5 lucruri pe care trebuie sa le stii despre osteoporoza - Woman2woman.ro


5 lucruri pe care trebuie sa le stii despre osteoporoza

By on octombrie 12, 2020

mancare de post

Share Button

Osteoporoza este o afectiune care se manifesta la nivelul oaselor, prin care este afectat scheletul si calitatea osului. Din cauza acestei boli, mineralele importante din organism, cum sunt calciul si magneziul, nu mai sunt asimilate corespunzator de catre os, ceea ce duce la o scadere a rezistentei acestuia. Din acest motiv riscul de a te fractura mai des este mai ridicat.

Osteoporoza

Osteoporoza

Un sistem osos sanatos te poate ajuta sa ai mai multa mobilitate si libertate de miscare in orice moment al zilei. Insa aparitia osteoporozei va schimba lucrurile si va ingreuna miscarea.

Iata ce trebuie sa stii despre osteoporoza

  1. Oasele se formeaza de-a lungul anilor

Varsta maxima la care poti atinge o densitate minerala osoasa mare in organism este de 25 de ani. Aceasta se pastreaza in acest fel pentru 10 ani, urmand ca apoi sa scada. Odata ce ai trecut de 35 de ani densitatea minerala osoasa va scadea cu aproximativ 0.3% pe an, indiferent de gen, masculin sau feminin. Insa, la femei aceasta densitate va scadea si mai mult odata cu instalarea menopauzei.

  1. Osteoporoza este o boala metabolica progresiva

Aceasta afectiune, osteoporoza, determina scaderea treptata a densitatii minerale osoase. De aceea, oasele, in timp, vor deveni mai fragile si expuse riscului de a se fisura sau fractura. Acestea pot suferi traumatisme minime la nivelul coloanei vertebrale, incheieturii mainii sau articulatiei soldului.

  1. Osteoporoza este prezenta mai mult la femei, decat la barbati. 

Persoanele de sex masculin au o densitate minerala osoasa mai ridicata decat a reprezentatelor sexului feminin, de unde si rata mai crescuta a prevalentei osteoporozei la femei. Conform statisticilor International Osteoporosis Foundation, la fiecare 3 secunde o persoana sufera o fractura din cauza acestei afectiuni. Circa 200 de milioane de femei prezinta aceasta boala la nivel global, dintre care 1 din 10 femei au 60 de ani si 1 din 5 femei au varsta de 70 de ani.

  1. Consuma alimente bogate in vitamine si minerale pentru a te proteja de osteoporoza

Pentru a preveni si ameliora osteoporoza, este recomandat sa consumi calciu si vitamina D. Acestea contribuie la mentinerea sanatatii oaselor si ajuta la prevenirea acestei afectiuni. Aceste minerale le putem asimila din alimente sanatoase, atent gatite si preparate. Alimentele care contin calciu si vitamina D sunt: laptele, branza, iaurtul, legumele, pestele (somonul), sardinele.

  1. Fa multa miscare daca vrei sa lupti impotriva osteoporozei

Tratamentele pentru osteoporoza se fac prin medicamente si terapie fizica. Exista doua tipuri de medicamente pentru osteoporoza: medicamente antiresorbante, care incetinesc pierderea osoasa si medicamente anabolice, care maresc rata formarii osoase. Este important sa atunci cand suferi de aceasta afectiune sa consulti medicul specialist pentru a-ti oferi un plan de tratament care sa functioneze cel mai bine pentru tine. Acesta iti va da indicatiile necesare in functie de istoricul tau medical si de circumstantele individuale.

Pentru a scapa de aceasta boala, este recomandata si terapia fizica. Abordarea unui stil de viata sanatos prin alimentatie si sport va contribui la sanatatea oaselor. Exercitiile fizice facute regulat iti vor intari muschii si vor ajuta la mentinerea echilibrului. Totodata, este important a se renunta la consumul de alcool si fumat. In acelasi timp, este recomandat sa eviti riscul de accidentare atunci cand faci miscare si sa-ti mentii greutatea corporala.

Abordeaza un stil de viata sanatos pentru preventie

Putem reduce riscul aparitiei osteoporozei daca in timpul vietii, chiar si din copilarie, avem o alimentatie si un stil de viata sanatos. Pentru acest lucru trebuie sa mergem periodic la medic, chiar daca nu avem simptome si sa consumam suplimente care contribuie la sanatatea organismului uman, conform sfatului medicului.

Share Button

LASA UN RASPUNS

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *