Masa de Craciun: sarmale cu varza murata - Woman2woman.ro


Masa de Craciun: sarmale cu varza murata

By on noiembrie 27, 2013

mancare de post

Share Button

Masa de Craciun: sarmale cu varza murataMasa de Craciun trebuie neaparat sa contina anumite mancaruri, fara de care sarbatoarea parca nu mai e aceeasi. Sarmalele cu varza murata fac parte dintre acestea si sunt nelipsite de la masa de Craciun. Chiar daca necesita mai multa munca, din cauza ca fiecare sarmaluta se impacheteaza separat, procedeul in sine e simplu iar reteta poate fi urmata de orice gospodina, chiar si incepatoare.

Autor: Mihaela Dinu

Sarmalele, nelipsite de la masa de Craciun

Ingrediente necesare pentru sarmale:

– 2 cepe
– 1 kilogram si jumatate de carne tocata (jumatate de porc si jumatate amestec de porc si vita)
– 100 de grame de orez
– frunze de varza murata
– sare
– piper
– o lingura boia de ardei dulce
– 3-4 foi de dafin (optional)
– cateva linguri de ulei
– jumatate de legatura de marar
– 200-300 grame de afumatura si carnati (optional, pentru fiert alaturi de sarmale)

Cum preparam sarmalele:

Compozitia

Ceapa se curata, se taie cubulete mici si se caleste in ulei incins timp de 1-2 minute, pana cand se inmoaie, devine lucioasa si transparenta. Se amesteca incontinuu, pentru ca aceasta sa nu se arda. Cand ceapa e gata, se adauga orezul spalat si scurs si se mai lasa pe foc cca 30 de secunde, timp in care se amesteca toata compozitia. Apoi, se ia de pe foc, se adauga o lingura de boia de ardei dulce, sare si piper dupa gust, se amesteca bine si apoi se adauga si intreaga cantitate de carne tocata. Se amesteca din nou compozitia. Se poate amesteca si cu mana, prin framantare, pentru ca ingredientele sa se intrepatrunda bine.

Varza

Varza se tine la desarat in apa, doar in cazul in care e prea sarata. Altfel, se spala doar si se scurge bine. Se inlatura cotorul si se indeparteaza nervurile. Pentru impachetarea sarmalelor se vor folosi partile subtiri ale foii de varza. In cazul in care cotorul si nervurile nu sunt inlaturate, sarmalele nu vor putea fi rulate, risca sa se desfaca la fiert si vor da o senzatie neplacuta la mancat.

Impachetarea sarmalelor

Se ia cate o bucata de frunza din varza acra (de marimea a 2/3 dintr-o palma), se aseaza pe marginea din stanga compozite de carne, astfel incat sa ramana liber 1 cm de frunza in partea de sus si 1 cm in partea de jos a frunzei. Bucata libera de frunza din partea de jos se indoaie peste carne, apoi se ruleaza sarmaluta. La final, partea libera a frunzei de varza (cea de sus) se introduce in interiorul sarmalutei. Se procedeaza la fel cu fiecare sarmaluta.

Gatirea sarmalelor

Pe fundul unei oale se aseaza bucatele de varza murata, astfel incat sa il acopere. Deasupra, se aseaza sarmalutele culcate, una langa alta, astfel incat sa nu se lase loc liber intre ele. Sarmalele pot fi asezate in cercuri concentrice, pana cand se umple un rand. Deasupra se rasfira cateva fire de marar. Se aseaza in oala toate sarmalele iar intre fiecare doua randuri se rasfira cateva fire de marar. La fel de procedeaza si deasupra ultimului rand de sarmale. De asemenea, se aseaza in oala, printre sarmale, si frunzele de dafin, dar si bucatele de afumatura sau carnati, daca se folosesc.

Apoi se adauga apa, cat sa le acopere. Pentru ca sarmalele sa ramana la locul lor si sa nu se desfaca la fiert, se aseaza o farfurie deasupra lor, acoperita de o greutate, care sa le opreasca din a se ridica. Ca greutate se poate folosi o cana cu apa sau un borcan.

Sarmalele se fierb minim o ora. Dupa acest timp, se gusta varza. Compozitia are nevoie de putin timp pentru a se fierbe, insa varza firbe mult mai greu si tocmai de aceea necesita mai mult timp pentru ca sarmalele sa fie gata. Acestea sunt considerate a fi fierte, in momentul in care varza s-a fiert.

Sarmalele pot fi consumate cu mamaliguta, smantana si ardei iute.


sarmalePofta buna!

 

Share Button

LASA UN RASPUNS

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *