Mananc sanatos: 10 reguli pentru alegerea alimentelor - Woman2woman.ro


Mananc sanatos: 10 reguli pentru alegerea alimentelor

By on mai 10, 2016

mancare de post

Share Button

Pentru a trai sanatos trebuie sa mancam sanatos. Pentru a manca sanatos, trebuie sa stim cum sa alegem cele mai bune alimente. Iata 10 reguli pentru selectarea alimentelor sanatoase.

legume

1. Nu pleca la cumparaturi fara lista 

Poate ti se pare neimportant sa iti faci lista pentru cumparaturi si de regula pleci la magazin fara sa stii exact ce vrei sa cumperi, bazandu-te pe inspiratia de moment. Foarte multa lume procedeaza astfel, dar astfel risti sa cumperi alimente de care nu ai neaparat nevoie si care nu sunt foarte sanatoase.

2. Studiaza bine raioanele 

Presati de timp, avem tendinta de a pune in cos produsele care se gasesc mai la indemana, fara a avea rabdare sa le studiem prea mult etichetele. Anumite produse bune pot fi pozitionate fie pe rafturile superioare, fie pe cele inferioare, dar nu au sanse sa ajunga in cosul nostru. Sfatul meu ar fi sa studiezi bine produsele de la raft, inainte de a face o alegere. 

Mananc sanatos: Alimentatia sanatoasa nu este neaparat scumpa

Daca vrei sa mananci sanatos, nu trebuie sa iti imaginezi ca trebuie neaparat sa cumperi cele mai scumpe produse. Exemplul cel mai banal este iaurtul, in care poti adauga fructe sau miere.

3. Nu te lasa inselata de ambalaje 

Ambalajele anumitor produse sunt mult mai atragatoare, dar nu prezinta garantia calitatii. Nu te lasa pacalita de ambalaje viu colorate, studiaza etichetele pentru a afla compozitia produselor. 

4. Nu da atentie portiilor 

Producatorii inscriu pe ambalaje caloriile pentru portii, facandu-le sa para acceptabile pentru consum. Ar fi acceptabil sa consumam 30 grame de chipsuri, de exemplu, dar stim foarte bine ca vom consuma mai mult, asa ca nu trebuie sa ne lasam pacaliti. 

5. Citeste indicatiile calorice 

Valorile calorice sunt un indicator bun pentru calitatea produselor. In orice situatie, nu trebuie sa depaseasca 400 Kcal pentru 100 de grame, in caz contrar, produsul respectiv este bogat caloric. 

6. Studiaza bine ingredientele 

Lista ingredientelor spune foarte mult despre un produs. Daca eticheta contine mai mult de 6 linii de ingrediente, nu este recomandat sa il achizitionezi, deoarece va fi departe de alimentul de baza, suportand prea multe modificari.

7. Cum poti alege un produs echivalent 

Avem tendinta sa ne axam pe marci cunoscute de ani buni, insa este posibil ca acestea sa nu mai pastreze aceeasi calitate. Asa ca, trebuie sa incercam mereu sa descoperim produse bune, chiar daca sunt mai noi pe piata. 

8. Verifica materiile grase 

Cand studiezi etichetele, trebuie sa te opresti asupra compozitiei grasimilor. Acestea nu trebuie sa depaseasca 20% din total, sau 20 grame dintr-o suta de grame de produs. Verifica apoi tipul de grasime (cele bune sunt ulei de rapita sau floarea-soarelui) si fereste-te de produse care contin grasimi hidrogenate. 

9. Spune nu siropului de glucoza-fructoza

In ceea ce priveste zaharurile, daca intre ingredientele produsului regasesti siropul de glucoza-fructoza, nu trebuie sa cumperi si sa consumi astfel de produse. Acest ingredient este printre principalii responsabili de obezitate.

10. Alege produse simple 

Verificand etichetele, trebuie sa regasesti produsul in prima linie a ingredientelor, deoarece ordinea aparitiei indica si proportia respectivului ingredient in produsul finit.

Daca nu ai grija ce mananci, te expui unor riscuri reale pentru sanatate: produsele prea sarate sau prea dulci cresc riscul de hipertensiune si de osteoporoza (cereale expandate, aditivi, coloranti, potentiatori de aroma), pot creste glicemia, conducand la acumularea kilogramelor in plus si a problemelor de sanatate.

Share Button

LASA UN RASPUNS

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *