8 motive pentru a alege jucariile din lemn - Woman2woman.ro


8 motive pentru a alege jucariile din lemn

By on July 25, 2022

mancare de post

Share Button

Daca ar fi sa alegem jucariile perfecte, cele din lemn ar fi primele pe lista. Acestea sunt considerate de Maria Montessori (pedagog renumit pentru metodele sale speciale de educare) jucarii sanatoase, sigure si inspirationale pentru copii. Totodata, sunt frumoase, placute la atingere, durabile si atemporale.

O jucarie din lemn simpla si bine lucrata poate capta imediat interesul unui copil fara a-l coplesi si ii poate stimula imaginatia fara a-l directiona. Iar beneficiile nu se opresc aici.

Iata 8 motive pentru a alege jucariile din lemn pentru copii!

Stimuleaza dezvoltarea cognitiva

Studiile releva ca mediile de joaca in care este prezent lemnul stimuleaza capacitatea de concentrare a copiilor. Atingerea acestui material natural calmeaza micutii, ceea ce inseamna ca joaca folosind jucarii din lemn are o influenta pozitiva asupra creierului lor.

Contactul cu lemnul induce o stare de relaxare fiziologica, care este binevenita intr-o epoca de suprastimulare si agitatie constanta. Prin urmare, jucariile din lemn promoveaza un mediu de joaca mai linistit si mai relaxat si sunt extrem de benefice pentru dezvolatarea cognitiva a celor mici.

 

Sunt jucarii cu mai multe utilizari

Cand vine vorba despre jucarii, cei mici pot fi usor coplesiti de prea multe optiuni. Salile de curs minimaliste ale gradinitelor Montessori si Waldorf sustin aceasta idee, oferindu-le copiilor o selectie restransa de jucarii din lemn. Acestea sunt versatile, faciliteaza jocurile deschise si stimuleaza imaginatia.

Daca au mai putine jucarii din care sa aleaga, copiii formeaza in mod natural legaturi mai stranse cu acestea si devin mai imaginativi. Jucariile din lemn sunt jucarii deschise si le permit copiilor sa-si creeze propriile modalitati de joc, petrecand astfel mai mult timp de calitate cu o singura jucarie.

 

Promoveaza jocul creativ

Piata jucariilor este saturata de culori vii, lumini intermitente, ecrane si sunete puternice. Aceste caracteristici stimuleaza simturile copiilor si le trezesc interesul pe termen scurt, dar tind sa blocheze oportunitatile de rezolvare a problemelor, de joc imaginativ si creativ sau de intelegere a legaturii dintre cauza si efect.

Pe de alta parte, jucariile din lemn sunt simple si stimuleaza copiii intr-un mod in care celelate jucarii nu o pot face. La varsta de 9 luni bebelusii incep sa inteleaga legatura dintre cauza si efect. Ei descopera, de exemplu, ca lovirea unui cub de lemn de patut produce un zgomot sau ca aruncarea acestuia il face sa dispara.

Jucariile din lemn precum seturile de cuburi sau puzzle-urile sunt ideale pentru a exersa conceptul “daca fac ceva, se va intampla altceva”. De asemenea, jucariile din lemn sunt placute la atingere si le ofera copiilor ocazia de a explora in propriul lor ritm suprafetele acestora.

 

Familiarizeaza copiii cu lumea reala intr-un mod natural 

Jucariile sunt un instrument prin care copiii invata cum functioneaza lumea reala. Sunt primele obiecte pe care ei le gasesc, le iau in manuta si le studiaza. Jucariile din lemn ofera experiente si lectii linistite si calme de fizica, relatia dintre efect si cauza, creativitate sau de rezolvare a problemelor.

Chiar daca un bebelus hotarat poate face zgomot cu orice, jucariile din lemn vor fi intotdeauna mai silentioase, sustinand un mediu de joaca armonios si calm, fara zgomote puternice, lumini sau miscari obositoare.

 

Sunt jucarii care inspira copiii

Jucariile din lemn sunt perfecte pentru a crea lumi fascinante pornind de la zero. Blocurile si alte jucarii din lemn pot fi transformate in orice doreste copilul si permit trecerea de la jocurile simbolice la cele imaginative foarte complexe. Educatorii care folosesc metoda Montessori sustin ca materialele simple si naturale creeaza un angajament mai profund si mai sustinut decat alte materiale.

Indiferent daca prichindeii construiesc un oras, o masina sau o cale ferata care duce dintr-o camera in alta, ei isi vor folosi imaginatia pentru a crea si a inventa ceva nou.

 

Faciliteaza intelegerea notiunilor de baza de geometrie si fizica

Pentru a putea fi stivuite si echilibrate, blocurile din lemn necesita dexteritate, coordonare ochi-mana si multa precizie motrica fina, fiind considerate jucarii STEM foarte valoroase. De asemenea, dezvolta abilitati importante de baza in geometrie precum potrivirea si recunoasterea formelor.

Intrucat nu exista magneti sau sisteme de conectare care sa fixeze cuburile in orice pozitie, cand construiesc si stivuiesc piesele, copiii trebuie sa se concentreze, sa isi coordoneze manutele si ochii. Astfel, ei invata lectii de fizica de baza cum ar fi cea ca un turn se darama dupa al 6-lea cub plasat deasupra sau ca mingea se rostogoleste la vale pe o rampa.

 

Sunt jucarii durabile, care se pot transmite din generatie in generatie

Jucariile din lemn sunt printre cele mai durabile, motiv pentru care se transmit deseori din generatie in generatie. Insa, pentru a fi posibil acest lucru, este necesar ca parintii sa acorde atentie calitatii jucariilor din lemn. Acestea trebuie sa fie sigure si bine concepute, sa nu aiba muchii periculoase si sa fie cat mai robuste. 

La Briele.ro vei gasi o colectie bogata de jucarii din lemn pentru varste diferite, fetite si baieti. Toate sunt produse atent selectionate si de calitate superioara si le poti achizitiona la preturi foarte atractive. 

 

Sunt jucarii frumoase, care nu dauneaza mediului

Desi estetica nu este prima pe lista criteriilor de selectie a jucariilor, poate fi un aspect important, mai ales daca se aleg jucarii care vor dura cateva generatii, precum cele din lemn. Indiferent daca sunt pictate, vopsite sau au culoarea naturala a lemnului, obiectele din lemn sunt intotdeauna atractive din punct de vedere vizual.

Metoda Montessori acorda un loc special frumusetii fizice naturale, iar liniile curate, culorile frumoase si placute si ordinea promoveaza un mediu armonios si calm, benefic pentru invatare si educatie. In aceste locuri nu lipsesc jucariile de lemn de calitate care se pot curata si intretine usor, fiind piese decorative care merita afisate. In plus, sunt jucarii ecologice, care nu dauneaza mediului inconjurator.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *