10 afectiuni dermatologice ce pot aparea in timpul sarcinii
Autor: Dr. Cretu Anastasia – Doctor medicina generala la Medic Line
In timpul sarcinii, pe langa reducerea eficientei sistemului imunitar, modificari hormonale si ale metabolismului bazal mai pot aparea si manifestari cutanate, acestea clasificandu-se in 2 categorii: fiziologice si patologice.
In categoria celor fiziologice se incadreaza:
1. Pigmentarea cutanata: – masca gravidica – pete maronii de forma neregulata situate pe frunte, barbie, obraji si nas.
-pigmentarea cicatricelor existente pe corp
2. Vergeturile care apar sub forma de santuri violacee la primipare (prima sarcina) si sidefii la doamnele cu mai multi copii. Acestea sunt localizate pe abdomen, sani, radacina coapselor. Ele se datoreaza unei secretii mari de corticoizi (un hormon secretat de glanda suprarenala) si texturii pielii.
O alta categorie o formeaza manifestarile cutanate patologice:
3. Pruritul gravidic, o mancarime ce poate fi localizata pe abdomen sau generalizat. De obicei, aceasta manifestare cutanata este legata de incetinirea fluxului vezicii biliare cu acumularea sucului biliar.
4. Herpesul se caracterizeaza printr-o eruptie papuloasa rosie, apoi veziculara, ce provoaca mancarimi si care se usuca formand cojite dure. Prognosticul matern este bun, iar tratamentul trebuie instituit de catre dermatolog.
5. Eruptii purpurice, capilaritele, angioamele stelare (afectiuni ale vaselor) sunt frecvent asociate sarcinii.
6. Tulburari ale fanerelor (unghii, par) care sunt foarte friabile. Pot fi tratate cu acid pantothenic sau vitamina A.
7. Pruritul vulvar apare ca manifestare a unei vaginite mai ales tricomoniazice sau candidozice. Diabetul zaharat accentueaza pruritul vulvar.
8. Sifilidele, vitiligo sunt accentuate in sarcina, iar cicatricele raman pe viata.
9. Scabia se poate complica in sarcina si cu leziuni exematoase generalizate, care se pot localiza si la nivelul mamelonului si care pot antrena colectie de puroi la nivelul sanului.
10. Impetigo herpetiform se manifesta ca o eruptie pustuloasa grupata in placi, cu debut in luna a V-a. Aceste vezicule cu puroi se extind si elibereaza o secretie urat mirositoare, in special la nivelul pliurilor. Gravida prezinta o stare generalizata alterata cu: febra, dureri, anorexie, prostatie, pusee de delir, varsaturi si diaree. Tratamentul consta in antibioticoterapie, corticoterapie si androgeni, sub indrumarea mediclui specialist.
O colaborare intre medic si gravida reprezinta cheia succesului pentru o sarcina atent monitorizata, depistarea si tratarea precoce a eventualelor patologii si o informare corecta a viitoarei mamici.
Foto: ph.she.yahoo.com
Autor: Dr. Cretu Anastasia – Medic de medicina generala la Medic Line
(P) emozaic.ro
_______________________________________________________________________________________________
Te-ar putea interesa si…
9 mituri desfiintate… sau nu Rata metabolica de baza. Ce trebuie sa stiu ca sa slabesc!
_______________________________________________________________________________________________
Daca ti-a placut acest articol, il poti recomanda si prietenelor tale. Dare to share!
0 comments