Cancerul de col uterin – cum il poti depista la timp si ce investigatii trebuie efectuate - Woman2woman.ro


Cancerul de col uterin – cum il poti depista la timp si ce investigatii trebuie efectuate

By on May 26, 2021

mancare de post

Share Button

Cancerul de col uterin este o tumoare maligna care poate aparea la femei. Aceasta afectiune ocupa locul al doilea in randul tumorilor maligne pe care le pot dezvolta reprezentantele sexului feminin de-a lungul vietii, dupa cancerul mamar. Exista multe femei in Romania, dar si in strainatate care se confrunta cu aceasta afectiune ginecologica si care, din nefericire, nu il descopera la timp pentru a-l putea trata corespunzator si a-l indeparta.

Din cauza faptului ca in stadiile incipiente boala nu prezinta simptome, pacientele nu isi pot da seama daca organele reproducatoare functioneaza normal. De aceea, este foarte important sa stii dinainte care sunt primele semne ale afectiunii si cand este momentul sa consulti medicul ginecolog.

Tot ce trebuie sa stii despre simptomele cancerului de col uterin si cum il poti depista la timp:

Primele simptome care te pot alarma si te pot duce cu gandul la cancer de col uterin apar in momentul in care leziunea avanseaza la nivel local. Acestea se pot manifesta prin diferite forme precum: sangerari dupa contactul sexual, dureri la contact, secretii vaginale abundente, cu miros neplacut sau striuri sangvinolente.

In momentul in care aceste simptome si-au facut aparitia, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa iti programezi o vizita la medicul ginecolog. Acesta va efectua un examen Babes Papanicolau, dar si o biopsie de la nivelul formatiunii tumorale, care sa confirme sau sa infirme prezenta celulei canceroase.

Analize necesare

Dupa primirea rezultatului si stabilirea diagnosticului, este foarte important sa se analizeze in detaliu stadiul afectiunii. Astfel, pentru a vedea localizarea celulelor si cat de repede avanseaza cancerul de col uterin, este recomandat sa efectuezi un RMN de pelvis cu substanta de contrast, dar si un Computer Tomograf in zona toracica si abdominala, tot cu substanta de contrast.

In functie de zona afectata si de locul in care s-au raspandit celulele maligne, medicul poate recomanda efectuarea unei cistoscopii sau rectoscopii, daca acestea au afectat vezica urinara sau rectul.

Tratament in functie de momentul in care-l depistezi

Daca tumoarea maligna este depistata in primul stadiu, tratamentul poate fi combinat si presupune chirurgie, radioterapie si chimioterapie. Pacientele care se confrunta cu cancer de col uterin doar la nivelul colului pot efectua doar interventia chirurgicala sau radioterapie si chimioterapie in acelasi timp. Exista insa posibilitatea ca in urma interventiei chirurgicale medicul sa recomande efectuarea radioterapiei ca tratament adjuvant. Acest lucru se intampla doar atunci cand examentul histopatologic detecteaza factori de risc crescuti si boala poate recidiva. In schimb, femeile care depisteaza boala intr-un stadiu avansat trebuie sa faca radioterapie si chimioterapie cu o doza mai mare pentru ca volumul celulelor sa se micsoreze.

Cum poti preveni aparitia cancerului de col uterin

Primul si cel mai bun lucru pe care il poti face pentru a preveni aparitia cancerului de col uterin este sa efectuezi periodic un consult ginecologic si sa faci anual examenul Babes Papanicolau care ajuta la diagnosticarea tumorii maligne in faze incipiente. Acest lucru nu doar ca va contribui la sansele de vindecare mai mari, dar  va presupune si un tratament mai suportabil, care sa nu iti provoace dureri. 

Avand in vedere ca aceasta afectiune nu iti da semnale in momentul in care apare, ci doar atunci cand deja localizarea este avansata, femeile trebuie sa se prezinte la medic imediat ce observa modificari ale secretiei vaginale sau au sangerari vaginale anormale.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *