Probiotice si iaurturi probiotice in alimentatia zilnica - Woman2woman.ro


Probiotice si iaurturi probiotice in alimentatia zilnica

By on martie 18, 2015

mancare de post

Share Button

SocietateaDeNutritieDinRomaniaRecomandaActiviaDenumirea de probiotice provine de la cuvintele din limba greaca „pro” si „bios” care inseamna „pentru viața” si este folosita pentru a indica bacterii benefice pentru organism.

Articol recomandat de Societatea de Nutritie din Romania

In organismul uman traiesc in simbioza numeroase bacterii benefice, cu rolul de a ne proteja si a menține echilibrul funcțional al organismului uman. Flora intestinala, numita si microbiota, include mai mult de 400 de specii de bacterii, al caror numar depaseste de 10 ori numarul celulelor din tesuturile corpului uman. Structura florei se deterioreaza in timp, din cauza varstei, dar si a modelului alimentar, a consumului de medicamente sau alcool. Adica numarul bacteriilor bune scade, iar asta permite bacteriilor rele, patogene, sa se instaleze si sa prolifereze, crescand riscul de boala. De aceea, flora intestinala trebuie permanent „alimentata” cu bacterii bune, prin consumul regulat, chiar zilnic, de probiotice.

Bacteriile probiotice sunt selecționate pentru capacitatea de a supravietui trecerii prin stomac, aciditatii gastrice si enzimelor digestive. Odata ajunse vii in intestin aceste bacterii benefice isi pot exercita efectele favorabile asupra florei intestinale, influentand astfel buna funcționare a organismului in general. Exista numeroase subspecii de Lactobacillus si de Bifidobacterium utilizate in alimente sau in suplimente probiotice.

Bifidobacteriile sunt unele dintre cele mai cunoscute si apreciate bacterii probiotice. Acestea se gasesc in mod natural in organismul nostru, ca parte din flora intestinala.

Ponderea bifidobacteriilor in flora intestinala este importanta: circa 80% la sugarul alimentat la san si 20% la adulti. Daca flora isi face treaba asa cum trebuie, ne simtim bine si nici nu ne gandim la asta, dar, de indata ce flora nu mai are structura si bogatia necesare, apar problemele de regularitate a tranzitului intestinal, senzatia de balonare, oboseala si chiar mici eruptii cutanate datorate productiei in exces si absorbtiei toxinelor din intestin. De aceea, poate fi benefic sa ne sustinem in mod constant echilibrul florei intestinale, prin consumul zilnic de probiotice.

Iaurtul probiotic este o sursa de bacterii sau fermenti „buni”, pe care le contine suplimentar fata de bacteriile care fermenteaza laptele, comune tuturor iaurturilor. Bifidobacteriile din compozitia iaurturilor probiotice contribuie la mentinerea sau refacerea florei intestinale, al carei echilibru este atat de important pentru sanatatea noastra.activia

Iaurtul aduce si multi alti nutrienti necesari intr-o alimentatie echilibrata: proteine, minerale – intre care calciul, vitamine, iar consumul sau regulat este recomandat la orice varsta, pentru buna functionare a tractului digestiv pe termen lung.

Iaurtul este cel mai cunoscut, apreciat si consumat aliment probiotic, cu beneficii dovedite atat prin proba timpului, cat si prin studiile clinice efectuate in ultimele decenii.

Desi exista din vechime, iaurturile probiotice au atras atentia lumii stiintifice doar in ultimul secol. Savantul Ellie Metchnikoff de la Institutul Pasteur din Paris, considerat precursorul conceptului de probiotice, a publicat in 1907 o teorie potrivit careia bacteriile lactice ar putea chiar prelungi viata, pentru ca inhiba procesele de putrefactie a resturilor alimentare la nivelul intestinului, procese care genereaza compusi toxici, daunatori organismului. De aceea Metchnikoff recomanda consumul de lapte fermentat in fiecare zi.

Primele iaurturi Danone, fabricate in anul 1919 la Barcelona, utilizau fermenti lactici provenind de la Institutul Pasterur din Paris, rezultat al muncii echipelor de cercetare, pe baza studiilor profesorului Metchnikoff. Ulterior preocuparea pentru a oferi consumatorilor iaurturi benefice sanatatii s-a concretizat si intr-o colectie de peste 4500 de tulpini de bacterii lactice, selectionate de Danone din produse fabricate artizanal, din diverse regiuni din lume.

Bifidobacterium animalis subspecia lactis, cunoscut si sub denumirea comerciala Bifidus Actiregularis, este un probiotic selectat de Danone in urma cu aproximativ 30 de ani, dintr-un produs lactat pregatit in gospodarie, si este utilizat exclusiv in Activia. Fiecare pahar de Activia contine mai mult de 4 miliarde de fermenti Bifidus Actiregularis, in plus fata de fermentii obisnuiti de iaurt – Lactobacillus bulgaricus si Streptococcus termophilus. De aceea putem spune ca iaurtul probiotic Activia contribuie la mentinerea echilibrului florei intestinale, importanta pentru sanatate.

Afla mai multe despre Activia si beneficiile consumului de iaurt probiotic aici.

Share Button

LASA UN RASPUNS

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *