6 lucruri importante pe care trebuie sa le stii inainte de a face un credit - Woman2woman.ro


6 lucruri importante pe care trebuie sa le stii inainte de a face un credit

By on December 11, 2020

mancare de post

Share Button

Doresti sa iti cumperi o locuinta noua, o masina sau pur si simplu iti doresti o suma mai mare pentru amenajarea locuintei sau pentru alte cheltuieli neprevazute? Cu siguranta te gandesti sa iti faci un credit pentru ca nevoile tale sa fie indeplinite. 

Insa inainte de a face acest pas este bine sa te informezi despre tot ce presupune un credit, precum dobanzi, comisioane sau perioada de rambursare. Daca nu esti atent este posibil ca un credit sa coste mult mai mult decat bunul in sine.

Ce trebuie sa stii inainte de a face un credit bancar sau nebancar:

  1. Cauta cea mai buna oferta. Banca unde ai deja un cont este posibil sa nu aiba cea mai buna oferta si cele mai bune conditii de finantare. Aici ne referim la dobanzile pentru orice tip de credit sau chiar la cardurile de cumparaturi.
  2. Gandeste-te daca iti poti permite creditul. Chiar daca banca iti ofera o suma mai mare, trebuie sa te gandesti daca iti mai raman bani si pentru cheltuielile lunare.
  3. Citeste bine contractul inainte de a-l semna. Indiferent daca este vorba despre un credit imobiliar sau doar un credit cu buletinul de la o institutie bancara nefinanciara, trebuie sa tii cont de termenii contractuali si sa citesti bine tot ce scrie in acel contract.
  4. Daca apelezi la un broker de credite, fii atent la taxele pe care le percepte. Pe unii brokeri trebuie sa ii platesti tu iar unii sunt platiti direct de catre banca. Intereseaza-te ce presupune fiecare varianta.
  5. Compara DAE (dobanda anuala efectiva) de la mai multe banci. In functie de aceasta vei plati mai mult sau mai putin la rata lunara. Astfel alege o banca ce are si DAE mai mica.
  6. Intereseaza-te ce inseamna mai exact un credit ipotecar. Daca recurgi la aceasta optiune, intreaba consilierul bancar care sunt riscurile si in ce conditii banca poate dispune de casa pe care o girezi.

Diferenta dintre o banca si un IFN

Exista diferente majore intre aceste doua tipuri de institutii de la care poti imprumuta sume de bani. Principala diferenta este ca daca apelezi la un credit ifn trebuie sa stii ca suma imprumutata nu poate fi la fel de mare ca si in cazul unui credit bancar. Aceste institutii iti pot oferi credite rapide fara acte, uneori si fara dobanda.

Un dezavantaj al unui IFN este ca nu se pot concepe depozite bancare, pe cand in cazul unui banci se pot face conturi de economii sau conturi la termen. Totodata perioada de creditare in cazul bancii se poate intinde pana la 30 de ani pentru credite imobiliare iar in cazul unui IFN poate ajunge maxim pana la 5 ani.

DAE in cazul unui IFN poate sa ajunga si pana la 2000%, de aceea creditele nebancare sunt recomandat doar pentru perioade foarte scurte, in cazul in care ai nevoie urgent de bani, in situatii exceptionale. Un credit bancar poate avea o DAE de maxim 8% pentru creditele de nevoie personale si de 5 sau 8% pentru creditele ipotecare.

In cazul creditelor bancare pot aplica pe langa persoane fizice si juridice si corporate, IMM, PFA, Start-up-uri, medici, etc, ceea ce nu este posibil in cazul unui IFN. Totodata reglementarile pentru cele doua tipuri de institutii sunt diferite: un IFN isi desfasoara activitatea in conditiile stabilite de legea privind institutiile financiare nebancare pe cand bancile functioneaza sub supravegherea Bancii Centrale.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *