6 afectiuni pulmonare si respiratorii frecvente - Woman2woman.ro


6 afectiuni pulmonare si respiratorii frecvente

By on December 15, 2021

mancare de post

Share Button

Plamanii sunt o parte foarte importanta in corpul oricarei persoane, fiind organele vitale care asigura necesarul de oxigen pentru a sustine viata in intregul organism, dar si schimbul de gaze intre mediu si acesta. Astfel, daca nu sunt depistate si tratate la timp, aceste afectiuni pot pune viata in pericol. In general, afectiunile pulmonare afecteaza atat tesutul plamanilor, cat si caile respiratorii si circulatia sangelui.

Iata care sunt cele mai frecvente afectiuni ale plamanilor si respiratorii care necesita o examinare amanuntita si un tratament imediat:

Tuberculoza

Tuberculoza sau pe scurt TBC-ul este o afectiune pulmonara produsa de o bacterie denumita Mycobacterium Tuberculosis. Fiind destul de periculoasa, netratata la timp poate afecta si alte organe precum rinichii sau oasele. Infectia cu aceasta bacterie apare in anumite conditii precum umezeala, oboseala, frig sau pe baza unui sistem imunitar slabit. Important este faptul ca aceasta bacterie se transmite pe cale aeriana, fiind destul de rezistenta in mediul exterior.

Aceasta afectiune are simptome precum tuse persistenta si dureri toracice, tratamentul fiind unul bazat pe antibiotice.

Pneumonia

Pneumonia este o boala ce afecteaza atat plamanii, cat si tesutul aflat in jurul lor. In cazul pneumoniei poate fi afectat un singur plaman sau amandoi iar cauzele pot fi multiple incepand de la contactul cu bacterii, ciuperci sau virusuri. Dupa ce germenii inhalati ajung in plamani se instaleaza si afectiunea in organism, indiferent de varsta pacientului.

Pentru tratarea pneumoniei medicul poate sa recomande in functie de gravitatea si tipologia acesteia antifungice, antivirale sau antibiotice, dar si alte medicamente pentru tratarea simptomelor de febra si durere.

Alcaloza respiratorie

O afectiune mai putin cunoscuta este alcaloza respiratorie, o tulburare a echilibrului acido-bazic ce determina scaderea partiala a presiunii dioxidului de carbon. In general aceasta alcaloza poate sa apara din mai multe cauze precum anomalii congenitale cadiace, anemie, anumite medicamente, sarcina, anxietate, insuficienta hepatica sau in cazul scaderii de fosfor din organism, ce se poate verifica printr-o analiza fosfor.

Pleurezia

Atunci cand se acumuleaza lichid la nivelul pleurei se instaleaza pleurezia, o afectiune de inflamare la nivelul plamanilor. In acest caz, respiratia va fi una mai ingreunata, pentru ca atunci cand plamanii trebuie sa fie umpluti cu aer acestia au deja lichid. Ca si simptome pot aparea dureri in timpul respiratiei, dar si in timpul stranutului. Ca si tratament este recomandata eliminarea lichidului din plamani prin proceduri chirugicale in situatiile mai grave.

Bronsita cronica

Bronsita cronica are drept cauze iritarea cailor aeriene permanent din cauza fumatului. Ca si simptome se regaseste tusea productiva din cauza mucusului secretat, ce poate dura o perioada de mai mult de trei luni de zile. Desi nu este o afectiune care nu are un tratament eficient, trebuie tinut cont de faptul ca o cantitate mare de mucus poate sa favorizeze aparitia infectiilor de tip bacterian.

Astm bronsic

Astmul bronsic este o afectiune de la nivelul cailor respiratorii, o inflamatie cronica ce se caracterizeaza prin scaderea brusca a diametrului bronhiilor, ducand la o respiratie dificila. In crizele de astm se ingroasa mucoasa cailor aeriene si astfel pacientul are senzatia ca se sufoca si nu mai poate respira. Ca si cauze ale aparitiei astmului, acesta poate fi ereditar sau bazat pe factorii de mediu precum praful si fumul. 

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *