10 mituri despre mersul la psiholog - Woman2woman.ro


10 mituri despre mersul la psiholog

By on November 7, 2018

mancare de post

Share Button

Psihologul este specialistul care studiaza procesele psihologice umane. Acesta nu este medic cu diploma, deoarece nu are pregatire medicala, iar psihologul nu prescrie medicamente asa cum face un psihiatru, de exemplu. La psiholog ajung oamenii care se afla intr-un impas in viata lor pentru diferite probleme. Cele mai intalnite fiind: anxietatea, depresia, atacurile de panica, stresul, furia, pierderea unei persoane dragi, dar si neincrederea in sine. Un psiholog bun nu da sfaturi in mod direct si nici nu impune punctul sau de vedere, ci te ajuta sa gasesti singur solutiile cele mai bune pentru tine.

In tara noastra exista foarte multe persoane care considera ca mersul la psiholog nu ii poate ajuta cu ceva, acest lucru fiind destul de problematic in contextul in care traim. Asta deoarece, in timpuri de acum, tot mai multa lume se confrunta cu probleme psihice. Refuzul de a cere si de a accepta ajutor specializat nu rezolva problema, ci mai rau o inradacineaza.

10 mituri despre mersul la psiholog

10 mituri despre mersul la psiholog

Iata care sunt cele mai intalnite mituri atunci cand vine vorba despre mersul la psiholog:

1. Nu are cum sa ma ajute daca nu a trecut prin ce trec si eu

Pentru un psiholog nu este necesar sa fi trecut printr-o stare anume ca sa o poata intelege. El are capacitatea sa inteleaga experienta celuilalt, sa gaseasca ceea ce se afla in spatele problemelor si sa sugereze solutii.

2. Doar cei nebuni merg la psiholog

Acesta este unul dintre cele mai frecvente mituri referitoare la mersul la psiholog. Exista persoane care nu fac diferenta intre psihiatru care trateaza problemele psihice ale creierului uman si psihologul care te poate ajuta sa depasesti un impas aparut in viata ta.

3. Am prieteni cu care pot vorbi, nu am nevoie sa merg la psiholog

Desigur ca suportul prietenilor este foarte important atunci cand ne confruntam cu greutati, nimeni nu contesta acest lucru. Ideea este ca ei nu pot vedea lucrurile intr-un mod obiectiv si nu au cunostinte despre cum te pot ajuta cu adevarat ca sa iesi din situatia suparatoare. Prietenii si familia te pot sustine, dar de cele mai multe ori nu pot sa aiba strategii care sa te ajute sa treci peste probleme.

4. Pot reusi sa imi rezolv si singur problemele daca gandesc pozitiv

Gandirea pozitiva este un lucru pe care multi si-l doresc. Din pacate nu este atat de usor sa gandim pozitiv, oricat de mult incercam si nu reusim decat sa ne confruntam cu o stare falsa de pozitivism. Gandirea pozitiva este doar o stare de moment, insa daca ai probleme doar o gandire rationala te poate ajuta sa constientizezi si sa trece peste.

5.Psihologul doar te asculta si nu are cu ce sa te ajute

Desigur ca psihologul te asculta pentru a te cunoaste mai bine si pentru a intelege care este motivul pentru care ai apelat la el. Insa acesta, in timp, va incerca sa aplice acele tehnici si strategii care functioneaza pentru tine. De aceea, daca ai urmat o sedinta si crezi ca a fost „degeaba”, in timpul acela psihologul a strans date despre tine.

6. Pot sa vorbesc la fel de bine si cu un preot

Spiritualitate este destul de importanta atunci cand te confrunti cu anumite probleme si poti imbina consilierea preotului cu cea a psihologului. Doar un preot nu te poate ajuta sa treci cu adevarat peste probleme, daca acesta nu are si o pregatire psihologica.

7. Nu exista diferente intre psihologi, toti sunt la fel

Daca ai mers la un psiholog si ai ramas dezamagit de felul in care a decurs terapia, nu inseamna ca toti psihologii sunt la fel. Fiecare are nivelul lui de pregatire si experiente diferite.

8. Daca merg la psiholog inseamna ca nu sunt in stare sa imi rezolv singur problemele

Mersul la psiholog nu trebuie sa fie asociat cu o slabiciune personala. Exista probabilitatea ca tu sa nu observi modul cel mai bun in care iti poti rezolva problema iar psihologul sa fie cel care sa te ajute. Este vorba despre nevoia unei alte perspective fata de cea pe care o avem noi.

9. Este un lucru rusinos daca merg la psiholog

Din pacate inca traim timpuri in care mersul la psiholog este considerat rusinos si este un subiect tabu. Nu trebuie sa iti fie rusine ca mergi la psiholog, mai ales cand stii care este rolul acestuia.

10. Rolul psihologului este sa ma schimbe iar eu vreau sa raman asa cum sunt

Rolul psihologului nu este acela de a te schimba si in plus nici nu au cum sa devii altcineva decat cine esti in urma unei terapii. Scopul este acela sa te cunosti mult mai bine pe tine insuti si sa te accepti.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *