5 investigatii medicale obligatorii dupa 40 de ani - Woman2woman.ro


5 investigatii medicale obligatorii dupa 40 de ani

By on June 24, 2022

mancare de post

Share Button

Chiar daca te simti bine, daca ai trecut de 40 de ani, ar trebui sa iti rezervi timp ca, din cand in cand, sa iti faci cateva investigatii. Scopul acestora este de a evalua riscurile pentru probleme medicale viitoare, pentru a incuraja un stil de viata sanatos si pentru a depista in stadiu incipient afectiuni grave. Iata care sunt cele 5 investigatii medicale pe care trebuie sa le iei in considerare. 

5 investigatii medicale obligatorii dupa 40 de ani

 

Verificarea tensiunii arteriale

Daca ai trecut de 40 de ani, este bine sa iti verifici tensiunea arteriala cel putin o data la 2 ani. Mai mult, daca tensiunea sistolica este intre 120 si 139 sau cea diastola este intre 80 si 89, ar trebui sa faci investigatiile in fiecare an. In cazul in care ai tensiunea prea mare sau prea mica, este absolut necesar sa consulti un medic de specialitate pentru a afla cum o poti regla.

 

Examinarea sanilor

Iti poti face singura, acasa, in fata oglinzii, examinarea lunara a sanilor. Totusi, nu toti expertii sunt de acord cu privire la eficienta autoexaminarii sanilor in depistarea la timp a cancerului de san si salvarea vietii. Femeile trecute de 40 de ani pot face o mamografie in fiecare an sau macar o data la 2 ani, dar, daca ai in familie cazuri de cancer de san, medicul iti poate recomanda inca de la 30 de ani sa faci anual mamografia sau un entero RMN.

 

Investigatii pentru depistarea cancerului de col uterin

Screening-ul cancerului de col uterin ar trebui sa inceapa de la 21 de ani. Apoi, femeile cu varsta intre 30 si 65 de ani ar trebui sa faca un test Papanicolau sau de cancer genital la fiecare trei ani sau anual, in functie de recomandarea medicului. Daca au avut trei rezultate normale in ultimii 10 ani, femeile cu varsta intre 65 si 70 de ani pot inceta sa mai faca acest test. Pe de alta parte, femeile care au fost tratate pentru displazie de col uterin vor trebui sa faca testul timp de 20 de ani sau pana la varsta de 65 de ani.

 

Verificarea colesterolului

Varsta recomandata pentru a incepe screening-ul colesterolului este de 45 de ani in cazul femeilor fara factori de risc pentru boala coronariana. Odata ce ai inceput sa faci acest lucru, va trebui sa iti verifici colesterolul o data la 5 ani. De asemenea, daca apar modificari in stilul de viata sau ai crescut in greutate, este bine sa faci mai devreme investigatiile. Daca ai niveluri crescute de colesterol, diabet, boli de inima, probleme cu rinichii sau alte afectiuni, va fi necesar sa mergi mai des la control.

 

Investigatii pentru depistarea cancerului colorectal

Femeile care au un istoric familial cu mai multe cazuri de cancer de colon sau polipi si au sub 45 de ani, ar trebui sa discute cu medicul despre un screening. Acesta poate fi luat in considerare si daca ai factori de risc cum ar fi antecedente de boala inflamatorie intestinala sau polipi. Daca ai intre 45 si 75 de ani, ar trebui sa te testezi pentru cancer colorectal. Se poate face un test de sange ocult fecal sau un test imunochimic fecal in fiecare an. Se mai poate opta pentru o sigmoidoscopie flexibila o data la 5 ani sau la o colonoscopie o data la 10 ani.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *