Bucataria viitorului: Cum gatim ecologic, conectati la tehnologie
Suntem departe de bucataria spatiala din desenele “Familia Jetson” care ne pregateste singura cina, dar ne putem bucura de cateva descoperiri tehnologice care ne vor usura existenta. In plus, noile dispozitive economisesc energie si ne ajuta sa ducem o viata eco, in armonie cu natura.
Autor: Bianca Dima
Noile tehnologii nu sunt destinate doar barbatilor, asa cum nici bucatariile nu sunt un spatiu numai al nostru, al femeilor. Ne putem bucura impreuna si de descoperirile stiintei, si de pasiunea pentru gatit intr-o bucatarie personalizata, desprinsa din viitor.
Cea mai noua tehologie care poate transforma o bucatarie veche si banala in smart kitchen este pe cale de a se instala la scara larga: comunicarea dintre dispozitive si reteaua de utilitati. Frigiderele “destepte” iti pot face singure gheata, se vor si dezgheta singure si vor face si alte activitati care consuma curent in timpul noptii, cand electricitatea este in general mai ieftina.
Cuptoarele care se pot programa cu precizie academica te ajuta sa devii un bucatar de exceptie fara mare efort. Astfel de dispozitive precum cele de la Wolf au instructiuni pentru diferite retete si cantitati. Practic, isi ajusteaza timpul si temperatura in functie de cat de multa mancare gatesti, avand zece categorii diferite de selectie.
Aparatura mai desteapta
Pentru a fi cu totul “tehnologizata”, poti sa iti instalezi si o aplicatie sau un modul Smart Appliance pentru frigiderele incorporate sau cuptoarele “destepte” montate in perete.
Acestea iti trimit notificari despre timpul necesar pregatirii mesei, temperatura curenta a cuptorului si chiar te anunta cand este gata mancarea, bazandu-se pe scanarea temperaturii interne. Aplicatiile te ajuta sa ramai eco, micsorand de exemplu consumul frigiderului in diferite momente ale zilei.
Software-ul este conectat la stiluri specifice de viata. Iti poti seta de la distanta frigiderul ca sa produca mai multa gheata daca ai pofta de un ice frappe rapid cand te intorci de la serviciu. Nu ai probleme nici daca pleci in vacanta sau tii post negru. Astfel de aplicatii iau in considerare absolut orice preferinta personala.
Dar nu doar aparatura din bucatarie isi da doctoratul in tehnologii. Si gadgeturile micute devin mai inteligente. iGrill, de exemplu, foloseste un termometru wireless pentru gatit care se conecteaza direct la iPhone, iPad sau iPod.
Prin Bluetooth, dispozitivul trimite informatii la o distanta de 60 de metri.
Bucatarul ocupat primeste printr-o aplicatie smartphone informatii despre mancarea pregatita.
“Cel mai bun lucru este ca economisesti timp. Nu esti casatorita cu grillul sau cuptorul. Cand toata lumea se distreaza, ultimul lucru pe care vrei sa il ai pe cap este grillul. Din cauza lui nu vei putea socializa cu prietenii si familia”, a explicat fondatorul companiei iGrill, citat de TechNewsWorld. Dispozitivul ii permite bucatarului sa si posteze fotografii cu mancarurile sale pe retelele sociale.
Surse foto: http://www.igrillinc.com/, http://www.europeancabinets.com/
0 comments