Obiectiv turistic: Tripticul din Targu-Jiu - Woman2woman.ro


Obiectiv turistic: Tripticul din Targu-Jiu

By on septembrie 19, 2013

mancare de post

Share Button

Targu-Jiu gorjexclusiv roTargu-Jiu este municipiu, resedinta si cel mai mare oras al judetului Gorj, din regiunea istorica Oltenia, aflat in sud-vestul Romaniei. Acesta se bucura de o pozitie favorizata pe malul raului Jiu, cu vedere la Carpatii Meridionali. Datand din 1406, Targu-Jiul are o istorie unica si o cultura bogata pe care trebuie sa le cunoasteti. 

Autor: Florentina Florea

De la faimoasele sculpturi ale lui Brancusi, la Festivalul International de Folclor si la frumusetea naturala a Muntilor Carpati, Targu-Jiul are multe de oferit. Iar legatura sa cu sculptorul roman Constantin Brancusi, cunoscut la nivel international il pune pe lista destinatiilor de vacanta a multor turisti.

Cine a fost Constantin Brancusi?

Sculptor oltean de renume mondial, Constantin Brancusi a trait intre anii 1876 – 1957. S-a nascut in satul Hobita, aflat la vest de Targu-Jiu, judetul Gorj si si-a petrecut mare parte a vietii in Franta. A contribuit la eliberarea artei tridimensionale de stilul pictural al secolului al XIX-lea. Este renumit pentru tehnica sa de „cioplire directa” (sculptura in piatra fara a face schite pregatitoare). El s-a inspirat dintr-o multitudine de surse, inclusiv din Antichitate si tehnologia contemporana.

Targu-Jiu – o istorie unica si o cultura bogata

Parcul Central:

constantin brancusi sculptor crestin 10

„Poarta sarutului”. Este o sculptura in piatra, realizata de Constantin Brancusi si face parte din tripticul Ansamblului Monumental din Targu-Jiu. Se afla amplasata pe aleea de la intrarea din parcul orasului, este daltuita din piatră poroasa, extrasa din carierele aflate in imprejurimi. Arata ca un arc de triumf, care simbolizeaza triumful vietii asupra mortii.

masa tacerii

„Masa tacerii”. Este lucrata in calcar, reprezinta masa dinaintea confruntarii in batalia la care urmeaza sa participe combatantii. Timpul este prezent, fiind reprezentat prin dispunerea circulara a celor 12 scaune-clepsidre, care il masoara. Acolo totul decurge in tacere.

coloana infinitului

„Coloana infinitului” („Coloana infinita/fara sfarsit”). Aceasta masoara 33 de metri si este o stilizare a coloanelor funerare specifice sudului Romaniei. Denumirea originala era „Coloana recunostintei fara sfarsit” si a fost dedicata soldatilor romani din Primul Razboi Mondial cazuti in 1916 in luptele cu nemtii de pe malul Jiului.

Daca sunteti interesate, puteti vedea imagini in timp real amplasate langa operele lui Constantin Brancusi: http://centrulbrancusi.ro/camere-web-live/

Sursa foto: brancusi.1dez.com, gorjexclusiv.ro

Share Button

LASA UN RASPUNS

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *