Parada din bucatarie - Woman2woman.ro


Parada din bucatarie

By on februarie 7, 2014

mancare de post

Share Button

Parada din bucatarieSchimbarea de perspectiva asupra casei a mutat, in timp, bucataria pe un loc avansat in topul incaperilor care devin centre de atractie. Numita in trecut cuhnie, bucataria sateasca era incaperea cea mai mica a casei, cea in care se pregatea hrana. De altfel, aceasta era si activitarea predilecta pentru care cuhnia era necesara in locuinta traditionala romaneasca- mecanism care functiona mereu eficient –  nimic nu era in plus si totul era folosit pe cat mai mult posibil.

Autor: Iulia Decuseara (Arhitect)

Masa era luata, pe timp de vara, pe prispa sau chiar afara, in aer liber iar iarna se muta in incaperea de locuit daca bucataria era prea mica pentru a o gazdui.

Parada din bucatarie

Odata cu urbanizarea, locul de luat masa a fost integrat, in mod natural, bucatariei. El tine, la fel de bine si de zona de living si poarta numele de dining in situatiile in care o incapere anume sau o zona majora ii este alocata.

Locul de luat masa e tot mai important in civilizatia urbana pentru ca el constituie motiv de reuniune a familiei si deci spatiu de socializare.

Astfel vazuta, bucataria isi justifica rolul in arhitectura de interior si poate adera la una dintre tendintele actuale – cea de a arata cat mai mult. Vesela si intreaga lista de ustensile folosite in bucatarie sunt depozitate in spatele usilor inchise, dar ele au, de fapt, un aspect comercial bine studiat si pot deveni subiecte de expunere, contribuind la aspectul bucatariei – coloreaza si dau ritm.

Pentru ca politele pot sa ocupe intreaga inaltime a peretelui, cele mai des utilizate piese stau depozitate la nivelurile usor accesibile iar pentru o serie de elemente care se doresc inca ascunse privirii, la partile inferioare sau superioare pot sa fie prevazute corpuri de mobilier inchise care asigura, astfel, si varietatea si contrastul.

Realizate din diferite materiale, de la lemn brut sau cu aspect antichizat, metal sau fier forjat, pana la sticla sau ciment, politele expun in mod creativ colectiile ceramice si ofera flexibilitatea de a „remodela” bucataria sau de a-i schimba cromatica la fiecare proces de ordonare a pieselor expuse, constituind astfel o cale facila de a evita rutina in bucatarie.

Foto: dominomag.com

Share Button

LASA UN RASPUNS

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *