Bitcoin – noua moneda pentru shopping online? – Woman2woman.ro

Bitcoin – noua moneda pentru shopping online?

By on December 19, 2013
Share Button

bitcoin

Bitcoin este o moneda digitala creata in 2009, care poate fi detinuta si transferata in mod anonim. De asemenea, bitcoinii pot fi salvati pe un computer personal sub forma unui fisier portofel sau pot fi stocati cu un serviciu de portofel a unei terte parti, Indiferent de modalitatea de stocare, bitcoinii pot fi trimisi prin intermediul internetului oricarei persoane cu o adresa bitcoin.

Bitcoin, moneda vedeta a internetului

Noua moneda vedeta a internetului, Bitcoin, castiga din ce in ce mai mult teren in fata monedelor clasice si se indreapta catre un statut de moneda universala. Care sunt insa principalele avantajele Bitcoin? Este cu adevarat o moneda superioara celor clasice?

Principalul avantaj al monedelor virtuale este in ultima instanta anonimitatea si acest lucru va impiedica bitcoin sa devina principala moneda folosita pentru ca niciun stat sau autoritate centrala nu va accepta ca principala forma de plata ceva ce nu poate controla si urmari. Vor fi cu siguranta incercari de reglementare si controlare a monedelor virtuale, insa foarte probabil vor esua.

Odata ce aceasta tehnologie a aparut, ea creeaza multe oportunitati si dupa ce o tehnologie este inventata, ea nu poate fi dez-inventata. Foarte probabil Bitcoin si alternativele sale vor creste ca si acceptare si impact economic, insa vor ramane vesnic intr-o zona gri a economiei.

Anonimitatea Bitcoin nu poate fi egalata de nici una din monedele online clasice si acest punct este momentan principalul argument impotriva Bitcoin si a monedelor virtuale. Multe persoane o prezinta ca pe un paradis fiscal al borfasilor online si offline de pretutindeni pentru ca tranzactiile nu pot fi urmarite. Acest lucru este adevarat si sigur Bitcoin este preferata elementelor “negre” din societate. Insa, este acest lucru ceva cu adevarat nou?

Siguranta folosirii Bitcoin

Cat de sigura este bitcoin sau cat de usor ti se poate fura Bitcoin-ul din “buzunar”? Este predispusa la hacking? Si odata intamplat acest lucru, cat de usor pot fi recuperati banii? In momentul prezent Bitcoin foloseste un algoritm de criptare foarte avansat care nu a putut fi spart (pana acum cel putin). In plus, sistemul poate sa se auto-imbunatateasca fiind open source, asa ca orice vulnerabilitate viitoare ar putea teoretic sa fie remediata.

Strict din punct de vedere tehnic, securitatea BTC este cel putin la fel de puternica ca si in cazul alternativelor online deja existente. Sistemul online clasic are problemele sale, existand constant probleme gen furturile de carduri de credit. In aceste cazuri insa, nu sistemul pe baza caruia cardul este gandit este cel mai vulnerabil, ci alte puncte din traseul banilor: de exemplu utilizatorul neatent sau pacalit furnizeaza singur datele sale, sau companii care au liste de carti de credit sunt atacate si baze intregi de date sunt furate.

Momentan, aceste puncte vulnerabile nu prea exista pe Bitcoin pentru ca inca nu au aparut, moneda fiind intr-un stagiu incipient de dezvoltare. Curand insa vor aparea firme care sa stranga baze de date de BTC si care vor fi ele vulnerabile in fata atacurilor. In ultima instanta veriga slaba nu este sistemul in sine, ci utilizatorul, asa ca la acest capitol putem spune ca este egalitate.

Un alt aspect important al sigurantei este protectia legala: daca cineva imi fura banii, eu pot merge la autoritatile competente (politie, judecatorie, etc) in incercarea de a-mi recupera prejudiciul. Acest lucru functioneaza in cazul alternativelor clasice insa nu si in cazul Bitcoin. Problema cea mai mare este ca nu pot dovedi ca un cont de bitcoin este asociat persoanei care m-a fraudat, asta presupunand ca si stiu cine m-a pacalit. Intreg sistemul se bazeaza pe anonimitate care poate deveni si o sabie cu doua taisuri: sunt anonim, nimeni nu stie ce fac, insa nimeni nu ma ajuta daca am gresit sau am fost pacalit.

Acest aspect implica un grad ridicat de responsabilitate din partea participantilor. Cine doreste sa foloseasca Bitcoin trebuie sa fie atent ce face, cu cine face si trebuie sa aiba grija MARE de parolele sale. Cei mai multi oameni insa vor privi ca un dezavantaj faptul ca nu au la cine cere ajutor daca au au probleme sau au fost pacaliti. V-ati tine in bitcoin economiile de o viata sau banii pentru pensionare?

Citeste mai multe despre bitcoin.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *