Cum sarbatoresc europenii Craciunul
Pentru ca ne despart doar cateva zile de Craciun, m-am gandit sa aruncam un ochi la vecinii nostri europeni pentru a vedea cum petrec ei cea mai frumoasa sarbatoare din an. Pentru ca nu se stie niciodata pe unde ne va gasi urmatorul Craciun, trebuie sa stim sa il sarbatorim asa cum se cuvine, oriunde ne-am afla.
Autor: Claudia Ilies
Italienii sunt recunoscuti pentru spiritul lor petrecaret: la ei Craciunul dureaza trei zile, intre 24 si 26 decembrie! Dar ei trebuie sa astepte data de 06 ianuarie pentru a-si primi darurile!
Specialitatea culinara este un desert de Craciun numit panettone, un fel de briosa mare si delicioasa, umpluta cu stafide sau ciocolata. In Italia, copiii asteapta cadourile de la o vrajitoare buna La Befana, care umple noaptea ciorapii copiilor cu daruri.
In Portugalia, masa de Craciun se serveste la miezul noptii. Ei nu ii uita nici pe cei plecati dintre noi, din cauza vechilor convingeri care spun ca sufletele celor morti pot calatori in noaptea de Craciun. Astfel, ei pregatesc special o masa cu de toate pentru cei adormiti, care se intorc acasa in aceasta noapte.
Pentru spanioli, Craciunul reprezinta in primul rand o sarbatoare religioasa care celebreaza nasterea lui Iisus Hristos. Mos Craciun nu exista pentru spanioli (pentru ei, acesta este doar un produs comercial), jucariile sunt puse in ghetutele pregatite de copii de catre magi.
Copiii nu lasa biscuiti si lapte pentru Mos Craciun ci ovaz pentru hrana camilelor.
Pentru cina de Craciun se pregateste o supa cu migdale, iar ca desert, o prajitura fabricata dintr-un un amestec de caramel, migdale si martipan.
De Craciun fiecare familie spaniola primeste in casa un copil sarac caruia ii ofera hainute noi.
In Anglia, Mos Craciun este cel care aduce cadouri copiilor. El este mosul cu barba alba, imbracat in costum rosu. In noaptea de 24 decembrie spre 25 decembrie, el calatoreste cu sania pentru a pune cadouri in sosetele pe care copiii le-au asezat la gura sobei. Pentru a-i multumi, copiii pregatesc un pahar de lapte si prajituri pentru Mos Craciun, dar si cate un morcov pentru renii lui.
In Scotia, in ziua de Craciun, parintii isi duc adesea copiii la spectacole de marionete, care sunt reprezentatii ale basmelor clasice.
In Belgia, Regele Craciunului este Sfantul Nicolae, patronul sfant al copiilor si elevilor! In data de 6 decembrie, copii care au fost cuminti primesc jucarii. Acestia gasesc darurile in cizmele instalate langa semineu.
Micutii din Germania sunt mai norocosi, ei primesc jucarii atat de la Mos Nicolae cat si de la Mos Craciun. Nemtilor le datoram traditia pomului de Craciun. Desertul cel mai popular este turta dulce adesea inscriptionata cu un mesaj scurt.
In Polonia, in data de 24 decembrie, toti copiii isi indreapta ochii catre cer pentru ca asteapta aparitia primei stele care anunta inceputul sarbatorilor.
Masa Traditionala de Craciun include sapte feluri de mancare. Meniul include adesea „borsul” (o supa de sfecla) si meniul principal consta in peste pregatit in diverse forme (prajit, fiert sau in piftie). Ca desert se servesc prajituri, seminte de mac si compot de fructe. Copii gasesc cadourile sub brad, pe care le aduce un inger.
In Grecia masa de Craciun incepe la patru dimineata si se termina chiar inainte de rasarit. Pentru masa festiva, se prepara o paine speciala, numita „christopsomo“, sau Painea lui Christos. Mos Craciun este inlocuit de Sf. Vasile, care, potrivit legendei, a fost un om sarac, care canta in strada pentru a strange bani pentru studii. El aduce daruri copiilor pe 1 ianuarie. Cea mai importanta sarbatoare in Grecia nu este Craciunul, ci Pastele!
0 comments