9 mituri desfiintate… sau nu
Am citit recent un articol aparut in New York Times si care desfiinta cateva mituri despre obiceiuri versus sanatate. Le puteti regasi mai jos, insotite, insa, de comentariile, explicatiile si parerile noastre, care, de multe ori, nu sunt in acord cu cele din articolul amintit. Daca aveti alte pareri sau explicatii pentru legaturile dezbatute mai jos, asteptam comentariile voastre.
1. Vremea rece te imbolnaveste. Studiile asupra trasmiterii racelilor arata ca oamenii carora le e frig sunt la fel de predispusi la raceli ca si cei carora nu le este frig. Una dintre cauzele imbolavirilor mai dese in sezonul rece ar putea fi faptul ca, in aceasta perioada, oamenii isi petrec cea mai mare parte a timpului in interior, unde germenii au sanse mai mari sa afecteze sanatatatea.
Ce spunem noi Cu toate acestea, adevarul acesta nu este general valabil. De ce? Pentru ca unele incaperi pot avea mai multi germeni, iar altele pot fi ingrijite si curatate constant cu produse care distrug germenii, astfel ca sa stai in casa poate echivala cu a te tine deoparte de germeni si virusi. De asemenea, se stie ca unele afectiuni sunt cauzate de temperaturile scazute: bronsita, pneumonia, degeraturile.
2. Secretiile nazale verzi sunt semnul infectiei sinusurilor. Culoarea secretiilor nazale este un mit pe care chiar si unii medici il considera ca fiind veridic. Nu exista insa o dovada in acest sens.
Ce spunem noi Nici noi nu avem dovezi in acest sens
3. Pierzi cea mai mare cantitate a caldurii corpului prin cap. Nu exista nicio legatura speciala intre cap si pierderea calduri corporale. Vei pierde din caldura prin orice parte a corpului neacoperita.
Ce spunem noi In perioadele geroase, cele mai multe personae aleg sa isi protejeze corpul purtand haine si incaltaminte adecvate pentru acest anotim, insa din motive estetice evita sa poarte caciula sau manusi. Prin urmare, dintre zonele care sunt cel mai frecvent descoperite in timpul iernii (maini, cap) prin cap se elibereaza cea mai mare cantitate din caldura corpului… pentru ca suprafata acestuia este mai mare decat cea a palmelor. In plus, chiar daca nu purtam manusi, cei mai multi dintre noi au tendinta de a-si proteja mainile in buzunare sau ascunzandu-le pe cat posibil in manecile hainelor.
4. Trosnirea degetelor provoaca artrita. Trosnirea degetelor nu provoaca artrita in cazuri mai putine decat in cazul persoanelor care nu scot niciun zgomot enervant cu propriile degete.
Ce spunem noi De data aceasta ne abtinem. Si noi stiam ca trosnirea degetelor creeaza probleme, insa, de data aceasta, ne bazam pe studiile specialistilor.
5. Anticonceptionalele isi pierd efectul daca sunt administrate in acelasi timp cu antibioticele. Antibioticele commune nu influenteaza in niciun fel efectele pilulei contraceptive. E mult mai important ca administrarea pilulei contraceptive sa se faca in fiecare zi la aceeasi ora decat sa iti petreci timpul facandu-ti griji cu privire la antibiotic.
Ce spunem noi In perioadele administrarii antibioticelor ai putea opta pentru o metoda suplimentara de contraceptive. Prezervativul este cel mai indicat.
6. Celibatarii au o viata sexuala mai buna decat persoanele casatorite. Ai putea crede ca prietenii celibatari se distreaza mai mult, insa si ei trec prin perioade “de seceta” atunci cand nu au un partener. Rezultatul este ca persoanele casatorite au parte de mai mult sex intr-un an decat persoanele celibatare.de asemenea, persoanele casatorite au sanse mao mari sa ajunga la orgasm, dar sis a ofere sis a primeasca sex oral.
Ce spunem noi In unele cazuri, celibatarii chiar au o viata sexuala mai buna. Senzatia de noutate, aventura, lipsa de constrangere si pasiunea crescuta de la inceputul relatiilor pot oferi o viata sexuala mai buna. Pe de alta parte, daca esti genul de persoana care se simte mai confortabil intr-o relatie care iti confera siguranta si daca partenerul stie ce iti face placere, poti avea o viata sexuala mai placuta decat celibatarii.
7. Zaharul ii face pe copii hiperactivi. Numeroase studii arata ca zaharul nu afecteaza comportamentul, insa cei mai multi parinti nu cred acest lucru. Intr-un studio, parintilor carora li s-a spus ca li s-a administrat copiilor zahar au raportat mai multe probleme de comportament ale ccopiilor. In realitate, insa, copiii au consumat o bautura fara zahar, nu cu zahar, asa cum li s-a spus parintilor.
Ce spunem noi Se stie ca zaharul creste rapid energia si ca da un imbold corpului, chiar daca pentru o perioada scurta de timp. Prin urmare, pentru un copil care si asa debordeaza de energie, zaharul poate amplifica pe termen scurt aceasta stare. Pentru un parinte care trebue sa faca fata in mod constant energiei copilului sau, orice crestere poate insemna poate fi vazuta ca o problema de comportament. De asemenea, in cazul in care copilului nu i-ar fi fost administrate nicio doza de zahar, energia si asa epuizanta pentru un parinte care trebuie sa ii faca fata 24 de ore din 24 de ore poate fi prea mult. In plus chiar si fara zahar, o bautura dulce sau placuta la gust ii poate da unui copil un pretext pentru a-si manifesta bucuria. De aici si pana la o modificare vizibila in comportament nu e decat un pas foarte mic. Cei care au copii stiu asta.
8. Ar trebui sa ai scaun in fiecare zi. Da si nu. Scaunele regulate previn disconfortul si constipatia, insa o persoana sanatoasa nu trebuie sa aiba neaparat scaun zilnic. Constipatia apare atunci cand o persoana are scaun de mai putin de 3 ori pe saptamana.
Ce spunem noi Ne incredem in specialisti
9. Mancarea cazuta pe jos care este ridicata imediat poate fi mancata fara probleme. Cercetatorii au aratat ca mancarea cazuta pe o suprafata de tigla sau lemn va strange mai multe bacteria in comparative cu mancarea cazuta pe covor. Aceasta din urma, insa, aduna mai multe scame.
Ce spunem noi Adevarul poate fi altul. In general, suprafetele acoperite de covoare sau machete sunt mai bine intretinute. Se renunta la incaltamintea de strada si nu se permit actiuni care ar putea avea ca efect murdarirea covorului. Prin urmare, e usor sa ne imaginam ca o mancare cazuta pe covor nu va gasi la fel de multi germeni ca si suprafetele de lemn sau gresie, unde calcam cu pantofii sau cizmele cu care am strabatul strazile prafuite si murdare. Chiar daca si aceste suprafete se curata, exista sanse foarte mari ca in momentul in care mancarea cade, totusi, pe jos curatenia sa fie doar in stadiu de “to do” si nu “de done”. In plus, suntem mult mai atenti cu suprafetele curate, decat cu cele murdare. Astfel ca sansele de a rasturna mancare pe jos cresc cu cat o suprafata este mai murdara.
Foto: freedigitalphotos.net
Vezi si alte articole din categoria Afectiuni
Vezi si alte articole din sectiunea Sanatate
0 comments