4 afectiuni medicale care pot afecta femeile de peste 50 de ani - Woman2woman.ro


4 afectiuni medicale care pot afecta femeile de peste 50 de ani

By on June 18, 2021

mancare de post

Share Button

Dupa varsta de 50 de ani, chiar si femeile care au un stil de viata sanatos pot experimenta diverse afectiuni si probleme de sanatate. Multe dintre acestea sunt inerente varstei si nu pot fi prevenite, in vreme ce pentru altele exista modalitati de prevenire si ameliorare.

Iata cateva dintre bolile si afectiunile cel mai des intalnite la femeile cu varsta de peste 50 de ani:

Dementa

In linii mari, dementa acopera orice tip de pierdere a memoriei, indiferent daca este cauzata de o boala, o trauma sau alt declansator. Exista diverse tipuri de dementa, boala Alzheimer fiind cea mai frecventa dintre acestea.

Dementa este o parte normala a procesului de imbatranire si se manifesta prin pierderea notiunii timpului, uitarea denumirilor, a numelui persoanelor sau a evenimentelor recente, ratacirea persoanelor, dificultati de comunicare sau schimbari de comportament. In cazurile grave, aceasta se manifesta prin dificultate in recunoasterea prietenilor si a rudelor, dificultati de mers si nevoie sporita de asistenta si ingrijire.

Cauzele dementei nu sunt pe deplin elucidate, dar se banuieste ca ar putea fi genetice. Nu se poate face nimic pentru a preveni aceasta afectiune, dar un stil de viata sanatos si o activitate mentala intensa pot reduce riscurile de degenerare cognitiva.

Incontinenta urinara

Este o afectiune care se refera la scurgerea involuntara a urinei, poate apare la femei sau la barbati, fiind mai frecventa la persoanele cu varsta de peste 50 de ani. Simptomele includ urinarea repetata, dificultati in a incepe urinarea, flux intermitent de urina, senzatie de arsura sau usturime in timpul urinarii, senzatia ca vezica nu este goala imediat dupa urinare, udarea patului, scurgeri accidentale sau incapacitatea de a ajunge la timp la toaleta.

In multe cazuri, incontinenta urinara poate fi prevenita prin hidratarea adecvata, o dieta bogata in fibre, activitate fizica si un stil de viata sanatos.

Cancerul de san

Simptomele acestei afectiuni pot fi date de noduli pe sani, mamelon inversat, durere, scurgeri de lichid sau umflaturi in zona claviculei sau a umarului. Este cea mai frecventa forma de cancer feminin si prima cauza de deces la femei. Dintre pacientele diagnosticate cu cancer la san, mai bine de jumatate sunt femei cu varsta de peste 65 de ani.

Pentru a depista din timp boala, medicii le recomanda femeilor de peste 45 de ani mamografii anuale. O alta metoda este autopalparea periodica si observarea oricarei modificari.

Osteoporoza

Pe masura ce imbatraneste, organismul nu mai poate face fata regenerarii si mentinerii densitatii osoase. Acest lucru face ca oasele sa devina mai fragile si mai susceptibile catre fracturi.

Pentru ca au oasele mai mici decat ale barbatilor, femeile sunt primele care se vor resimti dupa varsta de 50 de ani, mai ales daca au antecedente in familie. Semnele pot fi fracturile repetate, postura inclinata sau scaderea in inaltime. Zonele care au cel mai mult de suferit sunt coloana vertebrala, soldurile si incheieturile.

Pentru a preveni aceasta afectiune, femeile cu varsta de peste 50 de ani ar trebui sa faca anual un test de densitate osoasa, sa isi mentina greutatea in limitele normale si sa ia suplimente pentru deficitul de calciu.

 

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *