si a ne asculta unul pe celalalt chiar si pentru o jumatate de ora zilnic,  riscam sa indepartam persoana iubita de langa noi. Mai mult decat atat, putem determina partenerul sa se refugieze in alte brate dornice sa-l asculte si sa-l povatuiasca.

Desi lumea lui google ne pune la dispozitie foarte multe informatii cu privire la capitolul relatii, multe persoane se lovesc de aceasta bariera si multe cupluri se destrama din acest considerent.

Psihoterapeutii vin in ajutorul nostru si ne ofera cateva sfaturi practice  pentru a depasi momentele dificile din cuplu:

1. In momentul in care ne alegem partenerul este foarte important sa stabilim o  relatie de comunicare verbala din start. Practic, prin comunicare ajungem sa examinam si sa cunoastem partenerul mult mai repede, ne exprimam perceptii, sentimente, idei si ganduri, ajungand astfel sa intelegem mult mai usor ce se intampla, cum gandeste cel de langa noi si ce isi doreste.

2. Asculta-ti partenerul. Inainte de a-ti exprima parerea personala si de a-i transmite propria stare, fa-ti timp sa asculti ce isi doreste cel de langa tine. Ofera-i mai multa disponibilitate si astfel, vei gasi o cale mai usoara de comunicare cu el.  Acest lucru implica multa rabdare, dar asta inseamna iubire adevarata, pana la urma, iar comunicarea intr-un cuplu nu va face decat sa dezvolte si sa consolideze relatia dintre voi

Cearta in cuplu3. Evita reprosurile

Abordeaza problema care a generat conflictul intre voi atunci cand situatia s-a calmat. In caz contrar, ai toate sansele ca discutia sa devina o cearta plina de reprosuri si de cuvinte grele.

Trateaza problema cu intelegere si toleranta,  incercand sa gasesti solutii si nu arunca vina asupra asupra lui.
Chiar daca celalalt a gresit mai mult, pana la urma este om,  si e firesc sa mai greseasca. Incearca sa vorbesti cu el despre lucrurile care v-au suparat si nu iti crea un scop din a-i face un portret negativ.
Daca nu reusesti sa rezolvi problema cu partenerul, poti contacta un specialist – certurile nu fac decat sa complice lucrurile.

4. Asculta si nevoile partenerului.

Inainte de a-ti impartasi propriile nemultumiri, incearca sa asculti si ce are celalalt de spus, ajuta-l sa se simta implicat.

Adeseori ne lasam coplesite de problemele de la serviciu pe care le aducem cu noi acasa si ne impovaram partenerul de viata cu ceea ce nu ar trebui, ignorand trairile si problemele celuilalt. A asculta si parerea celuilalt, nu inseamna doar a auzi ce spune si a percepe cum se simte, inseamna timp dedicat, mai ales atunci cand e trist si coplesit la randul lui de griji. Acest lucru presupune mult efort si disponibilitate din partea ta ca femeie, insa pentru el, este o dovada clara de iubire si nu are cum sa nu duca la un rezultat pozitiv,  ce dezvolta si consolideaza relatia.

Partenerul de cuplu trebuie sa fie cel mai bun prieten, cu care sa poti discuta orice, sa-ti faca placere sa petreceti multe ore impreuna si sa te simti in largul tau cand esti in compania lui.

5. Nu ignorati mesajele pozitive si tandretea!

Pentru a mentine vie relatia si a nu intra intr-o monotonie,  este esential sa invatam sa cultivam relatia cu mesaje pozitive. De exemplu, cand partenerul se poarta frumos, fa si tu la fel! Tandretea este o alta forma de comunicare nonverbala  ce vine sa intareasca o relatie. Daca iti place ce a facut iubitul tau azi, spune-o cu voce tare si arata-i cat de mult il iubesti, prin gesturi tandre.  Aprecierea calitatilor partenerului ajuta ca acestea sa sporeasca si sa creasca rezistenta cuplului.

Relatiile noastre cu cei din jur sunt adesea tensionate si pline de suspiciuni

Psihologii spun ca neintelegerile frecvente in cuplu,  arata faptul ca in  acea relatie sunt probleme nerezolvate. Asta inseamna ca partenerii nu comunica  suficient de mult pentru a identifica motivele care au dus la nasterea conflictului si la aparitia reprosurilor, ci se concentreaza pe invinuirea unuia dintre ei. Iar acest aspect nu face decat sa accentueze tensiunile in cupu, ii determina pe parteneri sa se distanteze afectiv.

Este foarte usor ca atunci cand apare un conflict in cuplu, sa aruncam vina asupra celuilat, dar este foarte important sa constientizam ca aparitia unei probleme este cauzata de ambii parteneri, si tot ambii trebuie sa contribuie la rezolvarea ei. Asta doar daca la mijloc este iubire si relatia merita salvata.

Uneori, contradictiile si chiar certurile intre doua persoane implicate intr-o relatie reprezinta o modalitate de a ne descarca sufletul.

Multe persoane, dupa ce ii spun tot ce au de zis partenerului, vad conflictul incheiat, cand de fapt celalalt mai are multe de zis.
Iar pe termen indelungat, certurile nu fac decat sa slabeasca relatia, iar cei doi parteneri sa se desparta. Comunicarea inseamna totodata, sa stim sa cerem, sa daruim, sa primim, dar si sa refuzam.
In concluzie, orice probleme apar in relatie, discutati cu cel de langa voi deschis  despre ce v-a deranjat, pentru ca numai comunicand, creste increderea in cuplu si sansa la o viata lunga in doi.
Dialogul intre parteneri inseamna a hrani relatia permanent, inseamna drumul direct si sigur catre inima celuilalt.

banner_delaco_relatii

Share Button

LASA UN RASPUNS

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *