Gonartroza: procedurile de diagnosticare
Imagistica in gonartroza
Autor: Dr. Vlad Teodor Ilias – CMI DR ILIAS VLAD TEODOR
Gonartroza este un diagnostic care se stabileste prin radiologie simpla. Este necesara o radiografie de genunchi de fata (antero-posterioara) si profil , precum si o incidenta axiala pentru rotula. Din perspectiva chirurgicala, obligatorie este si efectuarea unei pangonograme, ceea ce inseamna ca se radiografiaza tot membrul inferior in incarcare (cu pacientul in picioare) si se calculeaza axul mecanic si cel anatomic al membrului, identificandu-se gradul de deformare de la nivelul genunchiului. Cu ajutorul acestui montaj imagistic se poate face planningul preoperator, adica se pot calcula unghiurile sub care vor fi efectuate sectiunile osoase pentru corectiile necesare.
Modificarile radiologice tipice in gonartroza sunt :
– pensarea spatiului articular ( ingustarea spatiului dintre tibie si femur– mai frecvent pe partea interna)
– aparitia osteofitelor marginale (excrescente osoase, ciocuri) la nivelul platourilor tibiale, condililor femurali si marginilor rotuliene,
– aparitia geodelor ( defecte osoase circumscrise)
– deformarea de tip genu varum/valgum
– corpi liberi intraarticulari (proveniti din portiuni de cartilaj desprinse si calcificate)
– alte modificari osoase in conditiile unei gonartroze secundare altei afectiuni (diverse tipuri de eroziuni in bolile reumatice, deformari post traumatice sau produse de diverse tumori, etc)
In imagistica genunchiului o importanta deosebita o are examenul RMN (rezonanta magnetic nucleara) care aduce informatii despre starea meniscurilor, ligamentelor, cartilajului articular, partilor moi in general. In gonartrozele avansate acest examen nu mai este necesar, insa in fazele incipiente el poate face diagnosticul diferential intre diverse tipuri de leziuni intraarticulare.
Examenul CT este mai util in context traumatic (fracturi complexe) decat in evaluarea unei gonartroze, iar ecografia articulara are de asemenea o valoare limitata in aceasta situatie.
Probe de laborator in gonartroza
Nu exista modificari ale probelor de laborator specifice gonartrozei primitive.
Cu toate acestea, in vederea stabilirii unui diagnostic corect cat si pentru planificarea operatiei trebuie efectuate analizele uzuale ( hemoleucograma, coagulograma,biochimia, grupul sangvin si Rh), precum si markerii inflamatiei ( PCR, fibrinogen, etc). In vederea artroplastiei totale de genunchi trebuie exclusa prezenta oricarei infectii active, deci se va efectua si urocultura si un consult stomatologic detaliat.
Vezi care este tratamentul in gonartroza – artroza genunchiului
0 comments