Calciul, bun pentru sanatatea oaselor - Woman2woman.ro


Calciul, bun pentru sanatatea oaselor

By on ianuarie 22, 2013

mancare de post

Share Button

Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing

Excesele alimentare de orice fel nu sunt recomandate. Am auzit adesea vorbindu-se despre faptul ca multi dintre noi nu concept masa fara carne, fara macar o bucatica de carne. Fie ca preferati carnea, in detrimentrul lactatelor, sau vicecersa, important este sa gasiti o solutie intermediara.

Mai ales in sezonul rece, sistemul nostru osos are nevoie de stimulente, primul dintre acestea fiind, dupa cum stie toata lumea, calciul.

Autor: Florentina Florea

Denumit si „prietenul scheletului”, calciul este cel mai abundent mineral din organismul uman. Este un element principal al oaselor, care totodata ni le si fortifica. Prezenta acestuia in corp se distribuie cu precadere inspre schelet, cartilaje si dinti.

Organismul uman contine putin peste un kilogram de calciu acumulat in oase si in dinti, iar intr-o cantitate mai mica distribuit prin sange si prin diverse tesuturi adipoase.

Calciul se gaseste in principal in produsele lactate si derivatele lor. Laptele si produsele lactate (iaurt, cas, branza s.a.) sunt cunoscute ca fiind cele mai bune surse de calciu.

Totusi exista diverse alimente vegetale tot atat sau chiar mai bogate in acest mineral decat cele anterioare cum sunt: susanul, melasa neagra, fructele uscate si legumele. Iar in general, in cantitati mai scazute in legume si vegetale de culoare verde inchis ca: portocale, varza creata si broccoli.

Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing

Exista persoane care obisnuiesc sa manance sira spinarii a pestilor (sardine, hamsii etc.), care de asemenea este bogata in calciu.

Unul dintre marile avantaje ale calciului se refera la invarianta in timp, de la momentul in care este ambalat pana la momentul consumului. Astfel, continutul de calciu din alimente nu este modificat in nicio etapa.

Absorbtia de calciu este facilitata, printre altele de activitate fizica, de vitamina D luata din alimentatie si de expunerea la soare.

In opozitie, unii dintre factorii care reduc asimilarea calciului sunt carenta de vitamina D, sarea si fumatul.

Un indicator evident al deficitului de calciu sunt rahitismul, osteoporoza (boala care afecteaza densitatea oaselor), spasmele musculare, senzatiile de lesin si slabiciune, insomniile si iritabilitatea.

Pe de alta parte, o cantitate prea mare de calciu in organism duce la hipercalcemii, infectii urinare si calculi renali. In cazul surplusului de calciu, se administreaza tratament prin suprimarea vitaminei D si a inhibatorilor de calciu.

Voi cata atentie acordati acestor aspecte?

Share Button

LASA UN RASPUNS

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *