Pedepsele corporale la copii. Sunt sau nu benefice? - Woman2woman.ro


Pedepsele corporale la copii. Sunt sau nu benefice?

By on septembrie 20, 2016

mancare de post

Share Button

Fiecare copil este o entitate unica si care necesita metode educationale personalizate si nu exista nici un sablon care sa se potriveasca tuturor copiilor. Chiar si in aceeasi familie, acolo unde sunt mai multi copii, se va vedea ca metode care au functionat cu unul dintre copii nu functioneaza si cu ceilalti. De aceea meseria de parinte, educator sau profesor poate fi dificila, adultii fiind depasiti uneori de situatie si apeland la pedepsele fizice.

Pedepsele corporale la copii. Sunt sau nu benefice?

copil plange inhabitots.com / Pedepsele corporale la copii

Foto: inhabitots.com

Ce intelegem prin pedeapsa corporala?

Orice actiune venita din partea adultului cu rolul de a redresa comportamentul copilului si care are ca efect lezarea lui la nivel fizic, este o pedeapsa corporala. Scuturarea, imbrancirea, palmuirea, ciupitul, trasul de par sau de urechi se incadreaza aici.

Ce efecte are pedeapsa corporala?

Pe termen scurt ea poate duce la supunea copilului, astfel incat acesta sa faca ceea ce i se cere, dar pe termen lung poate avea efecte negative asupra copilului.

Unii adulti aplica aceasta pedeapsa cand sunt nervosi, iar atunci actul devine unul de descarcare si refulare asupra copilului si se poate incadra la abuzuri.

Pedeapsa corporala nu invata copilul despre cum ar trebui sa procedeze, dimpotriva, ii da indicatii despre cum ar trebui sa nu procedeze. De aceea nu este o metoda de educare, copilul neinvatand nimic util de aici.

Daca ne vom pune in locul copilului, vom realiza ca primul sentiment care apare atunci cand acesta primeste o pedeapsa corporala este cel de umilire si frustrare. El nu poate raspunde la aceasta actiune si trebuie sa o accepte, chiar daca nu ii face placere! Dimpotriva!

Pedeapsa are ca efect doar un act de supunere din care copilul nu invata nimic bun pentru mai tarziu. Poate doar sa procedeze la fel cu cei apropiati de varsta lui si care nu ii fac pe plac. Altfel spus, copilul poate ajunge sa manifeste un comportament agresiv si sa refuleze sentimentele de frustrare fata de copiii din jurul sau.

Iata care sunt cele mai comune cauze ale aplicarii pedepselor corporale la copii

1. Imaturitatea parintilor sau a dascalilor

Intotdeauna exista si alte metode, neinvazive, pentru disciplinarea copilului. Acestea, insa, necesita timp si rabdare din partea adultilor. Aplicarea pedepsei corporale este cea mai rapida metoda de a determina copilul sa faca ce i se cere si de a-l supune, dar nu a-l educa si ajuta sa invete ceva din greseala facuta.

2. Dorinta excesiva de control

La parintii care nu s-au realizat pe plan vocational, educational sau material, dorinta de a controla se manifesta asupra singurului aspect la care au acces acum – comportamentul copilului.

3. Frustrarile parintilor

Acolo unde adultul este nemultumit de esecurile lui, poate chiar deprimat, aplicarea pedepsei corporala devine doar un act abuziv refulat din propriile frustrari.

4. Asteptarile nerealiste

Comparatiile cu alti copii si asteptarile exagerat de mari pe care unii adulti le au de la copiii lor.

Rezultate pe termen lung ale pedepselor corporale

1. Copilul traieste senzatii neplacute si va cauta sa evite persoana care i-a aplicat pedeapsa corporala. Va cauta cai pentru a se sustrage pe viitor, ajungand chiar sa minta.

2. Copilul va ajunge sa fie agresiv cu cei de varsta lui.

3. Aplicarea pedepsei corporale in mod repetat pentru un acelasi coportament poate chiar sa creeze o rezistenta din partea copilului care, cu incapatanare, va persista in a proceda la fel de fiecare data.

4. Pedeapsa corporala aplicata celor timizi duce de cele mai multe ori la scaderea respectului de sine si ii va influenta dezvoltarea emotionala pentru tot restul vietii. 

Atentie – pedeapsa corporala poate deveni usor un abuz asupra copilului

bataie-copii-2In situatiile in care adultul este furios, pedeapsa corporala devine un act de refulare si este, clar, un abuz asupra copilului. Departe de a mai fi o metoda de educare!

Aplicarea pedepsei corporale in mod repetat si atunci cand copilul poate chiar nu a gresit, din nou se incadreaza la abuzuri.

In concluzie, chiar daca pentru moment pedeapsa corporala aduce copilul intr-o stare de obedienta si cumintire, pe termen lung ea nu vine cu nimic benefic.

Dimpotriva! Ea poate genera comportamente agresive, poate determina copilul sa minta, il poate umili si bloca in evolutie pentru tot restul vietii!

Altfel spus, daca analizam urmarile pe termen lung, bataia nu mai e deloc rupta din rai.

Share Button

LASA UN RASPUNS

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *