De ce le plac pisicilor cutiile - Woman2woman.ro


De ce le plac pisicilor cutiile

By on iulie 5, 2017

mancare de post

Share Button

Exista un obiect care cu siguranta starneste interesul oricarei pisici. Acel obiect, despre care internetul vuieste, este cutia. Serios, orice cutie. Cutii mari, mici, de diferite forme – chiar nu conteaza. Pune una pe podea, un scaun sau un raft si priveste cum felina ta se va repezi de indata.

Printre alte lucruri ciudate pe care le fac pisicile, stiinta nu a explicat pe deplin inca acest mister felin. Evident exista avantaje pe care le ofera cutiile: pisicile sunt precum pradatorii la ambuscada iar cutiile ofera locuri fantastice de a pandi si de a se odihni. Dar cu siguranta este mai mult de atat. Din fericire, biologii care studiaza comportamentul felin si veterinarii ne-au sarit in ajutor si ne ofera cateva explicatii. De fapt cand privesti totul in ansamblu, s-ar putea sa-ti dai seama ca pisicilor nu numai ca le plac cutiile dar chiar au nevoie de ele.

Cutia si complotul mustatilor

Este destul de dificil sa intelegem ce este in mintea felinelor. La urma urmei, pisicile nu sunt mai docili subiecti de testat. Totusi, exista un numar considerabil de analisti specialisti in comportamentul pisicilor care sunt de fapt folositi in alte domenii ( de ex. in laboratoarele de pisici). Aceste studii – multe dintre ele bazate pe imbogatirea mediului – s-au desfasurat de mai mult de 50 de ani si scot la iveala un lucru clar: companionului nostru pufos ii place confortul si securitatea spatiilor inchise. Este cat se poate de adevarat din mai multe considerente, dar pentru pisici in aceste situatii destul de stresante, o cutie sau alt tip de spatiu inchis separat ( in acestea deja le gasim) pot avea un profund impact asupra comportamentului si fiziologiei lor.

Etologul Claudia Vinke de la Universitatea Utrecht  din Olanda, este unul dintre cercetatori in studiul stresului asupra adaposturilor de pisici. Lucrand cu pisicile domestice intr-un adapost olandez de animale, Vinke le-a oferit cutii pentru ascunzis unui grup de pisici nou venite in timp ce le-a privat pe altele de tot de aceasta cutie. A descoperit o diferenta semnificativa a nivelului de stres intre pisicile care erau in aceste cutii si cele care nu mai erau in cutie. De fapt, pisicile care aveau cutii s-au obisnuit repede cu aceste mediuri, erau mai putin stresate si erau mult mai interesate in a colabora cu oamenii.

Este destul de clar cand te gandesti ca prima reactie a pisicilor intr-o situatie stresanta este sa se retraga si sa se ascunda. “Ascunzisul este o strategie comportamentala a speciilor pentru a face fata schimbarilor de mediu si a factorilor stresanti” a sustinut Vinke intr-un email. Este un mare adevar pentru pisicile din salbaticie ca si pentru cele din casa omului. Numai ca in loc sa se retraga in copacii inalti sau scorburi pisicile noastre vor gasi confortul intr-o cutie de pantofi.

Cutia antisociala

Este de asemenea important sa remarcam ca pisicile nu sunt chiar grozave in solutionarea conflictelor. Citand din “The Domestic Cat: The Biology of its Behaviour” “pisicile nu tind sa dezvolte strategii de solutionare a conflictelor in masura in care mai multe specii sociabile fac acest lucru, astfel incat acestea pot incerca sa impiedice anumite intalniri polemice prin a-i evita pe altii sau prin a-si micsora activitatea”. Asa ca, in loc sa rezolve conflictele, pisicile inclina mult mai mult spre a fugi de problemele lor sau sa le evite cu desavarsire. In acest sens, o cutie poate reprezenta deseori o zona sigura, un loc in care sursele de anxietate, ostilitate si atentie nedorita dispar pur si simplu.

Bineinteles, problema acestor explicatii este ca pisicile considera aceste cutii ca un mediu primitor pentru un neadaptat si le destreseaza. Nu stiu ce parere ai tu, dar din punctul meu de vedere, Maru nu pare sa sufere sa niveluri mari ale stresului in video-ul de mai jos.

Principul “Daca se mi se potriveste, ma asez”

Observatorii abili ai felinelor vor remarca ca pe langa cutii, pisicile vor alege si alte locuri ciudate pentru a se relaxa. Altele prefera pantofii, castroanele, pungile de cumparaturi, cofrajele de oua si alte spatii mici si inchise. Un lucru care ne va aduce la alt motiv pentru care in mod special pisicile prefera cutiile mici ( si alte locuri aparent incomode): este super frig afara.

Conform unui studiu din 2006 al Consiliului National de Cercetare, zona termoneutra pentru o pisica domestica este intre 30 si 36 de grade Celsius. Aceasta este media temperaturilor la care pisicile se simt confortabil si nu este nevoie sa-si genereze caldura suplimentara pentru a-si tine de cald sau sa-si iroseasca energia metabolic pentru a se racori. Aceasta medie pare sa fie cu 20 de grade mai mare decat a noastra si explica faptul de ce nu este neobisnuit sa vezi pisica vecinului intinsa pe asfaltul fierbinte intr-o zi torida, rasfatandu-se in lumina soarelui. De asemenea se explica si faptul de ce multor pisici le place sa se ghemuiasca in cutii mici de carton sau in alte spatii ciudate.

Share Button

LASA UN RASPUNS

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *