Alexandra Olteanu - despre nevoia de control - Woman2woman.ro


Alexandra Olteanu – despre nevoia de control

By on January 15, 2020

mancare de post

Share Button

Alexandra Olteanu, antreprenoare in consultanta si training, a fost invitata ca speaker la Conferinta Femei de cariera, care a avut loc pe data de 13 noiembrie 2019, in Bucuresti. Tema Alexandrei, nevoia de control, a fost abordata in cadrul unei prezentari intitulate „Scurt ghid pentru o viata echilibrata”. 

Alexandra Olteanu - despre nevoia de control

Alexandra Olteanu – despre nevoia de control

Alexandra a ales aceasta tema pentru ca lucreaza cu diferiti oameni, din corporatii si din afara lor, face coaching si dezvoltare personala si intalneste din ce in ce mai mult dinamici complexe legate de nevoia de control.

Alexandra Olteanu, All to Know, spune ca, de cele mai multe ori, fiecare dintre noi ajunge sa isi doreasca ca totul sa fie perfect si tindem sa controlom cat mai mult din comportamentele si emotiile noastre. Consecinta? Ajungem sa nu avem incredere in nimeni, nici macar in noi insine.

De unde ar putea pleca nevoia de control?

Nevoia de control are la baza de cele mai multe ori frica. Freud spunea ca persoana care imi da cel mai adesea dureri de cap sunt chiar eu insumi. Chiar daca mi-e frica de cei din jurul meu, cel mai tare mi-e frica de mine, mai exact de “umbra” mea. Ce este mai exact aceasta umbra? Acea partea intunecata din noi la care avem acces doar noi, dar pe care o negam si ne straduim sa o ascundem cat mai bine, astfel incat sa nu devenim vulnerabili.

Lupul alb si lupul negru – ce reprezinta fiecare

Alexandra a mai spus faptul ca in interiorul nostru exista doi lupi: unul alb si unul negru. Lupul alb reprezinta partea cea frumoasa, blanda, calma si care indeamna la comportament bun, iar cel negru este acea parte vulnerabila, care ne incarca, pe care de obicei nu vrem sa o acceptam. Insa este parte din noi, nu suntem completi fara lupul nostru negru, de aceea este important sa ne acceptam asa cum suntem. Sa nu fim in razboi cu noi, ci, in pace, sa acceptam si sa lucram cu noi, dezvoltand constructiv latura noastra intunecata.

Asa cum spune Alexandra, ne regasim pe noi insine in exteriorul nostru, in evenimentele si oamenii pe care ii intalnim, “lumea exterioara reflecta interiorul nostru”. Este ca si cum Universul trimite un “postas” in fiecare zi  cu un mesaj care sa ne aminteasca ce anume se afla in interiorul nostru, la ce trebuie sa lucram, unde trebuie sa depunem efort pentru dezvoltarea noastra.. Suntem tentati sa ne suparam pe postas pentru ceea ce nu ne place, de fapt postasul nu poarta nicio vina, el doar poatra mesajele Universului catre noi. In masura in care vom fi echilibrati in interior si mesajele externe vor fi din ce in ce mai echilibrate si ne vom bucura mai mult de oportunitatile create.

De ce avem nevoie de control?

Avem nevoie de control in viata noastra pentru siguranta. Oamenii de specialitate spun ca avem nevoie de control nu din cauza faptului ca suntem vulnerabili, ci pentru ca nu acceptam vulnerabilitatea noastra. 

Sa fim vulnerabili inseamna sa ne fie teama sa aratam ca trebuie sa facem efort pentru a ne atinge telurile, ca  gresim uneori, ca cerem ajutor, atunci cand nu putem sa ne descurcam singuri, sau ca chiar ca avem emotii. Ne straduim sa controlam emotiile, sa le inhibam chiar, ca sa paream oameni puternici.Pretul? Teama de mine insami/insumi.

Cu cat avem mai multe emotii cu atat traim plenar, cu atat simtim mai bine viata ce curge prin noi. Din experienta ei,  Alexandra spune ca cel mai dificil este sa lucrezi cu oamenii care isi inhiba emotiile. Acestia au nevoie sa treaca prin filtrul ratiunii propriile emotii, iar momentele in care ajung sa simta  sunt privite ca momente de slabiciune de neiertat.  Cum au ajuns in aceasta situatie? Prea mult control.

Munca si efortul definesc talentul

Dorim sa fim cei mai buni si credem ca cea mai buna modalitate este  sa fim talentati nativ, sa ne iasa totul simplu, fara efort. Talentul adevarat are insa la baza foarte multa multa munca si efort. Este firesc sa facem efort pentru rezultate extraordinare, rezultatele din senin nu sunt dovada talentului, ci a norocului. E ok sa lasam sa se vada efortul nostru, sa nu ascundem micile erori de care depinde, inevitabil experienta noastra.

Frica de ce ni s-ar putea intampla, dorinta de a fi permanent in control pentru ca totul sa iasa asa cum ne dorim crezand ca de noi depinde totul poate avea la baza o fie experiente neprocesate care activeaza credinta ca nu suntem suficient de buni sau/si o oarecare doza de ignoranta spiritual:faptul ca imi imaginez ca pot controla ceea ce se intampla in viata mea, daca nu gresesc, sunt hipervigilent, aleg intotdeauna momentul cel mai potrivit. In realitate, nu putem sa jucam rolul lui Dumnezeu, rezultatele noastre depind de efortul nostru, de vointa si consecventa noastra, dar si de ceea ce unii numesc noroc, oportunitate, destin, asupra caruia nu putem sa avem niciodata suficienta putere. Stropul acesta de incontrolabil trebuie acceptat, fara incrancenare si tristete, luptand cu credinta si determinare pentru scopul nostru.

Vezi prezentarea Alexandrei Olteanu de la conferinta chiar aici:

 

Despre Alexandra Olteanu

Alexandra are o experienta de peste 20 de ani in mai multe domenii precum banking, industrie farmaceutica, management HR, comunicare, achizitii-logistica si control intern.

Pentru ca a adunat multe povesti despre oameni, organizatii, relatii si procese, Alexandra s-a decis sa construiasca propria companie, All to Know, care ofera servicii de training, consultanta si coaching. Proiectul propriul este o materializare a pasiunii de a imbraca oamenii cu emotii frumoase si  idei utile.

 

Printre sponsorii care au sustinut acest eveniment se numara SEOmark.ro, sponsor principal, dar si Answear, All To Know si Cupio, care s-au alaturat ca sponsori secundari ai conferintei pe parcursul mai multor editii.

Evenimentul a fost moderat de catre Dorina Florea, o aparitie incantatoare pe care probabil o stii deja de la pupitrul Telejurnalului de la ora 14 si de la 20, programe de stiri difuzate la TVR1.

In plus, evenimentul a fost mediatizat si de catre: Acasa.ro, Afaceri si leadership feminin, Business24, Comunicatedepresa.ro, Comunicare-online.ro, Comunicate-PR.ro, Divette.ro, Fashion8, Judy.ro, Mujer.ro, JurnaluldeAfaceri.ro, PortalManagement.ro, PR2Advertising.ro, Profitinfo, PRwave, Ziare.com.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *