Briose reteta originala – Woman2woman.ro

Briose reteta originala

By on January 4, 2019
Share Button

Vrei sa pregatesti ceva dulce pentru familia sau invitatii tai? Iata o reteta originala de briose pufoase, pe care o poti gati oricand vrei ceva dulce si delicios. De ce reteta originala? Pentru ca adaugam si alte ingrediente decat cele de baza. Asadar, citeste reteta de mai jos si, daca o vei pregati, da-ne de stire daca ti-a placut.

Briose – reteta originala

Briose reteta originala
Briose reteta originala

Ingrediente pentru briose pufoase – reteta originala

  • faina alba – 250 grame
  • zahar – 225 grame
  • zahar vanilinat – 2 pliculete
  • o esenta de vanilie
  • un praf de copt
  • 4 oua
  • nuca macinata – 75 grame
  • o tableta de ciocolata alba
  • o tableta de ciocolata neagra
  • finetti duo (ciocolata alba si normala, insa portionata, nu amestecata)
  • bombonele si sprinkles pentru ornat
  • cacao – 1-2 linguri
  • scortisoara macinata – 1-2 linguri
  • ulei – 150 ml
  • lapte – 200 ml

Compozitia pentru briose – reteta originala

Ouale se bat impreuna cu zaharul simplu si cu zaharul vanilat. Apoi, se adauga esenta de vanilie, uleiul si laptele si se amesteca pana la omogenizare. Ulterior se adauga si praful de copt si se amesteca in continuare.

Cand compozitia e ca o pasta omogena se adauga treptat (in ploaie) faina si, la final, nuca macinata. Se amesteca bine, folosind un tel in forma de para, pana cand compozitia e uniforma, fara cocoloase.

Apoi, compozitia se imparte in 3 parti si fiecare se pune intr-un bol diferit. Prima cantitate se lasa asa, in a doua se adauga scortisoara care se amesteca bine cu compozitia din bol si in a treia se adauga cacaoa si, de asemenea, se amesteca bine.

In tava pentru briose se aseaza formele de hartie speciale si in fiecare se toarna compozitie cat cca 3 sferturi din capacitatea formei de hartie. Poti opta pentru briose simple sau cu un singur tip de compozitie, un strat simplu si unul cu scortisoara sau cu cacao sau poti alege orice combinatie intre cele trei.

Apoi, cateva dintre forme se orneaza cu bombonele si sprinkles colorate.

Nu le orna pe toate, pentru ca vei dori sa le ornezi si cu ciocolata cand sunt gata. De asemenea, pastreaza si sprinkles pentru cele cu ciocolata.

Briose ornate cu sprinkles – compozitie cruda pentru Briose – reteta originala

Tava se da la cuptor (acesta trebuie sa fie incins in prealabil), la foc mediu. Dupa cca 10 – 15 minute, focul se poate da chiar un pic mai incet.

De asemenea, cuptorul nu se deschide timp de 15 minute, pentru ca briosele (care vor inceapa sa creasca imediat ce le dam la cuptor) sa nu se lase.

Dupa cca 20 de minute poti incerca briosele cu o scobitoare, pentru a vedea daca nu cumva sunt deja gata. Infige o scobitoare adanc in briosa si apoi scoate-o s vezi daca e curata sau a ramas compozitie pe ea. Daca a ramas compozitie cruda, briosele nu sunt coapte inca. Daca scoti scobitoarea curata inseamna ca briosele sunt gata.

Insa mai ai cateva lucruri de facut pentru briose pufoase pentru a respecta reteta originala.

Scoate tava din cuptor cand sunt gata si incepe sa le ornezi.

briose simple pufoase
briose simple pufoase

Pregatirea glazurii pentru reteta originala de briose pufoase

Spuneam la inceput ca vei avea nevoie de ciocolata alba si ciocolata neagra. Ei bine, rupe fiecare tableta de ciocolata in bucati mici si pune-o pe cea alba intr-un pahar iar pe cea neagra in alt pahar. Ambele ar trebui sa fie fara picior si sa fie inalte. Pot fi cele de suc.

Apoi, pune paharele intr-o oala joasa cu apa (apa sa nu ajunga mai sus decat maxim 2/3 din inaltimea paharului, iar ciocolata sa fie la nivelul apei) si pune oala cu apa pe foc, la incalzit. Da focul la minim imediat ce apa da in clocot si mai lasa pe foc pana cand ciocolata se topeste.

Poti inlocui tableta de ciocolata cu finetti in doua culori, pe care de asemenea, o inmoi folosind acelasi procedeu. Diferenta e ca vei putea lucra cu ea si daca nu e aproape lichida si vei obtine un topping de ciocolata mai inalt, nu doar o glazura subtire.

Foloseste ciocolata la ornat cat timp inca e calda si foarte moale.

Cum ornam briosele pentru reteta originala

briose pufoase de casa / briose reteta originala
briose pufoase de casa / briose reteta originala

Aseaza briosele de ornat pe o farfurie si varsa deasupra fiecareia ciocolata topita, folosind o lingurita cu care vei si intinde ciocolata, pentru o acoperire cat mai buna. Daca ai optat pentru o briosa ornata in intregime cu ciocolata alba, poti presara cateva sprinkles colorate, dar si sa adaugi cateva dare de ciocolata neagra. Poti face asta cu ajutorul unui betisor de lemn pentru frigarui. Inmoi betisorul in ciocolata si apoi il plimbi deasupra briosei, pentru a lasa niste dare, dungi subtiri.

Orneaza briosele dupa propriul gust. Cu siguranta membrii familiei si invitatii vor aprecia nu doar gustul, ci si culoarea brioselor.

Aceasta este reteta originala pentru briose pufoase de casa. Speram ca ti-a placut si anunta-ne daca o vei pregati si tu.

Briose pufoase de casa - reteta originala
Briose pufoase de casa – reteta originala

Briose simple

Daca vrei briose simple, poti sa inlocuiesti nuca macinata cu faina si sa nu folosesti deloc sprinkles sau ingrediente precum cacao sau scortisoara. E alegerea ta. In general, briosele simple sunt gustate de mai toata lumea, inclusiv de cei mai pretentiosi, care fac mofturi la gusturi noi. Asat mai ales daca briosele sunt pufoase.

Briose pufoase

Daca vrei sa ai niste briose pufoase, asigura-te ca nu pui prea multa faina si respecti cantitatile. Cu cat vei folosi mai multa faina, cu atat briosele vor deveni mai dense, deci si mai putin pufose. De asemenea, pot sa nu mai fie pufoase si daca la aceste cantitati adaugi prea multa cacao sau mai multa scortisoara. Efectul va fi ca si cel in cazul unei cantitati prea mari de faina.

De asemenea, daca uiti sa pui praf de copt si briosele nu cresc, nu vor mai fi la fel de pufoase.

Briose simple si rapide

Ai vazut deja ca reteta originala de briose pufoase si briose simple nu necesita prea mult timp de preparare si pregatire. Asa ca o face potrivita pentru momentele in care te grabesti si ai nevoie de un desert rapid si delicios.

Pofta buna!

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *