Povestea bradului de Craciun - Woman2woman.ro


Povestea bradului de Craciun

By on decembrie 17, 2012

mancare de post

Share Button

Ne aflam in luna sarbatorilor de iarna si au mai ramas numai cateva zile pana la sarbatoarea Nasterii Domnului. Cu mic, cu mare, asteptam cu nerabdare ziua de 25 decembrie. M-am gandit sa vorbim despre un obicei fara de care multi dintre noi nu concep ideea de Craciun: bradul.

Fie ca mergeti sa vi-l cumparati din piata, fie, cum am auzit recent, asteptati sa-l primiti direct impodobit de la Mos Craciun, interesanta este povestea care sta la baza acestei datini.

Autor: Florentina Florea

Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing

Bradul sau pomul de Craciun este de obicei, un brad verde decorat, natural sau artificial. Aceasta practica este asociata in mod traditional cu sarbatoarea Craciunului, mai exact cu Nasterea lui Iisus Hristos.

Dupa ce este cumparat si instalat in casa, urmeaza decorarea lui cu lumini de Craciun. Initial, erau folosite lumanari, dar odata cu trecerea timpului, acestea au fost inlocuite de globuri de sticla, ghirlande, bomboane, dulciuri si instalatii luminoase.

Traditia spune ca pomul se impodobeste in Ajun de Craciun, in seara de 24 decembrie; iar in varf va fi pus un inger sau o stea. Acestea reprezinta ingerii ori steaua de la Bethleem.

Primele dovezi despre decorarea bradului sunt din Livonia (Estonia si Letonia de astazi), din secolul al XV-lea. Dupa aceea, acest obicei a fost preluat si de alte popoare.

In Evul Mediu, case impodobite cu pomi de Craciun apar in provinciile Alsacia si Lorena, dar nu cu ocazia Craciunului, ci a Anului Nou. De aici, traditia se extinde pe intreg teritoriul Frantei, Spaniei, Italiei si Elvetiei.

De asemenea, este posibil ca pomul de Craciun sa provina de la nordici, care obisnuiau sa-si impodobeasca casele cu ramuri de brad si de vasc, obicei pastrat si in traditia coronitei de brad.

Mai tarziu, pomul de Craciun a patruns si in Orient, prin intermediul catolicismului. In Rusia europeana, Ajunul Craciunului era sarbatorit in padurile de brazi, unde era ales ca cel mai frumos dintre toti si impodobit cu lumanari aprinse, bomboane, jucarii etc.

Bradul impodobit se intalnea ca pom de Craciun doar in orasele din Germania sfarsitului de secol al XIX-lea, dar odata cu Primul Razboi Mondial s-a raspandit pe intreg teritoriul acestei tari.

In Romania, bradul de Craciun a fost impodobit pentru prima oara in Palatul Regelui Carol I de Hohenzollern, in anul 1866, si de atunci se continua pana in zilele noastre.

De ce bradul? Despre acesta se spune ca este un pom al vietii, datorita faptului ca el ramane verde tot timpul, simbolizandu-l astfel pe Hristos, vesnic viu.

Voi v-ati cumparat brad anul acesta? L-ati impodobit deja?

Va doresc Craciun fericit tuturor celor care il sarbatoriti. Sper ca Mosul sa fie darnic cu voi.

 

Share Button

LASA UN RASPUNS

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *