Analize si investigatii pe care sa le faci cand esti insarcinata - Woman2woman.ro


Analize si investigatii pe care sa le faci cand esti insarcinata

By on April 22, 2019

mancare de post

Share Button

Sarcina este cel mai frumos lucru care i se poate intampla unei femei, insa este si o perioada destul de grea, cu emotii si cu transformari ale organismului acesteia. Este normal sa vrei sa te asiguri ca sarcina ta decurge fara probleme iar fatul se dezvolta normal pe parcursul celor noua luni de sarcina. De aceea, trebuie sa apelezi la un medic ginecolog-obstetrician care iti va monitoriza intreaga sarcina.

Analize si investigatii pe care sa le faci cand esti insarcinata
Analize si investigatii pe care sa le faci cand esti insarcinata

Inca de la confirmare sarcinii trebuie sa te pregatesti de perioada ce va urma, in care trebuie sa faci mai multe vizite la medic pentru a face teste uzuale si specifice in sarcina. Daca ai renuntat la metodele contraceptive si vrei sa ramai insarcinata sau chiar ai ramas, trebuie sa stii ca urmatoarele investigatii si analize sunt necesare

Analizele uzuale de sange

Medicul de familie sau medicul ginecolog care iti va urmari sarcina iti va da inca de la inceput sa faci o serie de analize de sange pentru a verifica starea ta generala de sanatate. Este necesar ca organismul tau sa fie pregatit sa suporte sarcina. Setul de analize trebuie sa cuprinda: hemoleucograma completa, sideremie, grupa de sange si Rh-ul, glicemia, coagularea sangelui, acid uric, uree, creatinina, calcemie, trigliceride, colesterol si sumar de urina. Medicul tau poate sa mai completeze  aceasta lista in functie de factori precum istoricul tau medical sau varsta.

Ecografie de trimestru sau transvaginala

Sa nu uitam nici de ecografiile pe care trebuie sa le faci in fiecare dintre cele trei trimestre de sarcina. Acestea reprezinta singura metoda imagistica prin care se poate vedea fatul si fara a avea efecte adverse. Asta pentru ca, indiferent de numarul de ecografii care se realizeaza, acestea nu sunt nocive. Daca medicul considera ca fatul nu se vede destul de bine, poate sa recurga si la o ecografie transvaginala. Alege o clinica unde se pot realiza ecografii 3D, ecografii 4D, care permit sa vezi miscarile bebelusului in timp real sau orice alte tipuri de ecografii care iti pot fi utile, precum ecografie mamara, ecografie pelvina sau ecografie tiroida.

Profilul TORCH

Aceasta analiza are capacitatea sa depisteze infectiile care se pot transmite foarte usor de la mama la fat. Reprezinta, de fapt, un set de mai multe teste care pot stabili prezenta anticorpilor specifici referitoare la anumite tipuri de infectii. Iata ce poate depista profilul TORCH: toxoplasmoza, rubeola, sifilis, zona zoster, HIV, hepatita B, infectiile cu virusurile herpex simplex, citomegalovirus, listeria monocytogenes bacterie, chlamydia, mycoplasma, ureaplasma.

Investigatii pentru determinarea malformatiilor fetale

Este vorba despre dublul test care se realizeaza in primul trimestru de sarcina sau triplul test efectuat in al treilea trimestru. Dublul test cuprinde analizele beta HCG si PAPP-A din sange iar celalalt test pe langa beta HCG, estriolul seric si alfa-feto proteina. Aceste teste se pot asocia cu amniocenteza. Avantajul este ca se pot determina mult mai sigur si mai din timp posibile malformatii fetale si tipul lor.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *