Deodorantele, responsabile pentru cancerul la san? - Woman2woman.ro


Deodorantele, responsabile pentru cancerul la san?

By on martie 6, 2015

mancare de post

Share Button
antiperspirant-littlegreencloth.com

Foto: littlegreencloth.com

Gesturile simple pentru ingrijire personala iti pot face rau? In ultimii ani s-a iscat o polemica intre conducatorii anumitor studii: unii sunt de parere ca deodorantele contin molecule, inclusiv saruri de aluminiu si parabeni, care favorizeaza dezvoltarea acestui tip de cancer. Altii sunt insa de parerea ca deodorantele si antiperspirantele sunt inofensive.

Autor: Claudia Ilies

Pielea umana, protectie naturala

Acum multi ani existau studii care afirmau ca excesul de igiena poate avea consecinte neplacute aupra sanatatii, datorita indepartarii stratului protector  al pielii. Mentinerea PH-ului fiziologic al pielii este esentiala pentru evitarea proliferarii agentilor patogeni, iar excesul sau igiena precara pot afecta echilibrul florei cutanate.

Cum actioneaza deodorantele si antiperspirantele

Deodorantele corporale ajuta la reducerea mirosurilor care rezulta din fermentarea sudorii, produs al transpiratiei. Mirosul urat se datoreaza fermentarii deseurilor eliminate prin transpiratie, sub actiunea bacteriilor.

Deodorantele actioneaza in diverse moduri pentru atacarea si eliminarea mirosurilor neplacute. Ingredientele parfumate camufleaza transpiratia, absorband sudoarea. De exemplu, prin talc, care este o pudra din plante, moleculele odorizate se difuzeaza mai lent. Deodorantele pot contine bactericide: deodorante pe baza de alcool sau parabeni.

Antiperspirantele, al caror rol este sa blocheze transpiratia, folosesc saruri de aluminiu. Acestea trebuie sa reduca transpiratia, nu doar sa mascheze mirosul, ca in cazul deodorantelor. Sarurile de aluminiu, care pot reprezenta 25% din compozitia antiperspirantelor, sunt cele mai utilizate ingrediente active folosite pentru controlul transpiratiei: ele se dizolva in sudoare si lasa o pelicula slaba asupra glandelor sudoripare. Aceste saruri au o actiune similara hormonului feminin numit estrogen.

Deodorantele si cancerul la san: nu exista dovezi privind pericolul

Parabenii, substante chimice folosite frecvent in cosmetice, au fost suspectati ca pot provoca cancer la san. Ei sunt utilizati deoarece sunt dotati cu proprietati puternice anti-infectioase. Legatura dintre acestea si cancerul la san se datoreaza localizarii cancerului: la axile, exact acolo unde se aplica si deodorantele. Iar celulele canceroase gasite contineau parabeni. In cazul animalelor, parabenii pot accelera cresterea tumorilor, dar asta nu este valabil si pentru oameni.

Deodorante si antiperspirante naturale

Daca nu esti convinsa si inca te temi, exista varianta produselor naturale, pe baza de vanilie sau lavanda. In primul rand lavanda, care are proprietati antiseptice, bactericide si dezinfectante. Apoi vanilia, care contine parabeni naturali.

Share Button

LASA UN RASPUNS

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *