Cum au evoluat coafurile pentru par lung de-a lungul timpului - Woman2woman.ro


Cum au evoluat coafurile pentru par lung de-a lungul timpului

By on martie 14, 2018

mancare de post

Share Button

Parul a fost purtat lung din cele mai vechi timpuri, acesta fiind coafat scurt incepand cu cca 100 de ani in urma. Insa, inca din vremurile indepartate, parul era purtat lung si era taiat sau ras doar in situatiile in care oamenii doreau sa transmita un mesaj sau sa respecte traditia. Asa cum se stie, moda se schimba si, uneori, se intoarce la stiluri din trecut. Iar asta se poate observa si in domeniul coafurilor.

Antichitate

In antichitate se purta parul lung, el fiind coafat diferit in functie de ceremonii sau de statutul social si politic.

  • In Egipt, femeile nobile isi coafau parul lipindu-l cat mai bine de cap, iar pentru ceremonii apelau la peruci grele, foarte elaborate, decorate cu bijuterii din aur si accesorii din pietre pretioase si fildes.
  • In Grecia, femeile purtau parul strans in coc, iar coafurile erau decorate cu praf de aur, diademe pretioase si flori proaspete.
  • In China, fetele nemaritate isi impleteau parul in cozi, in timp ce femeile maritate il prindeau cu o funda la ceafa.
  • In Japonia, coafurile gheiselor erau foarte complicate, parul fiind ridicat pe diverse suporturi, si imbogatit cu mese de par.
  • In Africa, doar in anumite triburi – pentru ca erau si triburi unde femeile se radeau pe cap – se purtau coafuri complicate, realizate din codite impletite si rulate pe un suport in forma de cos.
  • Indiencele din America purtau parul lung, impletit in cozi impodobite cu pene.
  • In Europa – daca intram in perioada Renasterii, vom descoperi ca femeile, din dorinta de a crea senzatia ca au fruntea mai inalta, isi pensau parul de pe frunte! Restul parului era pieptanat pe spate si aranjat astfel incat sa puna cat mai bine in evidenta palariile din acea vreme. In aceeasi perioada au fost la mare cautare perucile voluminoase, grele, decorate cu ghirlande si bijuterii. Din pacate, aceste peruci erau foarte greu de intretinut si deveneau usor adevarate cuiburi pentru paraziti.

 

Epoca Victoriana

Este perioada in care nebunia coafurilor complicate si greoaie pare sa ia sfarsit. Se purta in continuare parul lung, ridicat in crestetul capului, in coafuri sofisticate si foarte complexe, dar mult mai rezonabile. Abia la finalul acestei epoci, adica prin anul 1920, femeile incep sa isi taie parul.

 

Onduleurile anilor ‘30

Daca din anii ’20, femeile au inceput sa descopere avantajele taierii parului si au urmat cca 10 ani in care la moda era parul de lungime medie sau chiar scurt. Insa, incepand cu anii ’30, ele adopta parul lung si coafuri bazate pe onduleuri. Se revine, astfel, la un stil mai feminin, mai putin rebel si mai delicat. Palariile erau la moda, dar ele erau asezate astfel incat sa permita onduleurilor sa curga liber pe umeri. Coafurile par lung din aceasta perioada, sunt simple, ele fiind bazate doar pe ondularea parului si asezarea lui pe langa cap, astfel incat sa puna cat mai bine in evidenta trasaturile fetei.

 

Galmour –ul anilor ‘40

In anii ’40 omenirea trecuse deja printr-un razboi devastator, dar femeile nu au renuntat la a fi moderne, aranjate si dichisite. Desi au adoptat un stil mai practic, ele au continuat sa fie elegante. In ce priveste tendintele in purtarea parului, erau in mare voga buclele pe par de lungime medie si lung! Parul buclat (foloseau moate si clipsuri pentru a obtine buclele) era purtat in modul cel mai natural, lejer lasat pe umeri.

 

Tapajul anilor ‘50

Perioada anilor ’50 este marcata de coafurile cu volum, sau bufante! Parul lung era tapat pentru a-i creste volumul, si apoi prin in clipsuri si agrafe pentru a fi fixat cat mai bine pe langa cap.

 

Moda Hippie  a anilor ‘60

Putem spune ca istoria coafurilor pe par lung culmineaza cu moda simpla si naturala a anilor ’60. Acum femeile poarte parul liber, impodobit cu elemnete naturale. Femeile mai conservatoare adopta cocul simplu, fixat in crestetul capului, si un breton drept.

 

Incepand cu anii ’70 putem vorbi despre o explozie a coafurilor extravagante si de o perioada in care parul scurt, tuns chiar baieteste, capata tot mai mult teren, el fiind tot mai des preferat de femei.

Mai multe detalii in pagina articolului complet.

Share Button

LASA UN RASPUNS

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *