Analize medicale pe care orice femeie ar trebui sa le faca periodic - Woman2woman.ro


Analize medicale pe care orice femeie ar trebui sa le faca periodic

By on septembrie 14, 2023

mancare de post

Share Button

Fiecare femeie isi doreste sa fie sanatoasa si frumoasa, dar pentru asta este nevoie sa aiba grija de corpul ei si sa faca periodic anumite analize medicale. Acestea pot depista eventuale probleme de sanatate, dar si sa previna complicatii mai grave. Continua sa citesti pentru a afla care sunt analizele pe care ar trebui sa le faci periodic, pentru a preveni sau depista la timp diverse afectiuni.

Analize medicale pe care orice femeie ar trebui sa le faca periodic

Analiza de sange

Analiza de sange este una dintre cele mai importante si mai frecvente analize pe care o femeie ar trebui sa le faca. Aceasta poate arata nivelul de hemoglobina, care indica daca exista anemie, nivelul de colesterol, care poate indica risc de boli cardiovasculare, nivelul de zahar, care poate indica diabet, nivelul de hormoni tiroidieni, care pot influenta metabolismul si starea psihica, si multe altele. Analiza de sange se face dimineata, pe nemancate, si nu necesita o pregatire speciala.

Analiza de urina

Analiza de urina este o alta analiza simpla, dar utila, care poate arata daca exista infectii urinare, pietre la rinichi, diabet sau alte afectiuni renale. Se face tot dimineata, pe prima urina, si necesita o igiena intima prealabila. Un aspect important pe care il poate arata analiza de urina este nivelul de acetona, care poate indica o stare de cetoza. Cetoza este o situatie in care organismul foloseste grasimile ca sursa de energie in loc de glucide, si poate fi cauzata de diete restrictive, post prelungit sau boli metabolice.

Acetona in urina poate provoca simptome neplacute, cum ar fi gura uscata, respiratie urat mirositoare, greata sau slabiciune. Daca ai suspiciunea ca ai acetona in urina, poti face o analiza la un laborator analize Timisoara, unde veti primi rezultatul rapid si precis.

Analiza ginecologica

Analiza ginecologica este esentiala pentru sanatatea reproductiva a femeii. Aceasta consta in examinarea organelor genitale externe si interne, precum si in recoltarea unor probe pentru depistarea eventualelor infectii sau boli cu transmitere sexuala. De asemenea, analiza ginecologica include si testul Papanicolau, care poate depista celule anormale la nivelul colului uterin, care pot fi un semn precoce al cancerului cervical. Se face cel putin o data pe an sau ori de cate ori apar simptome anormale, cum ar fi scurgeri vaginale anormale, durere pelvina sau sangerari intre menstruatii.

Analiza mamografica

Analiza mamografica este o metoda de imagistica medicala care foloseste raze X pentru a examina sanii si a depista eventualele modificari patologice. Acestea pot fi chisturi, fibroame sau tumori benigne sau maligne. Este recomandata tuturor femeilor peste 40 de ani sau mai devreme daca au factori de risc pentru cancer mamar, cum ar fi istoric familial, obezitate sau tratament hormonal. Se face la doi ani sau mai des, in functie de rezultatele anterioare.

Analiza osteodensitometrica

Analiza osteodensitometrica este o metoda de masurare a densitatii osoase, care poate indica gradul de osteoporoza. Osteoporoza este o boala care afecteaza calitatea oaselor si le face mai fragile si predispuse la fracturi si este mai frecventa la femeile dupa menopauza, cand scade nivelul de estrogen, hormon care protejeaza oasele. Analiza osteodensitometrica se face la femeile peste 50 de ani sau mai devreme daca exista de risc pentru osteoporoza, cum ar fi fumatul, alcoolismul, sedentarismul sau antecedente familiale. Analiza osteodensitometrica se face la nivelul coloanei vertebrale sau al soldului, si nu necesita o pregatire speciala.

Acestea sunt cinci tipuri de analize pe care o femeie ar trebui sa le faca periodic pentru a-si mentine sanatatea si a preveni boli grave. Pentru a face aceste analize, poti apela la diferite laboratoare sau clinici medicale din orasul tau. De exemplu, daca ai nevoie de o analiza de cetosteroizi urinari, care pot indica un dezechilibru hormonal sau o boala suprarenala, si esti din Bucuresti poti merge la policlinica Dorobanti, unde veti beneficia de un serviciu profesional si rapid.

Nu uita ca prevenirea este mai buna decat vindecarea, si ca sanatatea este cel mai de pret lucru pe care il ai.

Share Button

LASA UN RASPUNS

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *