5 lucruri pe care trebuie sa le stii despre fractura de col femural - Woman2woman.ro


5 lucruri pe care trebuie sa le stii despre fractura de col femural

By on October 7, 2020

mancare de post

Share Button

Cunoscuta si sub denumirea de fractura de sold, fractura de col femural este o afectiune cauzata de exagerarea practicarii exercitiilor fizice, accidentarile sportive, rutiere sau de accidentarile si caderile domestice. Aceasta reprezinta ruptura osului coapsei si poate fi localizata in trei zone diferite: in capul osului, diafizei sau in apropierea genunchiului.

Riscul de fractura de sold creste exponential odata cu varsta, 75% dintre fracturi survin dupa 60 de ani. Persoanele inaintate in varsta sunt cele mai expuse sa faca fracturi, mai ales din cauza dificultatii deplasarii si miscarii.

Cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stii despre fractura de col femural

5 lucruri importante pe care trebuie sa le stii despre aceasta afectiune.

  1. Femeile sunt mai predispuse fracturii de col femural

Exista aproximativ 1,6 milioane de fracturi de sold anual, iar 75% din toate fracturile de sold apar la femei.  Aparitia fracturii de col femural la femei este cauzat, in mare parte, de osteoporoza.

Cu toate acestea, si femeile tinere sunt incluse in acest procent deoarece, au tendinta de a abuza extrem de mult de exercitiile fizice, care sunt prea dure si duc la fracturi serioase.

Totodata, acestea nu se alimenteaza corespunzator si asta duce la o scadere de vitamine si minerale din organism, care mai apoi se resimte la nivel osos.

  1. Deficientele nutritionale pot declansa amenoreea, care poate duce la fractura

Amenoreea este o afectiune ginecologica care provoaca lipsa menstruatiei si care, din pacate, este un teren sensibil pentru pierderea densitatii osoase. Ulterior, aceasta poate cauza fractura de col femural, mai ales daca persoanele de sex feminin nu au un stil de viata sanatos, bogat in calciu si vitamina D.

  1. Tratamentul fracturii de col femural se realizeaza chirurgical

Tratamentul se realizeaza pe cale chirurgicala doar atunci cand persoana sufera de o anumita afectiune sau este intr-o conditie speciala. In cazurile normale, tratamentul chirurgical urmareste sa stabilizeze osul fracturat si este stabilit de medic in functie de tipul si localizarea fracturii. Dupa interventie, persoana poate sa-si miste piciorul cam in 1-2 zile.

  1. Fractura de col femural necesita kinetoterapie

Pentru a te recupera atunci cand suferi de fractura de col femural, dupa operatie trebuie sa faci sedinte de kinetoterapie. Kinetoterapeutul va incepe sedintele prin mobilizarea picioarelor si inceperea miscarii genunchiului treptat, pentru a nu forta musculatura si oasele. 

  1. Cum previi fractura de col femural

Pentru a nu suferi fracturi de col femural, este recomandata preventia si evitarea accidentarilor sau cazaturilor, mai ales la persoanele varstnice sau care sufera de alte afectiuni.

Pentru acest lucru, se recomanda miscarea regulata, utilizarea unor dispozitive speciale atunci cand deplasarea este dificila, administrarea de medicamente conform recomandarilor medicului, dar si practicarea unor exercitii pentru mentinerea echilibrului.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *